Stomatológ varuje: Infekcia v ústnej dutine môže zapríčiniť predčasný pôrod

Počas tehotentstva je možnosť podávať lieky od bolesti, vrátane anestetík, obmedzená.

20.07.2015 06:00
tehotná žena, zubár, tehotná, prevencia Foto:
Prevencia nadovšetko.
debata

Pre Pravda.sk to povedal zubár, MUDr. Tomáš Pánek. „Pri tehotných ženách musíme vždy myslieť na možné straty, ktoré vzniknú v dôsledku zákroku – aby neprevýšili pridanú hodnotu, ktorú to prinesie pre zub. Nemôžem liečiť zub za cenu toho, že sa mi narodí dieťa "s dvoma hlavami“, aby som to zveličil."

Ako zubár musí v rámci vývoja plodu myslieť na štádia, ktoré sú viac a menej rizikové. Vo všeobecnosti sa za najrizikovejší okrem prvého trimestra považuje aj tretí, pričom druhý trimester je podľa Pánekových slov relatívne bezpečný. Čo sa týka súboru zubných problémov, treba mať jasno v prioritách. Čo treba riešiť okamžite, čo možno odložiť na obdobie po pôrode.

„Nebezpečná pre každého človeka a pre tehotnú ženu obzvlášť, je brána v tele, cez ktorú vstupuje infekcia do tela,“ vraví zubár. Takouto bránou môže byť pokazený zub, ale aj zapálené ďasná. Vymenované by sa mal zubár snažiť odstrániť, čo neplatí pre tých, čo zubára navštevujú pravidelne. Taký človek by mal byť takýchto problémov ušetrený.

„Nie vždy sto percent podozrení na infekcie riešime radikálne. To by znamenalo vytiahnúť veľa zubov, ktoré môžu ešte relatívne dlho a dobre fungovať,“ skonštatoval MUDr. Pánek, ktorý infekciu posudzuje na základe určitých kritérií. Patrí k nim aj röntgen. „Ten nám dokáže zobraziť napríklad to, že okolie zuba nie je v poriadku, no nedokáže nám už ukázať, či je tvorené len nejakou väzivovou jazvou, ktorá sa na snímku zobrazí, alebo či je to ložisko aktívnej infekcie.“

Všetky diagnostické metódy, ktoré zubári používajú, sú pomôcky. Ako ďalej postupovať sa zubár rozhodne na základe svojich skúseností a vlastného medicínskeho uváženia. Ovplyvniť priebeh tehotenstva môže aj infekcia. „Hovorí sa, že ak je infekcia v ústnej dutine, môže to za istých okolností viesť k predčasnému pôrodu,“ upozornil stomatológ. Hoci to nie je dostatočne preskúmané, zubári sú opatrní.

„Ak niečo identifikujeme počas tehotenstva, musíme matku informovať o možných rizikách. Zostavíme rebríček vecí podľa urgentnosti, avšak, niektoré zákroky sme schopní zrealizovať aj v tehotenstve. Ja napríklad s lokálnou anestézou nemám problém. Nemôžem svoju pacientku nechať skuvíňať od bolesti. Vo svojom živote som lokálnu anestézu podal iks tehotným ženám a nemám vedomosť o tom, že by sa im alebo plodu niečo stalo, či už v mojej praxi alebo u kolegov.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #predčasný pôrod #zub #infekčné choroby #ďasno #lokálna anestéza