Dula Majka Staňková: Závidím generácii mojej mamy, že nepoznala epidurál

"Žena, ktorá začne rodiť, sa výrazne líši od tej, ktorá pôrod dokončí. A je to krásna premena." Pre Pravda.sk to povedala dula Majka Staňková, majiteľka Centra pre tehotné a rodinu v Brne.

06.06.2018 06:00
anesteziológ, epidurálka Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Silné, sebavedomé matky

Dodala, že jej úlohou je, aby rodičky odchádzali z tejto skúsenosti posilnené, aby mali pocit, že zvládnu byť silnými, sebavedomými matkami, „tými levicami, gorilami, tigricami, ktoré zabijú kohokoľvek, kto by sa pokúsil ublížiť ich mláďaťu.“ Žiaľ, nebýva to podľa jej slov štandardom. Dula pri pôrode pomáha spracúvať aj veci, ktoré nie sú podľa predstáv rodičky a mohli by pôsobiť deštruktívne na jej sebadôveru. „Som tam preto, aby som ju udržiavala, uisťovala ich v tom, že postupujú správne a tým ich podporila v ich materstve. Dula sa o mamičku matersky stará,“ spresnila.

Ako vyzerá „štandardný pôrod“?

Majka Staňková nám priblížila realitu. Žena totiž býva bežne zneistená už v tehotenstve, často už od samého začiatku. „Predstavte si ženu, ktorá sa dozvie, že nemôže otehotnieť. Ide na umelé oplodnenie – okamžite je zneistená – aká bude matka, keď nedokázala ani počať? Som veľmi blízko žien, zveria mi tie najtemnejšie pocity. Vo svojom vnútri cítia veľkú neistotu a niektoré postupy si musia nahlas obhájiť, aby ich dokázali prijať aj pre seba. Často povedia nahlas niečo, čo vnútri necítia.“ Neistá však môže byť aj žena, ktorá počala prirodzene. „Tehotenstvo je len cesta od vyšetrenia k vyšetreniu, od výsledku k výsledku, takže žena je vkuse v akejsi "ľahkej neistote“, tŕpne, aby bolo všetko v poriadku, pričom v sebaistote ju nikto neudržiava," skonštatovala dula.

„Skúsime rodiť?“

„Žena, ktorá bude onedlho rodiť, často sama vyjadruje, že skúsi rodiť prirodzene a keď to nepôjde, požiada o epidurál, alebo sa urobí cisársky rez. A zdravotnícky personál aj spoločenské nastavanie jej tento postup potvrdzujú s domnienkou, že predsa netreba v 21. storočí pri pôrode trpieť.“ Majka Staňková si však myslí, že už toto nastavenie spôsobuje, že ženy idú k pôrodu tzv. na pol plynu. Približuje čo-to z praxe: „Žena s takýmto nastavením ide pôrod skúsiť. A keď jej vo finále povedia, že jej to trvá dlho a treba to urýchliť, povie si "aha, tak ja skutočne neviem rodiť“. A tak sa stáva, že žena odíde z pôrodnej sály s pocitom, čo všetko nedokázala, nezvládla. Pritom, práve tam by mala vzniknúť jej sebaistota. Predpokladá sa, že účinné tíšenie bolesti zaručí pozitívnu pôrodnú skúsenosť. V skutočnosti však máme dôkazy, že opak môže byť pravdou. Štúdia z Veľkej Británie potvrdila, že ženy rodiace s epidurálom uvádzali síce najvyšší stupeň tíšenia bolesti, ale zároveň najnižší stupeň spokojnosti s pôrodom."

Dula Majka Staňková. Foto: archív M. S.
Majka Staňková Dula Majka Staňková.

Návrat k prirodzeným veciam

Nie je nič krajšie než vidieť pudovosť a prirodzenosť pôrodu bez akýchkoľvek zásahov. V jeho plnej spontánnosti a sile, vraví Staňková. Telo ženy bolo podľa jej slov pre tento proces dokonale stvorené. Pri prirodzenom pôrode dáva žene prirodzené hormóny, ktoré je pomôžu zvládnuť bolesť aj náročnosť pôrodu a stala sa z nej sebavedomá a pevná matka. „Vidíme to pri domácich pôrodoch – tam žena získava tú pravú silu. Nikto jej totiž nenaznačuje, že na to nemá a ona nepocíti ani malú dávku pochybností o svojich schopnostiach. Nie je tam nikto, kto by jej "sľúbil“, že jej pomôže, keď jej to nepôjde. Toto všetko formuje budúcu matku," tvrdí Staňková.

Epidurál – skutočný výnález?

„Nechcela by som rodiť v období, kedy rodila moja mama. Pôrodníctvo v tom čase bolo, žiaľ, veľmi nehumánne. Jednu vec však generácii našich matiek závidím, a to, že nemali epidurál. Ženy išli k pôrodu s tým, že porodia, nech to stojí, čo to stojí. Išli a porodili. Iná možnosť neexistovala. Museli v sebe objaviť tú extrémnu silu, výdrž a vytrvalosť, o ktorej možno ani nevedeli, že v sebe majú. Objavili samy seba. A pritom rodili v hrozných podmienkach, samy, bez nikoho. Dnešné ženy majú všetko a napriek tomu idú pôrod len "skúsiť“. Uvažujú spôsobom: Keď to nepôjde, požiadam o epidurál. Vlastne aj ony pochybujú samy o sebe. Nejdú tam s presvedčením, že to dokážu."

Má vedľajšie účinky

Epidurál bol vytvorený pre iné operácie. Prvýkrát ho použil v roku 1885 newyorský neurológ Leonard Corning, ktorý podal pacientovi injekčne kokaín do chrbtice. Až o viac než sto rokov neskôr prišli lekári s tým, že by snáď mohol fungovať aj pri pôrodoch. Pravdou podľa duly ostáva fakt, že proces pôrodu zmení a má vedľajšie účinky. Tým, že blokuje tvorbu prirodzeného oxytocinu, môže pôrod spomaliť, zastaviť. To zvyšuje nutnosť podania syntetického oxytocinu, zvyšuje pravdepodobnosť použitia klieští, vákuum extraktora a ukončenia pôrodu cisárskym rezom… „Aj keď sa bavíme o dobre zavedenom epiduráli, má vedľajšie zdravotné účinky. Tlačí sa s ním dokázateľne dlhšie a niekedy aj pri úplnej snahe to nejde dobre, preto je potrebné pomôcť maminke inštrumentálne zospodu.“ Ďalším vedľajším účinkom býva zvýšenie teploty, zníženie krvného tlaku, či respiračná depresia matky, čo má priamy vplyv aj na bábätko v brušku. A v prípade, že dôjde k prepichnutiu tzv. tvrdej pleny (dura mater) epidurálnou ihlou, pociťujú ženy aj niekoľko týždňov po pôrode ťažké bolesti hlavy. Tieto aj ďalšie vedľajšie účinky epidurálu popisuje Dr. Sarah J. Buckley vo svojom článku vydanom v americkom časopise Mothering No. 133, Nov-Dec 2005 „The Hidden Risks of Epidurals“. Pod článkom možno nájsť odkazy na množstvo štúdií, o ktoré sa opiera."

Čo potom?

Ako ďalej uviedla Staňková, nie je zabezpečená starostlivosť po aplikácii. Keď sa epidurál používa pri operáciách, je tam po celý čas prítomný anestéziológ alebo jeho sestra. Pri pôrode jej zavedie epidurál a už sa viac neobjaví. „Kým po operáciách s epidurálnou analgéziou musí pacient bez pohnutia ležať dvanásť hodín (detičky dokonca s nožičkami vyššie), žena po pôrode sa má o dve hodiny postaviť na nohy, ísť do sprchy a následne sa starať o dieťa,“ upozornila.

Bolesť pri pôrode sa stupňuje

Na začiatku nie sú také bolesti, ako vo finále, aj to je dôvod, prečo si žena pýta epidurál až na konci. „Ani vzpierač nedvíha hneď stokilovú činku. Začne s dvadsať kilovou a postupne v tréningoch pridáva záťaže na tyč. Pôrod je rovnako veľkorysý. Začneme so slabšími kontrakciami a keď sa ich naučíme spracúvať, pridá nám na činku ďalšiu záťaž. Jedna ruská pôrodná asistentka krásne povedala, že keď má žena pri pôrode pocit, že zomiera, je to chvíľa, kedy dáva život. Vtedy, keď je to najťažšie, ste takmer v cieli. Preto ženám radím: Nájdite silu, poďte a poroďte. Nechoďte pôrod len skúsiť. Niekedy je skutočne potrebné pomôcť len v tých najťažších posledných chvíľach, previesť ju cieľovou rovinkou s láskou a s dôverou až k cieľovej páske. Vtedy väčšinou epidurál nepotrebuje.“

Nie je horšia

„Pochopiteľne, niektoré ženy epidurál potrebujú. Vyvolávané pôrody sú ťažšie, ženy ho žiadajú – nečudujem sa im – ale primárne by sme mali ženy viesť k tomu, aby porodili vlastnou silou a aby to nešli len "skúsiť.“ Rovnako dôležité je vedieť, že ak žena porodila s epidurálom, nezlyhala. Len asi nemala okolo seba ľudí, ktorí by ju správne podporili. Správne podporiť však môže znamenať aj pomôcť žene uniesť jej rozhodnutie nechať si zaviesť epidurál bez následného pocitu zlyhania."

Iné možnosti

„V našich pôrodniciach sa negatívne účinky epidurálu ženám nedostotočne prezentujú, naopak, tie pozitívne sa príliš zdôrazňujú. Ženy tak často nadobudnú pocit, že je to tá najlepšia možnosť, alebo dokonca jediná. Ženy by si však zaslúžili vedieť, že existuje hneď niekoľko spôsobov, ako si s pôrodnými bolesťami pomôcť. Odporúčam navštíviť dobrý predpôrodný kurz, kde sa naučia, ako si od bolesti pomôcť prírodnými metódami,“ radí dula.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #bolesť #tehotenstvo #cisársky rez #epidurál #kontrakcie