Sex v starobe: Dobrý pre ženy, zlý pre mužov

Sex nie je vždy rovnako zdravý pre všetkých. Prečo staršie ženy z častého sexu profitujú, no starší muži by sa ho radšej mali vzdať?

23.09.2016 06:00
dôchodca, pár, manželia, andropauza, menopauza,... Foto:
Zriecť sa sexu po 57 rokoch. Radšej...
debata (45)

Bezpečný sex bol (a je!) považovaný trochu za všeliek. Stimuluje krvný obeh, minimalizuje riziko rakoviny prostaty a endorfíny (hormóny šťastia), ktoré sa pri ňom uvoľňujú do krvného obehu, nás robia šťastnými. Navyše, pohlavný styk v starobe možno považovať za cvičenie.

Desaťročný výskum

Dlhoročná štúdia z americkej univerzity Michigan State University však teraz vrhla tieň na spomenuté „dohady“. Pod vedením sociologičky Hui Liu tím vedcov analyzoval zdravotné účinky na 2204 účastníkoch vo veku od 57 do 85 rokov. Prvé údaje boli zhromaždené v rokoch 2005–2006, aby sa porovnali s novými údajmi, ktoré sa zbierali o desať rokov neskôr.

Informácie sa netýkali len všeobecných zdravotných údajov, štúdia bola predovšetkým zameraná na srdcové a obehové problémy. Ukázalo sa, že u mužov, ktorí mali sex raz alebo viackrát do týždňa, bolo riziko kardiovaskulárnych chorôb dvakrát také vysoké, ako u mužov, ktorí neboli sexuálne aktívni.

Zlé správy pre starších mužov

Kým muži vo veku od 57 do 85 rokov by teda mali byť sexuálne skôr „zdržanliví“, v prípade žien má sex opačný efekt. Ženy, pre ktoré bol sex v ostatných piatich rokoch mimoriadne príjemný a uspokojivý, vykazovali nižšie riziko pre srdcovo-cievne ochorenia. Obzvlášť pozoruhodné je, že čím väčšiu chuť na sex mali muži, ich riziko na prípadné ochorenia bolo vyššie ako pri sexe, ktorý až taký vzrušujúci nebol.

Pomáha znižovať stres

Sociologička vidí dôvody týchto výsledkov v rôznom prežívaní sexu žien a mužov. Dosiahnuť orgazmus je pre starších mužov oveľa ťažšie ako u žien. Často tlačia až na hranice svojich možností, aby ho dosiahli. V prípade žien ide však vzrušujúci sex ruka v ruke so silnou väzbou na partnera. Sexuálne a emočné uspokojenie pomáha znižovať stres a podporuje duševné zdravie.

Prepínanie síl namiesto zábavy

Táto štúdia poukazuje na to, aby sa muži v „najlepších rokoch“ nesnažili za každú cenu hrať na mladých a výkonných, ale skôr počúvali svoje telo. Pretože ak je „najlepšia aktivita na svete“ sprevádzaná veľkou námahou a násilím, určite to neprinesie nič pozitívneho a pre telo to neznamená nič zdravé.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #rakovina prostaty #staroba #stres #orgazmus #endorfíny #krvný obeh