Deti matiek, ktoré jedli v tehotenstve orechy, obstáli v teste lepšie

Správa dňa: Orechy predlžujú život! Podľa istej štúdie pomáha konzumácia "len" desiatich gramov orechov denne znížiť pravdepodobnosť predčasnej smrti až o 23 percent.

15.05.2019 06:00
vlašské orechy Foto:
Ako ukázali dáta 2200 pozorovaných matiek s deťmi, sú oriešky pre nenarodené deti obzvlášť v prvom trimestri zdravé.
debata

A to nie je všetko. Orechy a tzv. študentská zmes pomáhajú dokonca nenarodeným deťom, doložila to nedávna štúdia. Ak tehotné ženy často siahajú po orechoch, ich deti neskôr lepšie obstoja v testoch. Čo sa týka živín, orechy sú dobrou potravou pre mozog. Okrem proteínov, vitamínov a minerálov obsahujú aj nenasýtené mastné kyseliny.

Priberá sa z nich?

Orechy boli dlho považované za potravinu, z ktorej sa priberá a počas chudnutia by mali byť tabu, avšak obsahujú zdravé tuky, ktoré telo potrebuje. Áno, aj veľa kalórií, ale ako ukázala štúdia, znižujú riziko vysokého krvného tlaku, cukrovky a rakoviny. Ako ukázala štúdia barcelonského inštitútu globálneho zdravia, z týchto predností profitujú nielen matky, ale aj ich nenarodené deti.

Orechy ako potrava pre dieťa

Ako ukázali dáta 2200 pozorovaných matiek s deťmi, sú oriešky pre nenarodené deti obzvlášť v prvom trimestri zdravé. Dievčatá a chlapci matiek, ktoré jedli viac orechov, dosiahli v testoch, ktoré skúmali neuropsychologický vývoj detí, lepšie výsledky. Predpokladá sa, že vonkajšie vplyvy sú v tejto skorej fáze tehotenstva obzvlášť účinné. Deti neskôr znova testovali, keď mali osemnásť mesiacov, potom ako päť a osemročné. Matky, ktoré jedli viac orechov, jedli asi tri porcie orechov týždenne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #cukrovka #orechy #predčasná smrť