Mužský imunitný systém funguje horšie ako ženský

Ako by asi (zborovo) odpovedali ženy na otázku, či sú muži precitlivelejší? Myslíte si, že odpoveď by znela "áno"? Asi áno!

13.12.2016 06:00
chlap, muž, chrípka, prechladnutie, nádcha,... Foto:
Maródujeme...
debata (3)

Koluje o tom veľa vtipov. Muž s teplomerom v boľavých červených ústach obklopený čajom, tabletkami a teplými obkladmi. Jeho výraz tváre napovedá, že je na pokraji zrútenia, jeho stav sa dá prirovnať k umieraniu, ak to trochu preženieme. Pravda je však inde. Muži sa neľutujú, pretože sú „citlivejší“, alebo rovno precitlivelí. Skrátka, ich imunitný systém funguje horšie.

Prišli na to britskí vedci. Zistili, že mužský imunitný systém je v boji proti infekciám menej efektívny ako ženská obranyschopnosť. Výsledkom je, že ženy sú na boj proti spomínanej infekcii vybavené neporovnateľne lepšie. Ochorenia ich postihujú nečastejšie a ak, zotavujú sa oveľa rýchlejšie.

Imunitný systém mladých žien je lepší

Austrálski vedci dodávajú, že imunitný systém mladých žien chráni proti prechladnutiu lepšie ako mužský, či imunitný systém starších žien, pretože ich obranyschopnosť reaguje lepšie na infekcie s rinovírusom. Keďže ochrana po menopauze klesá, dôležitú rolu hrajú asi pohlavné hormóny. To, že muži pri prechladnutí trpia, dokazuje aj štúdia amerických vedcov. Tí chceli dokázať, že imunitný systém žien reaguje na očkovanie proti chrípke lepšie, ako imunitný systém mužov. Lepšia imunitná odpoveď znamená menšiu náchylnosť na ochorenia.

Ženy reagujú na symptómy rýchlejšie

Ženy sa stavajú k príznakom prechladnutia serióznejšie a reagujú na ne skôr, ako muži, ktorí prechladnutie, ale aj chrípku častokrát „prechodia“. Oveľa rýchlejšie siahnu po pomoci a tým pádom sa s príznakmi ľahšie popasujú a v konečnom dôsledku vyliečia. To zistili anglickí lekárski sociológovia.

Muži problémy taja

Pre horšie vnímanie varovných príznakov sú zodpovedné práve sexuálne hormóny. Ak zájdeme ďaleko, muž musel aj v dobe kamennej loviť a chrániť rodinu, a to aj napriek tomu, že bol prechladnutý. Správanie chlapcov a neskôr mužov však do veľkej miery negatívne ovplyvňujú aj úslovia typu „indiáni nepoznajú bolesť“, alebo „muži neplačú“. Výsledkom je, že muži svoje problémy radšej taja, nehovoria o nich a v sebe ich dusia tak dlho, ako je len možné.

… a maródujú kratšie

Aby tých štúdií nebolo málo, k zaujímavému výsledku prišli aj Austrálčania. V ich štúdii vyšlo najavo, že medzi ženami a mužmi je v trvaní chorôb len nepatrný rozdiel. Kým ženy pre kašeľ a zvýšenú teplotu v práci vynechajú tri dni, u mužov to štatisticky vychádza na menej – 2,8 dňa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #imunitný systém #menopauza #infekčné choroby #sexuálne hormóny