Transplantácie orgánov: Nezriedka sa stáva, že rodina darcovsto odmietne

Jeden darca môže darovaním orgánov ako srdce, pľúca, obličky, pečeň či pankreas zachrániť život až siedmim ľuďom. "Nie zriedkavo sa však stáva, že rodina darcovstvo zamietne," hovorí MUDr. Zuzana Žilinská, hlavná odborníčka MZ SR pre transplantácie.

18.10.2018 18:00
Eva Lacková, Zuzana Žilinská, Ľuboslav Beňo Foto:
Odborníci na transplantácie (zľava): Eva Lacková, Zuzana Žilinská a Ľuboslav Beňo na tlačovej konferencii v Bratislave.
debata

Na Slovensku platí tzv. protransplantačný zákon, ktorého hlavným princípom je predpoklad, že potenciálnym darcom sa môže stať každý, kto sa počas života nezahlásil do registra nedarcov. „Napriek tomu z etického hľadiska, ale aj z dôvodu neželanej publicity sa vždy pýtame blízkych príbuzných pacienta s mozgovou smrťou, či s darovaním jeho orgánov súhlasia,“ vysvetľuje MUDr. Žilinská. Bohužiaľ, v štvrtine až tretine prípadov sa stáva, že rodina pod vplyvom emočného šoku nesúhlasí."

Transplantačný program ide ruka v ruke s darcovským, je to logické a prirodzené. Transplantačný program stále viazne na nedostatku vhodných darcov. Odhaduje sa, že v Európe denne zomrie dvanásť pacientov, ktorí sa nedočkajú vhodného orgánu. Na slovenskej čakacej listine je v súčasnosti evidovaných 328 pacientov, pre ktorých je transplantácia jedinou nádejou na život. Najviac, až 277, ich čaká na transplantáciu obličky, 29 pacientov na srdce, 20 pacientov na pečeň a dvaja pacienti na pľúca. „Je dôležité hovoriť o tejto téme, pretože každý z nás sa môže kedykoľvek ocitnúť na jednej aj druhej strane barikády,“ zdôrazňuje odborníčka na transplantácie. Aj preto už od apríla 2015 prebieha kampaň 7 životov, ktorej cieľom je vzdelávať verejnosť o tejto téme, zvýšiť počet odberov a orgánových transplantácií a skrátiť dobu čakania na životne dôležitý orgán.

V súčasnosti je na Slovensku šesť pracovísk, ktoré vykonávajú transplantácie orgánov – tri v Bratislave, jedno v Banskej Bystrici, v Košiciach a v Martine. Problém je s transplantáciami pľúc, keď Všeobecná univerzitná nemocnica (AKH) vo Viedni v rámci zmien v Eurotransplante neobnovila so Slovenskom zmluvu a od januára by sa pľúcne transplantácie mali vykonávať vo Fakultnej nemocnici v pražskom Motole.

Od januára 2018 bolo na Slovensku realizovaných 164 transplantácií. „U nás sa uskutoční 16 transplantácií na milión obyvateľov, v najlepšie fungujúcej krajine v EÚ v tomto smere, v Španielsku, je to 47 transplantácií na milión,“ konštatuje MUDr. Ľuboslav Beňo, PhD., prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti.

Samozrejme, alfou a omegou všetkého je odberový program. Za najväčší problém odborníci považujú nedostatočnú identifikáciu možných darcov, ktorí utrpeli poškodenie mozgu nezlučiteľné so životom, lekármi. V SR je pritom 61 darcovských nemocníc, ktoré môžu nahlásiť vhodného darcu.

Dobrou správou, ktorú odborníci oznámili v Európsky deň darcovstva a transplantácií, 18. októbra, je fakt, že v Banskej Bystrici sa budú vykonávať kombinované transplantácie pankreasu a obličky. „Stočlenný tím odborníkov, ktorý bude od začiatku budúceho roka realizovať tieto transplantácie, už prešiel náročnými školeniami a predpokladáme, že ročne vykonáme 3–4 transplantácie tohto druhu,“ vysvetľuje MUDr. Eva Lacková, primárka II. internej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. „V súčasnej dobe zostavujeme čakaciu listinu, pretože starostlivo vybratý príjemca pankreasu a obličky môže byť diabetik 1. typu závislý od inzulínu, ktorému zlyhali obličky a je dialyzovaný, resp. jeho obličkové parametre už napovedajú, že dialýza ho neminie.“ Hoci niektoré orgány môžu príjemcovia dostať aj od živých darcov (napríklad obličku, jeden z lalokov pečene), 90 % všetkých odberov a transplantácií je od mŕtvych darcov.

Preto: Áno pre sedem životov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #darcovstvo #transplantácia #darcovia orgánov