Nový portál pomôže rodičom nepočujúcich detí

Rodičom sluchovo postihnutých detí bude pomáhať nový portál. Internetová stránka NepocujuceDieta.sk bude slúžiť nielen ako zdroj informácií, ale bude mať aj komunitný charakter.

26.08.2015 16:19
debata

Rodičia a odborníci si na ňom budú vymieňať skúsenosti a získavať rady, ako sa venovať dieťaťu a integrovať ho do spoločnosti. Portál obsahuje slovník posunkov i príručku pre rodičov nepočujúcich detí. „Chceme zlepšiť informovanosť rodičov a umožniť im, aby si mohli pomáhať ako komunita,“ povedal František Majtán z občianskeho združenia NepocujuceDieta.sk, ktorý je zakladateľom nového portálu. Dodal, že raná starostlivosť o nepočujúce deti na Slovensku stagnuje, pričom vek do troch rokov rozhoduje o tom, ako sa dieťa so sluchovým postihnutím adaptuje v živote.

Združenie NepocujuceDieta zároveň v spolupráci s Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis spúšťa verejnú zbierku na darcovskom portáli DobraKrajina.sk, ktorej cieľom je získať financie na Prvé detské audiocentrum profesorky Janky Jakubíkovej na Slovensku v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici. „Detské audiocentrum na Slovensku akútne chýba,“ uviedla na stránke Nadácie Pontis Irina Šebová z Detskej fakultnej nemocnice. Mnohí rodičia podľa nej preto musia so svojimi sluchovo postihnutými deťmi cestovať na vyšetrenie do Brna či Prahy. Šebová dodala, že Slovensku chýbajú odborníci aj technické vybavenie. „Malé deti s poruchou sluchu, ktoré dostanú potrebnú diagnosticko-liečebnú starostlivosť dostatočne skoro, majú lepší základ pre plnohodnotný život,“ zdôraznila.

Verejnosť môže na zriadenie audiocentra prispieť zaslaním SMS v hodnote 5 eur na číslo 834 alebo ľubovoľným darom priamo cez darcovský portál DobraKrajina.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #nepočujúci