Jedno dieťa, jeden zub. Skutočne trpia zuby tehotných žien?

Hovorí sa "jedno dieťa, jeden zub". Zakladá sa táto "bájka" na pravde? Skutočne trpia zuby tehotných žien?

27.03.2018 06:00
zuby, zubár, stomatológ, zubná hygiena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Táto „bájka“ sa skutočne zakladá na pravde, pretože tehotenstvo mení hormonálny stav žien do takej miery, že sa to môže odzrkadliť aj na zuboch.

Otázka „ako veľmi trpia zuby budúcich mamičiek“ zaujala aj výskumný tím z holandskej univerzity Radboud v meste Nijmegen. Chceli vedieť, či existuje súvislosť medzi týmto úslovím a skutočnosťou. Pre tento účel analyzovali dáta 34-tisíc žien.

Mamičky rozdelili do dvoch skupín. V prvej skupine boli matky, ktoré porodili dve deti rovnakého pohlavia a potom mala tretie dieťa. (Vedci vychádzali z toho, že sa tieto matky snažili ešte o dieťa opačného pohlavia). Druhú skupinu tvorili matky, ktoré mali dve deti: syna a dcéru.

Štúdia ukázala, že tehotenstvo skutočne môže mať negatívny vplyv na zdravie zubov. Predovšetkým po treťom dieťati stúpa riziko straty zubov. Táto štúdia, žiaľ, neposkytuje informácie o tom, čo spôsobuje toto horšie zdravie v ústach.

Našťastie sú k tejto téme aj iné výskumy. A tie ukazujú, že problémy matkám spôsobujú najmä ďasná. Ústna dutina je citlivejšia a náchylnejšia na zápaly a krvácanie ďasien je na dennom poriadku. V tomto prípade pomôže len dôkladná starostlivosť o chrup, dentálna hygiena a pravidelné návštevy u zubára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #zuby #hormóny #dentálna hygiena #ďasná #chrup