Sushi je nebezpečné, hlavne pre ženy vo fertilnom veku

Podľa jednej štúdie číhajú v surovej rybe nebezpečne vysoké hodnoty ortuti. Aké množstvo sushi možno zjesť bez zaváhania?

24.10.2017 06:00
sushi Foto:
Sushi.
debata (2)

Sushi dostalo nebezpečnú „príchuť“. Pred niekoľkými rokmi odhalila štúdia kolumbijskej univerzity, že práve tuniak modroplutvý vykazuje vysoké zaťaženie ortuťou. A práve tento druh býva uprednostňovaný v sushi reštauráciách po celom svete.

Ohrozenie hlavne pre ženy vo fertilnom veku

Kto preto sushi s tuniakom vyškrtol z jedálnička a radšej uprednostňuje lososa, mečovca alebo modrohlav, máme zlú správu. Pretože nová štúdia (najväčšia svojho druhu) skúmala zaťaženie ortuťou v 25 krajinách. Výsledok je hrozivý: Predovšetkým ženy vo fertilnom veku medzi 18–44 rokov boli kontaminované nadmernou hladinou ťažkých kovov. Neurotoxín môže spôsobiť neurologické poškodenia ako sú bolesti hlavy, poruchy spánku alebo dokonca psychózy – príliš veľký stres ovplyvňuje aj vývoj plodu. U ešte nenarodeného dieťaťa hrozí poškodenie mozgu a postihnutie.

Toxická koncentrácia bola zistená od Aljašky cez Indonéziu až po Keňu. Najvyššie zaťaženie zaznamenali u žien na tichomorských ostrovoch. Autor štúdie z Ipen, združenia rôznych mimovládnych organizácií v oblasti znečistenia životného prostredia: „Mastné, vyzreté ryby obsahujú obzvlášť vysoký podiel škodlivých látok. Predovšetkým pre ženy a ich ešte nenarodené deti predstavuje častá konzumácia surových rýb skutočné nebezpečenstvo.“

Aké množstvo sushi je zdravé?

Pravdaže, nejeme každý mesiac sushi „na kilá“. Avšak ženy v plodnom veku by mali podľa US Food and Drug Administration obmedziť spotrebu nasledovných rýb: tuniak, mečovec, losos, žralok, úhor a marlín. Tehotné a dojčiace ženy by ich jesť pre istotu vôbec nemali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #tuniak #plod #potrat #sushi #ortuť #surová ryba