(Ne)plodnosť obrastená mýtmi! Čo naozaj pomáha?

Mýty sú všade, šíria sa rýchlosťou blesku a nevyhli sa im ani silné témy, ktoré zaujímajú predovšetkým ženy. (Ne)plodnosť a tehotenstvo.

22.05.2017 06:00
debata (1)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Tehotenstvo, tehotenský test, materstvo, neplodnosť Ilustračné foto.

Treba po sexe robiť sviečku (nohy vyložiť nahor), aby sa zvýšila šanca otehotnenia? Naozaj vieme ovplyvniť pohlavie dieťaťa? A znižuje častý sex kvalitu spermií? Toto sú najčastejšie mýty a užitočné tipy na zvýšenie plodnosti.

Misionárska poloha a poloha „na psíka“

Tieto dve polohy sú údajne pri plodení ideálne. Avšak, žiadna štúdia to nepotvrdila. Jedno je však isté: Cigareta po pohlavnom styku znižuje šancu otehotnenia, a to v každom prípade!

Orgazmus ženy zvyšuje šance

Existujú dôkazy o tom, že orgazmus má v skutočnosti pozitívny efekt na otehotnenie. Dôraz je kladený na hormón oxytocín, ktorý vyvoláva kontrakcie maternice, čím pomáha tomu, aby sa väčšina spermií dostala na správnu stranu. Spodná časť maternice zas vďaka orgazmu podrží spermie dlhšie. To všetko vysvetľuje aj to, prečo v dňoch okolo ovulácie príde k orgazmu ľahšie.

Vieme pohlavie dieťaťa ovplyvniť?

Táto otázka zaujíma ľudí odnepamäti. V ostatnom čase sa množia štúdie, ktoré potvrdili súvis stravy matky s časom, kedy prišlo k pohlavnému styku. Ak je strava bohatá na horčík a vápnik a zároveň chudobná na draslík a sodík a k pohlavnému styku dôjde tri až štyri dni pred ovuláciou, je veľká šanca, že sa narodí dievčatko.

Pohlavný styk len v čase ovulácie

Kto túži po dieťati, mal by sexovať len v deň ovulácie. Ďalší mýtus. Pravdou je, že vedci sa ešte stále nezhodli na tom, či je výhodou určiť rôznymi metódami presný čas ovulácie, naplánovať v tom čase pohlavný styk a zvýšiť tým šancu otehotnieť. Každopádne, zvyšuje sa tým stres a ako ukázala jedna z najnovších štúdií, s ním aj riziko problémov erekcie a/alebo sexuálneho vzťahu mimo partnerstva.

Sviečka po sexe

Mýtus ostať po pohlavnom styku ležať, aby sme zvýšili šance otehotnenia, stále pretrváva. Avšak istá štúdia ukázala, že ženy, ktoré bezprostredne po sexe vstanú, majú dokonca o čosi vyššiu šancu otehotnenieť v porovnaní so ženami, ktoré nohy vyložia aspoň na 15 minút. Ženy, ktoré po pohlavnom styku dlho ležia a nevymočia sa, majú významne zvýšené riziko infekcie močového mechúra, čím znižujú šancu na otehotnenie a znižujú chuť na sex.

Sex denne počas plodných dní

Šanca otehotnieť sa zvyšuje, ak k pohlavnému styku dochádza pred ovuláciou, nie po nej. Meranie bazálnej teploty nepomáha ovuláciu načasovať, pretože zvýšená teplota znamená, že už prebehla, je po nej. Bez ohľadu na to, ako často k pohlavnému styku dochádza, šance sú pri pohlavnom styku v deň ovulácie a dva dni pred ňou podstatne vyššie ako tri až šesť dní pred ovuláciou.

Čo naozaj pomáha:

Zdravý životný štýl: nefajčiť, zdravo sa stravovať, pravidelne športovať Úbytok hmotnosti pri výraznej nadváhe Nechať si skontrolovať stav chrupu Pohlavný styk dva dni pred ovuláciou a v deň ovulácie Odbúrať stres, uvoľniť sa, relaxovať, oddychovať! Ak sa napriek vymenovanému 12 mesiacov nedarí, navštíviť lekára

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oxytocín #tehotenstvo #plodnosť #maternica #orgazmus #ovulácia #spermie