Najčastejšie chyby, ktoré robia rodičia pri dentálnej hygiene svojich detí

Dentálnu hygienu u detí neradno zanedbať. Starať sa o detské zúbky treba hneď od narodenia. Akých chýb sa môžete dopustiť?

28.10.2018 06:00
mama, cumeľ, dieťa, zuby Foto:
Každé oliznutie cumľa predstavuje ideálne podmienky na kolonizáciu úst baktériami spôsobujúcimi zubný kaz.
debata (1)

1. Zlá technika čistenia

Správna technika môže byť u každého dieťaťa odlišná. U predškolských detí je najjednoduchšie čistenie pomocou malých krúžkov so zatvorenými zubami z vonkajšej strany, z vnútornej čistíme každú čeľusť zvlášť. Niekto zas lepšie zvláda stieranie cikcak vždy od ďasna k zubu. Jeden zub by ste mali zotrieť aspoň päť- až desaťkrát. Od školského veku by si deti už mali čistiť každú čeľusť zvlášť, a to tak, že kefku priložia jednou polovicou na zub a druhou polovicou na ďasno a malými krúžkami budú zub po zube čistiť. Dôležité je nečistiť len žuvacie plochy, ale aj oblasť zubných krčkov. V týchto miestach sa vytvára veľké množstvo plaku, ktorý môže spôsobiť nielen zubný kaz, ale aj zápaly ďasien.

2. Príliš skorá samostatnosť

Viesť dieťa k samostatnosti je správne, ale musí na to byť správny čas. Ak si trojročné dieťa čistí zúbky samo, nie je to v poriadku. V tomto veku ešte potrebuje dohľad. V predškolskom veku je za zubný kaz totiž zodpovedný rodič. Deti si neuvedomujú následky pôsobenia bakteriálneho povlaku ani to, že kaz je nevratné poškodenie. Deti ešte majú väčšinou problém pravidelne krúživým pohybom si čistiť zúbky. Preto je potrebné deťom zúbky dočisťovať.

3. Neskorý začiatok dentálnej hygieny

Neviete sa rozhodnúť, kedy začať s dentálnou hygienou? Odpoveď je jednoduchá: keď sa dieťatku prereže prvý rezák. Vtedy je dobré zobrať do ruky vlhkú vreckovku, prípadne gázu. Dieťa si totiž od útleho veku zvyká na cudzí predmet v ústach.

4. Pozor na olizovanie a cukor

Olizovať cumeľ alebo detskú lyžičku považuje mnoho rodičov za samozrejmosť. Dentisti však pred týmto zlozvykom varujú. Mliečne zuby sú totiž zraniteľné a každé oliznutie cumľa alebo lyžičky predstavuje ideálne podmienky na kolonizáciu úst baktériami, ktoré spôsobujú zápaly ďasien alebo zubný kaz. Preháňať by ste to nemali ani so sladenými nápojmi a potravinami. Nevhodné je uspávať potomka pomocou fľašky so sladeným čajom alebo mliekom. Do postele má dieťa totiž ísť s vyčistenými zúbkami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #dentálna hygiena #detské zuby