Krasopis? Závisí od úchopu ceruzky či pera. Takto nie!

Písanie je jednou z najbežnejších ľudských činností, schopnosť písať a čítať súčasťou gramotnosti. Už u predškolákov často vidieť, či budú písať úhľadné písmenká krasopisom, alebo "škrabať ako kocúr". Za mnohými problémami s písaním sa však ukrýva zlý úchop.

07.10.2017 06:00
škola, žiak, pero, písanie Foto:
Ak sa dieťa už v skorom veku nebude cítiť s farbičkou či ceruzkou v ruke pohodlne, neskôr to uňho logicky vyvolá nechuť ku kresleniu a k písaniu.
debata (2)

Obyčajne nerobíme radi to, čo sa nám nedarí. Ak sa dieťa nenaučí správnej ergonómii písania, čiže najefektívnejšiemu spôsobu, ako písať ľahko a rýchlo, logicky bude mať nechuť k výtvarnej výchove aj písaniu do zošita. Ako sa môže sústrediť na mäkčene, čiarky či dĺžne, keď ho písanie stojí množstvo energie a ruku má v kŕči?

„Na písaní sa podieľa 200 svalov ruky, pričom najväčší cit máme v končekoch prstov. Ak sa však zafixuje nesprávny úchop v predškolskom veku, učiteľka v prvej triede to už nemá veľkú šancu odstrániť,“ tvrdí špeciálna pedagogička Mgr. Světlana Drábová. "Dnes deti odmalička obsluhujú smartfóny či tablety, stále menej sa hrajú so stavebnicami či korálkami, alebo lezú po stromoch, a potom majú problém správne držať ceruzku pri uvoľnenom zápästí. Jemná motorika sa rozvíja aj hrami v piesku či s gulôčkami, navliekaním korálok, vykrajovaním medovníčkov pri pomoci mame v kuchyni.

Ak sa dieťa už v skorom veku nebude cítiť s farbičkou či ceruzkou v ruke pohodlne, neskôr to uňho logicky vyvolá nechuť ku kresleniu a k písaniu. Už deti od troch rokov by mali vedieť, ako správne držať ceruzku v ruke! Predchádzať nesprávnemu úchopu možno aj vďaka pomôckam, ktoré majú ergonomický tvar. Na trhu je viacero značiek. V zásade ide o trojhranný dizajn, ktorý ideálne zapadne do detskej ruky a priehlbne prirodzene vedú prsty k správnemu úchopu. Dôležitý je aj špeciálny variant pre ľavákov. Niektorí odborníci na grafomotoriku však zdôrazňujú, že menším deťom by sa mali ponúknuť rôzne tvary – guľaté, hranaté, široké aj užšie farbičky podľa veku a schopností. Už veľmi malé dieťa je schopné povedať, či mu farbičky vyhovujú, alebo nie.

Takto nie!

Tu možno vidieť príklady nesprávnych úchopov. Zabránením osvojenia nesprávneho úchopu, najmä v čase začiatkov kreslenia možno predísť mnohým ťažkostiam. Neskoršia náprava, keď si už dieťa zafixuje nesprávne držanie ceruzky či pera, je už totiž náročná. Osvojiť si správny úchop je dôležité už pred nástupom do základnej školy.

Spastický štipkový úchop s prehnutým... Foto: Stabilo
držanie pera, pero Spastický štipkový úchop s prehnutým ukazovákom: spôsobuje bolesť zápästia a ruka sa pri písaní ťažko posúva.
Trojprstý úchop: neumožňuje uvoľnený pohyb... Foto: Stabilo
držanie pera, pero Trojprstý úchop: neumožňuje uvoľnený pohyb zápästia vo všetkých smeroch, ruka sa najmä pri písaní rýchlo unaví.
Štipkový úchop s prstami ohnutými v dlani:... Foto: Stabilo
držanie pera, pero Štipkový úchop s prstami ohnutými v dlani: neumožňuje voľný posun zápästia po podložke, ruka je kŕčovitá.
Cigaretový úchop: ceruzka leží medzi ukazovákom... Foto: Stabilo
držanie pera, pero Cigaretový úchop: ceruzka leží medzi ukazovákom a prostredníkom, palec býva položený na ceruzke alebo cez ňu. Ceruzka kĺže medzi prstami, nedovoľuje prstom pohyb pri písaní.
Klarinetový úchop: ruka obyčajne nie je... Foto: Stabilo
držanie pera, pero Klarinetový úchop: ruka obyčajne nie je položená na podložke, pohyb vychádza z celej ruky a lakťa, je problematické udržať tvar písmen, zmestiť sa do riadkov či do línií maľovaniek
Kladivkový úchop: kŕčovité držanie, ruka ešte... Foto: Stabilo
držanie pera, pero Kladivkový úchop: kŕčovité držanie, ruka ešte nie je uvoľnená, tento úchop sa obyčajne objavuje vo veku, keď dieťa len začína chytať ceruzku, týmto typom úchopu prejdú prakticky všetky cca 2-ročné deti

Ako teda správne uchopiť pero?

  • Celá ruka by mala byť uvoľnená vrátane prstov.
  • Ceruzka alebo pero by malo ležať na poslednom článku prostredníka a zhora si ho pridržiavame bruškami palca a ukazováka.
  • Ceruzka alebo pero smeruje k papieru šikmo, nie kolmo, pretože leží v priehlbine medzi palcom a ukazovákom.
  • Prsty by mali byť asi 2–3 cm od hrotu písacieho nástroja.
  • Obidva lakte sú položené na písacom stole.
  • Zošit by mal byť natočený súbežne s predlaktím píšucej ruky (u pravákov súbežne s pravým predlaktím, u ľavákov súbežne s ľavým, pri skríženej lateralite – dominuje pravá ruka a ľavá noha – pripúšťa sa mať ho aj rovno)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #písanie #držanie pera #písmo