Cvičenie podľa Ludmily Mojžišovej ako liek proti neplodnosti

Páry, ktoré túžia otehotnieť a dlhšie sa nedarí, častokrát siahnu po akomkoľvek odporúčaní. Presne podľa úslovia "topiaci sa aj slamky chytá".

27.04.2015 06:00
mojžišovka, cvičenie Foto:
Cviky uvoľnia vychýlenú kostrč a svaly panvového dna, ktoré sú jednou z príčin neplodnosti u žien.
debata (4)

Iniciátormi bývajú spravidla ženy. A do tejto kategórie platí aj tzv. Mojžišovej metóda, nazývaná tiež „mojžišovka“. Všetky ženy, ktorým sa otehotnieť nedarí, o nej už rozhodne počuli.

Na začiatku bol chrbát

Čo je to za metódu a ako presne pomáha? Cvičenie je pomenované podľa Češky, Ludmily Mojžišovej. Jednotlivé kompenzačné cviky majú pomôcť ženám s problémom neplodnosti. Cviky uvoľnia vychýlenú kostrč a svaly panvového dna, ktoré sú jednou z príčin neplodnosti u žien. Zámer bol spočiatku však trochu iný, spomínané cviky mali pomôcť ľuďom, ktorých trápia bolesti chrbta a hlavy. Ukázalo sa, že sú nápomocné aj pri skolióze, bolestivom pohlavnom styku, nepriechodných vajcovodoch či inkontinencii, uľahčuje tiež pôrod. Svaly okolo chrbtice treba neustále precvičovať, aby neochabli. Podobne, ako človek, ktorý chudne a plánuje si váhu udržať, aj Mojžišovej metóda je založená na zotrvačnosti – najlepšie je nikdy neprestať a cvičiť, najmenej trikrát týždenne.

Alternatívnejší spôsob

Základom je sériu cvikov poriadne sa naučiť, pod vedením fyzioterapeuta. Ten ženu (prípadne pár) naučí správne cvičiť, vysvetlí im, čo budú cítiť. Mojžišovej metódu má v programe aj bratislavské štúdio Miracle. „Venujeme sa aj ženám, ktoré majú problém otehotnieť a chodia k nám tie, ktoré preferujú alternatívnejší spôsob pred niečím invazívnym,“ povedala fyzioterapeutka Barbora Hanicová pre Pravda.sk. Dodala, že okrem samotného cvičenia poradia ženám, čo zmeniť vo svojom aj partnerovom jedálničku a aby cvičenie v ich štúdiu brali skôr ako relax, nie „liečbu“.

Správne a hlavne pravidelne

Popri cvičení je vhodná detoxikácia, akupunktúra, masáže a zameranie sa na svoje telo a psychiku. „Som mamou a aj mne samotnej cvičenie veľmi pomohlo,“ skonštatovala fyzioterapeutka. Vysvetlila, že Mojžišovej metóda je cvičenie zamerané na funkčnú sterilitu, ale aj hormonálnu nerovnováhu, účinná je aj pri menštruačných bolestiach. „Cviky sú zamerané na uvoľnenie svalov, ktoré sú v spazme, i tie, ktoré sú oslabené. Zostavu cvikov je potrebné cvičiť správne a hlavne pravidelne, odporúčam šesťkrát týždenne,“ radí B. Hanicová, ktorá ju považuje za zázračnú už len v tom, že niekedy ju ženy ani nezačnú cvičiť a otehotnejú. „Sú ženy, ktoré sa prihlásia na kurz pár týždňov vopred a tesne pred začiatkom zavolajú, že sú tehotné. Tak ich rovno zapíšeme na tehotenské cvičenie,“ usmieva sa fyzioterapeutka.

Barbora Hanicová s deťmi. Foto: archív B. H.
Barbora Hanicová, mojžišovka Barbora Hanicová s deťmi.

Pomoc celému organizmu

Cvičiť sa podľa jej slov dá podľa akejkoľvek predlohy. K dispozícii sú videá, knižky. Fyzioterapeutka však odporúča zainvestovať aspoň do dvoch individuálnych stretnutí. Peniaze „vyhodné“ nebudú, pretože „mojžišovka“ má pridanú hodnotu. Cvičenie totiž pomáha celému organizmu. „Ženám sa zlepší držanie tela, prestane ich bolieť chrbtica a cvičenie môžu využiť aj po pôrode v rámci regenerácie panvového dna a spevnenie chrbtových svalov, nakoľko nosenie a dojčenie bábätka dá poriadne zabrať,“ vraví Barbora Hanicová. Minulý rok k nim do štúdia začala chodiť istá vyťažená právnička. „Snažila sa s partnerom o bábätko, no mala dosť veľké bolesti v krížoch. Odstránili sme ich masážami a cvičením, pridali "mojžišovku“ a v novembri 2014 sa jej narodil krásny Peťko."

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #masáž #bolesť chrbta #menštruácia #neplodnosť #mojžišovka