Stres matky môže zapríčiniť nadváhu dieťaťa

Prežívaný stres matky v prvom roku života dieťaťa môže byť podľa novej štúdie rizikovým faktorom pre rozvoj nadváhy.

15.01.2019 06:00
matka, dieťa, práca, kariéra, Foto:
Rozhodujúci pre ďalší vývoj telesnej hmotnosti je najmä prvý rok života dieťaťa.
debata

Uviedli to autori štúdie z centra Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung (UFZ) v nemeckom Lipsku. Záver štúdie, ktorá bola venovaná vzťahu matka-dieťa, znel: Týka sa to najmä dievčat a ovplyvňuje ich to dlhodobo.

Výskumníci v štúdii skúmali, ako psychologické vplyvy ovplyvňujú váhu detí do piatich rokov. „Práve časové obdobie počas tehotenstva a v prvých rokoch života je veľmi citlivé na vonkajšie vplyvy, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam alebo k nadváhe,“ povedala odborníčka na výživu Kristin Junge z UFC.

Rozhodujúci pre ďalší vývoj telesnej hmotnosti je najmä prvý rok života dieťaťa. Ak má matka počas tohto obdobia veľa stresu, je veľká pravdepodobnosť, že sa u detí vyvinie vyšší index telesnej hmotnosti (známy pod skratkou BMI). Ako sme už spomenuli, dievčat sa to týka oveľa častejšie ako chlapcov. Sú štúdie, ktoré ukazujú, že chlapci matkin stres vnímajú menej intenzívne, alebo ho lepšie kompenzujú, vysvetlila Saskia Trump, autorka štúdie.

Stres počas tehotenstva a v druhom roku života dieťaťa nemá na vývoj telesnej hmotnosti dieťaťa žiaden významný vplyv, u oboch pohlaví. Matky by preto mali v prvom roku života dieťaťa venovať osobitnú pozornosť stresu a eliminovať ho, odporúčajú autori štúdie zo spomínaného centra UFZ.

Matky, ktoré sa zúčastnili štúdie, ťažko prežívali hluk, stres narastal aj pre finančný rozpočet, ktorý sa po príchode dieťaťa na svet podstatne znížil. Pôrodné asistentky, duly a pediatri by mali byť v prvom roku života dieťaťa obzvlášť ostražití na príznaky stresu, odporučila Kristin Junge.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #hluk #nadváha #stres