Rotavírusy: Kvapky proti hnačke dojčiat

Rotavírusy sú najvýznamnejšími a najrozšírenejšími pôvodcami akútnej hnačky u dojčiat a detí do päť rokov. Ide o veľmi infekčné vírusy, ktoré sa prenášajú nielen špinavými rukami, ale aj vzdušnou cestou.

10.09.2017 06:00
dieťa, dojča, dojčenie, strava, výživa, matka,... Foto:
Na Slovensku evidujeme ročne podľa štatistík približne 2 000 až 2 500 rotavírusových hnačiek u detí.
debata (1)

Riziko nákazy je pomerne vysoké. „Okrem infekcií v detských kolektívoch sa práve rotavírus veľmi často šíri aj v zdravotníckych zariadeniach ako takzvaná nemocničná nákaza. Patrí medzi veľmi rezistentné vírusy, ktoré často odolávajú dezinfekcii najmä pri nie práve optimálnom hygienickom zabezpečení zdravotníckych zariadení,“ hovorí RNDr. Mgr. Jaroslava Brňová, PhD., nemocničná epidemiologička a prodekanka pre vedecko-výskumnú činnosť a doktorandské štúdium z Trnavskej univerzity.

Z hľadiska prenosu ochorenia je závažné, že vylučovanie vírusu sa začína ešte pred výskytom prvých príznakov a pretrváva počas priebehu ochorenia, pri ťažších hnačkách aj niekoľko týždňov. Rotavírusová hnačka prebieha v prvých dňoch veľmi akútne a dieťa často vyžaduje hospitalizáciu v zdravotníckom zariadení. Navyše prekonanie ochorenia nezabezpečuje imunitu a ochorenie sa môže opakovať. Niektoré najnovšie štúdie poukázali dokonca na to, že rotavírusová infekcia môže byť rizikovým faktorom rozvoja autoimunitne podmienených ochorení, ako je celiakia či cukrovka I. typu. Komplikácie pri rotavírusovej infekcii nemožno predvídať, je možné im však predchádzať očkovaním.

Očkovať do pol roka veku

  • Očkovať dieťa je možné od jeho 6. týždňa, maximálne však do 6. mesiaca jeho veku. Na žiadosť rodiča ho poskytne lekár. Očkuje sa bez ihly – a to vo dvoch bezbolestných dávkach roztoku v podobe kvapiek do úst. Odstup medzi 1. a 2. dávkou musí byť najmenej štyri týždne.
  • Je výhodné obe dávky aplikovať v jednom kalendárnom kvartáli. Aktuálne je to júl – september. Za očkovanie v takom prípade rodič zaplatí len 8 €, zvyšnú sumu, viac ako 77 €, hradí štát.

Na Slovensku evidujeme ročne podľa štatistík približne 2 000 až 2 500 rotavíru­sových hnačiek u detí, z ktorých približne 500 vyžaduje ambulantnú starostlivosť a okolo 2 000 prípadov vyžaduje hospitalizáciu v nemocnici. „Reálne je infekcií viac, keďže ambulantné prípady sa často zabúdajú hlásiť. Práve pri neočkovanej populácii detí sa vírus rýchlo šíri a podiel na hospitalizovanosti sa približuje až k 70 % zo všetkých prípadov ochorenia,“ pokračuje Jaroslava Brňová.

Výhodou vakcíny proti rotavírusom je to, že sa podáva do úst a nie injekčne. Môže sa podať spolu s vakcínou proti pneumokokom a 6-zložkovou vakcínou proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, hepatitíde B a hemofilovej infekcii typu B. Nežiaduce účinky sú zriedkavé v podobe ľahkých príznakov ako bolenie bruška, dávenie, riedka stolica alebo plynatosť. Očkovanie chráni deti pred ťažkým priebehom ochorenia a následnou hospitalizáciou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #rotavírus #dojča