Prerezávanie zubov: Keď sa tlačia "mliečaky"

Hoci sa vraj Iulius Caesar či Napoleon narodili so zubom v ústach, väčšina bábätiek sa rodí bezzubá. Šesť mesiacov je vek, keď sa "to" obyčajne začne.

18.11.2017 09:40
dieťa, dojča, zub, mliečny zub Foto:
Ako prvé sa obyčajne tlačia spodné rezáky, nasledujú prvé horné.
debata

Prerezávanie prvých mliečnych zúbkov sa začína medzi šiestym a tridsiatym mesiacom života dieťaťa. Ďasná dojčaťa sa zduria, vo zvýšenej miere sliní, je nespokojné a mrzuté. Čas „zúbkovania“ trvá približne do konca druhého roka, kým nenarastie celý mliečny chrup.

Je to ako ťahať si žreb. Niektorým deťom zúbky rastú nenápadne a nikto si to ani nevšimne. Zrazu len lyžička cinkne o špičku rezáka a rodič zistí, že zub je vonku. Inokedy prerezávanie sa prvých zubov sprevádza plač, krik, nepokoj, pridružia sa horúčky, hnačky a celá rodina sa nevyspí. V tom horšom prípade má dieťatko na ďasienkach tzv. erupčné cysty. Ide o modro-červené pľuzgiere, ktoré môžu aj trochu krvácať. V prípade, že sú v ústach dlhšie ako týždeň, je potrebné navštíviť lekára.

Na začiatku sa obyčajne tlačia prvé spodné rezáky, nasledujú prvé horné. Okolo 8. až 12. mesiaca prídu na rad druhé horné rezáky a vzápätí, asi v 10. až 12. mesiaci, nasledujú oba dolné bočné rezáky. Potom sa „vynoria“ prvé stoličky, najskôr v spodnej, neskôr v hornej čeľusti. Nasledujú spodné očné zuby a horné očné zuby. Toto poradie nemusí platiť nevyhnutne, aj keď disciplína vo väčšine prípadov musí byť.

Medzi 2. a 3. rokom narastú stoličky – dve dole, dve hore. Mliečny chrup má 20 zubov. Zuby sa prerezávajú od šiesteho mesiaca do konca druhého roka, píše stomatologička Eva Kovaľová v publikácii Zdravé zuby po celý život. Pre väčšinu bežných problémov počas prerezávania zubov, ako je horúčka či hnačka, neexistuje z lekárskeho hľadiska žiadne vysvetlenie. Predpokladá sa náhodná časová súhra medzi prerezávaním zubov a úbytkom materských protilátok.

Zuby s bolesťami prichádzajú a odchádzajú. Tak hovorí stará ľudová múdrosť. Našťastie, neplatí to bez výnimiek.

Na preventívku už s 1-ročným dieťaťom!

  • Ročné dieťa už má prerezané všetky rezáky a na čistenie zubní lekári odporúčajú zubnú kefku podľa vek dieťaťa. Čistenie by mali rodičia robiť ráno aj večer. Stomatológ by na prvej zubnej prehliadke mal rodiča informovať, že po 12. mesiaci sa prerezávajú prvé mliečne stoličky a naučiť ho spôsob, ako ich dieťaťu čistiť.
  • Stomatológ by mal rodiča 1-ročného dieťaťa informovať o riziku potravy bohatej na cukry (sladené mlieko, ochutené mlieko, ovocné šťavy) podávané v dojčenskej fľaši (najmä, ak z nej dieťa opakovane popíja). Zvlášť nebezpečné sú sladené nápoje a príkrmy večer pred spaním – alebo ak dieťa s fľašou zaspáva. To isté platí o prikrmovaní v noci, keďže počas spánku klesá množstvo slín obmývajúcich povrch zubov.
  • Zubný lekár by mal rodičovi dojčaťa vysvetliť škodlivosť namáčania cumľov do medu, cukru a sirupov. Takisto by ho mal informovať, že kazivosť mliečnych zubov veľmi negatívne ovplyvňuje opakované podávanie antibiotík a rôznych sladkých sirupov proti kašľu, bolesti či teplote. Tieto lieky pre deti do 2 rokov obsahujú veľké množstvo cukru.
  • Podľa prof. MUDr. Nedy Markovskej v SR vo vekovej skupine 0–14 rokov 40 % detí v SR nemá evidenciu u zubného lekára. Vo vekovej skupine 5-ročných detí je bez zubného kazu cca 41 % detí. Dôležité je vedieť, že ak sa na zube ešte len začne proces tvorby kazu, predpísané dávky remineralizácie (vyšších dávok fluoridov vo forme gélu) môžu zabezpečiť obnovu skloviny zuba (bez vŕtania).
  • Dieťa vo veku 5–6 rokov má nárok na fluoridáciu zubov, nie je to však potrebné robiť paušálne. „Skupinová fluoridácia, ako sa robievala v školských zubných ambulanciách kedysi, nie je nevyhnutná, pretože potreba je individuálna,“ zdôrazňuje odborníčka. „Dieťa s dobrou hygienou a výživou nepotrebuje ďalšie fluoridy okrem tých v zubnej paste.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zub #dojča #mliečny zub