Kontroverzná štúdia: Alkohol by mal zlepšovať kvalitu spermií

Podľa jednej novej štúdie z Talianska má pitie alkoholu zlepšiť kvalitu spermií a tým plodnosť u mužov. Z akého dôvodu, o tom sa už veľa nehovorí.

10.02.2019 06:00
alkoholizmus, pitie, víno, závislý, závislí Foto:
Na zdravie!
debata (2)

Nefajčiť a nepiť…?

Páru, ktorý sa neúspešne snaží o potomka, sa okrem iného odporúča prestať v prvom rade fajčiť a piť, zdravo sa stravovať a hýbať sa. Avšak nová štúdia z Talianska túto teóriu postavila na hlavu. Pretože tím výskumníkov sa snaží dokázať, že alkohol je pre spermie dokonca prospešný.

Dôvodom sú antioxidanty

Pre účely štúdie pozorovali vzťah medzi konzumáciou alkoholu a plodnosťou u 323 mužov. Výsledok: Pitie v malom množstve (zdôrazňujeme v malom) – zlepšuje kvalitu alebo počet spermií a tým pádom má zlepšiť plodnosť mužov. Pri 4 až 7 jednotkách alkoholu týždenne sa zistila v ejakuláte najvyyšia koncentrácia spermií. Dôvod tohto pozitívneho vplyvu si možno vysvetliť antioxidantmi vo víne, prípadne xanthohumolom, ktorý sa zas nachádza v pive.

Alkohol môže znížiť plodnosť

Každopádne, pripomeňme, že štúdia sa považuje za veľmi kontroverznú, pretože iný výskum jej dokonca protirečí. Ten zas uvádza, že alkohol môže znížiť plodnosť a pri nadmernej konzumácii dokonca viesť u mužov a u žien k neplodnosti. Odhliadnuc od toho, že alkohol môže mať aj ďalšie negatívne účinky na naše telo – a to už dokonca v malých množstvách.

Počet funkčných spermií

Napríklad vedecká štúdia z Dánska spojila viac účastníkov – viac ako 1200 mužov, ktorí boli sprevádzaní celé štyri roky. Výsledok – viac ako päť pív (teda 5 jednotiek) týždenne znižuje plodnosť. Čím viac a čím častejšie muži pili, tým menej mali spermií, navyše znížil sa počet funkčných spermií.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #plodnosť #antioxidanty #spermie