Zdravé oči: Vidí váš škôlkar dobre?

Zdravé oči už v škôlke je projekt, v rámci ktorého sa z pomocou špeciálneho prístroja nazývaného refraktometer kontrolujú zrakové parametre škôlkarom na celom Slovensku. Tento rok je v pláne zmerať zrak 10-tisíc deťom v dvoch stovkách materských škôl.

26.02.2017 06:00
oči, zrak, škôlka, vyšetrenie Foto:
Oči sa vyšetrujú v známom prostredí bezdotykovým meraním.
debata

Asi 10 % detí do desiatich rokov veku trpí ďalekozrakosťou. Dieťa to často vôbec netuší, dokáže vykompenzovať aj niekoľko dioptrií vlastnými technikami. „Problémom je to, že ak sa to nerieši, dieťa začne škúliť,“ tvrdí prof. MUDr. Anton Gerinec, Csc., prednosta Kliniky detskej oftalmológie Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. „Krátkozrakosť ako civilizačný fenomén spôsobený námahou zraku do blízka sa obyčajne začína od puberty. Ďalekozrakosť je však najlepšie odhaliť čo najskôr, ideálne už od jedného roka veku, aby nevnikla tzv. tupozrakosť a následné škúlenie. Ak sa ročne na Slovensku narodí cca 55-tisíc detí, z nich bude škúliť 6–7 % a z nich sú 4 % tupozraké.“

Tupozrakosť znamená zníženú schopnosť videnia jedného alebo aj oboch očí. Optická dráha, ktorá prenáša zrakové podnety z oka do mozgu nie je dostatočne vyvinutá. Ak sa nerieši včas, následky môžu byť vážne až trvalé. Niekedy je problém taký vážny, že dieťa po zakrytí jedného oka vidí predmety len do vzdialenosti jedného metra. Samozrejme, čím neskôr sa tupozrakosť začne riešiť, tým horšie až trvalé môžu byť následky. Navyše ak by sa v budúcnosti čokoľvek stalo so zdravým okom (napr. úraz), s ťažko tupozrakým okom sa človek dokáže len minimálne orientovať v priestore. Podľa profesora Gerinca to môže výrazne ovplyvniť aj neskoršiu voľbu profesie.

Všímajte si, či dieťa vidí

<A> „Väčšina dioptrických chýb je podmienená geneticky. Preto ak rodič má, alebo v detstve mal nejakú dioptrickú chybu alebo očné ochorenie, mal by vziať dieťa na očné vyšetrenie čím skôr,“ hovorí MUDr. Iveta Katuščáková, odborníčka z očnej kliniky UVEA Mediklinik. Dodáva, že v prípade genetického predpokladu je možné prísť na očné vyšetrenie aj s malými deťmi: „Na špecializovanom pracovisku vieme odhaliť dioptrické chyby a predpísať okuliare už aj jednoročnému dieťatku.“

Samozrejme, ak dieťa práve neškúli, rodičia často vôbec nemusia mať nijaké podozrenie. Odhaliť chyby zraku u malých detí, ktoré ešte nevedia čítať ani počítať, môže byť náročné. Základný prehľad môže rodič získať tak, že dieťatku zakryje najskôr jedno a potom druhé oko a požiada drobca, aby ukazoval časti obrázku. Rovnako sa dá overiť základný farbocit. Akékoľvek zložitejšie chyby a najmä ich rozsah však odhalia len špecialisti. „Najjednoduchšie je sledovať a všímať si reakcie dieťaťa pri hre alebo pri bežných činnostiach. Ak si dieťa dáva predmety blízko k očiam, vykrúca hlavičku, alebo priviera jedno oko, pravdepodobne má nejaký problém so zrakom,“ dodáva lekárka. Rovnako to platí aj v prípade, ak dieťa nevydrží pri pozeraní obrázkovej knižky alebo pri kreslení, neorientuje sa dobre v priestore alebo v šere.

„Fotenie očiek“

Ako už bolo spomenuté, rodičia o zrakovom probléme svojho dieťaťa často ani netušia, nemajú nijaké podozrenie. Aj preto má taký veľký preventívny význam projekt Zdravé oči už v škôlke, ktorého partnerom pre tento rok sa stala BILLA Slovensko s podporou Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Školení pracovníci deti vyšetrujú priamo v známom prostredí, v triedach, pričom im z jedného metra „fotia očká“ – ide teda o neinvazívne bezdotykové meranie. Obe oči sa merajú súčasne a trvá to iba niekoľko sekúnd. Prístroj navyše vydáva zvukové a svetelné efekty, aby upútal pozornosť dieťaťa. Odborným garantom projektu je MUDr. Marta Ondrejková, PhD., hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky v odbore oftalmológia. Deti za odmenu dostanú plyšáka. „U jedného chlapčeka z mojej škôlky sa takto dodatočne zistili štvorky dioptrie, pričom jeho rodičia vôbec nič netušili,“ tvrdí moderátorka Aneta Parišková, ktorá je majiteľkou škôlky.

Do projektu sa materské školy môžu prihlásiť prostredníctvom formulára na webe zdraveocivskol­ke.sk. Rodičia detí, u ktorých je podozrenie na zrakovú chybu, dostanú odporúčanie ku oftalmológovi. Samozrejme, čakacie lehoty ku odborníkom sú dlhé (keďže nejde o akútny problém v zmysle hoci zápalu očných spojiviek) a aj autorka tohto článku môže potvrdiť, že so synom prvákom čakali na termín u detskej oftalmologičky vyše troch mesiacov. Našťastie, zraková chyba sa nepotvrdila. Inak je liečba tupozrakosti individuálna, malé dieťa potrebuje dioptrické okuliare (ktoré nestoja málo) a takisto okluzor, ktorým sa na niekoľko hodín denne zakrýva zdravé oko tak, aby to postihnuté bolo zaťažované.

Pozor na varovné signály u detí

  • Dieťa vie len pomaly alebo vôbec nevie rozoznať predmety v diaľke.
  • Kladie si knihy alebo hračky celkom blízko pred oči.
  • Sťažuje sa na bolesti hlavy, pálenie očí.
  • Nemá dlhú koncentráciu pri hre do blízka, je rýchlo unavené.
  • Často žmurká, alebo drží hlavu šikmo.
  • Oči sú začervenané a slzia.
  • Dieťa má problém s koordináciou v línii ruka–oko, často siahne vedľa, potkýna sa.
(Zdroj: www.zdraveocivskolke.sk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #škôlka #zrak dieťaťa