Detské obličky treba chrániť pred infekciami

Bakteriálne infekcie močových ciest patria hneď po ochoreniach dýchacích ciest k najčastejším ochoreniam nielen u dospelých, ale aj v prípade detí. Tak ako nimi v dospelosti častejšie trpia ženy, výskyt tohto ochorenia významne stúpa u adolescentiek. Až polovici prípadov sa navyše tieto zápaly opakujú.

29.05.2016 06:00
dievča, obličky, zápal, močové cesty, smútok Foto:
Zápal močových ciest, bohužiaľ, nie je u detí nijakou výnimočnou diagnózou.
debata (1)

Bakteriálne infekcie močových ciest – predovšetkým tie opakované – môžu detské obličky vážne ohroziť. Neliečený zápal sa v obličke môže hojiť tvorbou jaziev. Zjazvené tkanivo môže po niekoľkých rokoch viesť k zvrašťovaniu obličiek a až k strate ich funkcie. „Nepoznaná infekcia vedie do chronicity. Najmä adolescentky s horúčkami si niekedy myslia, že majú len virózu, nepreliečia to. A potom ku nám príde 17-ročná dievčina a má tretie štádium chronickej obličkovej choroby,“ hovorí nefrologička z Bratislavy prof. MUDr. Katarína Furková, CSc.

Zápaly u 30 % dospievajúcich dievčat

Zápal močových ciest, bohužiaľ, nie je u detí nijakou výnimočnou diagnózou. Deti do troch rokov totiž nedokážu naraz vymočiť všetok objem moču a v močovom mechúre tak vždy časť zostáva. Hovorí sa mu zvyškový moč, a ten je dokonalým prostredím pre množiace sa baktérie. Prekážkam v odtoku moču sa hovorí obštrukčné uropatie a na Slovensku sa robí u novorodencov aj ich aktívne vyhľadávanie pomocou ultrazvuku. Infekcia močových ciest býva častá predovšetkým u dievčatiek, keďže ich konečník sa nachádza asi 1 cm od močovej rúry a baktérie spôsobujúce infekciu prirodzene sa vyskytujúce v hrubom čreve to do nej nemajú ďaleko. V prípade malých detí však neraz infekcia prebieha bez typických príznakov – dieťa je len nepokojné, odmieta jesť či piť, alebo má horúčku bez ďalších viditeľných ťažkostí.

V prípade detí trpia dievčatá močovými infekciami o niečo častejšie ako chlapci – v 3–5 %. U chlapcov sú to 1–2 %, najmä v prípade nedostatočnej hygieny predkožky. U adolescentiek však výskyt bakteriálnych zápalov močových ciest stúpa až na 30 % a v polovici prípadov dochádza k recidívam, čiže opakovanému návratu ochorenia. Svoju úlohu, samozrejme, zohráva anatómia ženskej močovej rúry, ktorá je dlhá len 3–4 cm a bakteriálnemu vyvolávateľovi umožňuje dostať sa pomerne jednoducho do močového mechúra a tam sa rozmnožiť.

Okrem toho je vstup do močovej rúry pomerne blízko konečníka, kde je najčastejší vyvolávateľ zápalov močových ciest, tyčinkovitá baktéria Escherichia coli, skrátene E-coli, vlastne doma. Patrí do veľkej skupiny črevných baktérií žijúcich v hrubom čreve alebo v okolí konečníka. Mladé dievčatá navyše zápalom močových ciest (ale aj vaječníkov a obličiek) „nahrávajú“ nosením krátkych bundičiek, sukničiek, bedrových nohavíc či tango nohavičiek. Svoju úlohu zohráva aj začiatok sexuálneho života a až v 70 % sa tento problém spája so zápchou!

Infekcie horných a dolných močových ciest

Infekciu močových ciest možno diagnostikovať vyšetrením moču. Ak má teda rodič podozrenie na tento problém, pretože dieťa ciká po kvapkách, pričasto, nemočilo viac ako štyri hodiny, má bolesti brucha, chrbta, boku, poplakáva od bolesti priamo pri cikaní, treba myslieť na odber moču, aby sa neskôr u lekára už nestrácal čas. Naberanie moču u malých detí priamo v ambulancii je totiž často problematické. Každý rodič by mal mať preto v domácej lekárničke aj vrecúško na odber moču. Čím skôr sa dá moč vyšetriť, tým rýchlejšie sa určí diagnóza a nastaví liečba.

Staršie deti už vedia, samozrejme, lepšie pomenovať, čo ich trápi. Sťažujú si na časté nutkanie na močenie, pálenie, rezanie pri domočovaní, bolesti v podbruší. Aby sa zabránilo vážnym následkom, infekcie močových ciest je potrebné dôsledne diagnostikovať a správne liečiť. Ich rozdelenie sa odvíja od miesta postihnutia. V prípade zápalu dolných ciest močových hovoríme o cystitíde, laboratórny nález v moči odhalí zvýšené množstvo bielych krviniek, červené krvinky a baktérie (kultivácia moču). Nález na ultrazvuku je obyčajne normálny.

„Pri infekcii horných močových ciest hovoríme o hnisavej angíne obličiek, pyelonefritíde,“ vysvetľuje prof. Furková. Ide o zápal drene obličiek sprevádzaný horúčkou 39–40 stupňov Celzia, bolesťami v krížovej oblasti. Oba druhy infekcií môžu byť akútne aj chronické. Nálezy v moči môžu byť rovnaké pri bežnom zápale močových ciest aj pri zápale obličiek. Dobrý rádiológ alebo skúsený nefrológ vidí zápal obličiek aj na usg (iná echogenita, čiže stupeň jasu danej štruktúry na obrazovke). Rozhodujúce pre diagnózu sú však klinické príznaky a ukazovatele závažnosti zápalu (napr. výška CRP).

Pred antibiotikami vyšetriť moč

Pri podozrení na zápal močového mechúra by lekári prvého kontaktu mali pred liečbou „naslepo“ odobrať moč, vyšetriť sediment, urobiť kultiváciu. Liečba je možná jednorazovo alebo klasicky niekoľko dní antibiotikom alebo chemoterapeutikom. „Vhodné je podávať dostatok tekutín, urologické šťavy, koncentráty brusníc, omega-tri mastné kyseliny,“ zdôrazňuje prof. Furková.

„Brusnice sú prírodným zdrojom ochrany pred vznikom ďalšej infekcie a majú veľký antioxidačný potenciál.“ Medzi najdôležitejšie zásady však vo všeobecnosti patrí piť čo najviac tekutín. Mnohé pacientky otravuje, keď musia často chodiť na toaletu, je to však prirodzená obrana organizmu, ktorý sa snaží vyplaviť nežiaducich votrelcov. Ak sa mechúr dlho nevyprázdni, zhromaždí sa v ňom väčšie množstvo baktérií. A E.coli je schopná zdvojnásobiť svoj počet už za 20 minút! Preto treba piť ako o život, moč musí byť úplne svetlý, takmer ako voda.

V prípade zápalu obličiek býva u detí potrebná hospitalizácia. Dieťa potrebuje dostatok tekutín podávaných priamo do žily, spoločne s antibiotickou liečbou. Čím rýchlejšie sa s liečbou antibiotikami začne, tým väčšia je nádej na úplné uzdravenie. Podávajú sa tzv. širokospektrálne antibiotiká, pretože lekári spočiatku nepoznajú vyvolávateľa, výsledky kultivácie moču majú až po 48 hodinách. Takisto lieky na zníženie horúčky. Infúzna liečba antibiotikami obyčajne trvá 2–3 dni, kým neklesne teplota. Potom sa v liečbe pokračuje v tabletkovej alebo sirupovej forme.

V akútnom štádiu infekcie je veľmi dôležité podávanie antioxidantov. Patrí sem takisto výťažok z brusníc a rybí tuk, ktorý telu dodá omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré bránia tvorbe jaziev v obličkách a podporujú hojace procesy. Samozrejme, spoločne s antibiotikami by sa v prípade zápalov horných aj dolných močových ciest mali užívať probiotické baktérie. Po odznení akútneho zápalu obličiek, v čase, keď už moč opätovne sterilný (nie sú v ňom baktérie), je vhodné začať s imunomodulačnou liečbou na zlepšenie obranyschopnosti slizníc močového traktu a aj celkovej imunity. V nefrológii sa využíva Uro-Vaxom, čo je lyzát z baktérií, ktoré najčastejšie spôsobujú močovú infekciu, čiže E-coli. Každé dieťa po prekonanej pyelonefritíde by malo byť sledované v nefrologickej ambulancii.

  • Zápal dolných močových ciest – zápal močovej rúry a močového mechúra (cystitída). Dieťa ciká po kvapkách, pričasto, resp. nemočilo viac ako štyri hodiny, má bolesti brucha, chrbta, boku, poplakáva od bolesti priamo pri cikaní. U starších sa prejavuje častým močením v malých dávkach, ktoré navyše sprevádza nepríjemné pálenie, rezanie, bolesti v podbruší. Kým je infekcia v dolných močových cestách, prebieha obyčajne bez teploty, nebezpečná môže byť v prípade, ak sa nedostatočne prelieči a vyšplhá sa nahor. Môže byť akútna aj chronická.
  • Zápal horných močových ciest – baktérie vycestujú z močového mechúra nahor cez močovody až do obličiek (pyelonefritída), ide o veľmi vážnu infekciu, keď musí byť pacient hospitalizovaný a dostáva antibiotiká a tekutiny do žily. Takáto infekcia sa už okrem iných príznakov prejavuje horúčkami a celkovou únavou a schvátenosťou, bolesťami krížov. Môže byť akútna aj chronická. Pacient by mal byť sledovaný v nefrologickej ambulancii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zápal močových ciest #obličky #infekčné choroby