Štúdia: Každá tretia žena sa hanbí za svoj pôrod

Dieťa je na svete, tehotenstvo je minulosťou - ale psychické popôrodné bolesti môžu pokojne trvať ešte dvanásť týždňov po pôrode.

21.05.2019 06:00
06-shutterstock 663728050 Foto:
Štvrtý trimester môže byť pre ženy náročný, pretože telo prechádza fyzickými a emocionálnymi zmenami.
debata

Prvé tri mesiace života dieťaťa sa označujú aj ako „štvrtý trimester“. Pre mnohé ženy je to ťažké obdobie, aktuálne to potvrdila aj štúdia.

Hanba, depresie, úzkosť…

37 percent žien, čo je viac ako tretina, že sa hanbí za telesný priebeh počas pôrodu. 40 percent žien trpí po pôrode úzkosťou, depresiami alebo preťažením. Je to tiež preto, že v prvých troch mesiacoch je pre matky zdravie dieťaťa prednejšie ako ich „vlastná pohoda“, tvrdia autori štúdie. Vek matky hrá rolu tiež: Ženy pod 45 rokov majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa stretnú s depresiami a úzkosťou, ako tie, ktoré majú po 45-ke. Štúdia prebiehala v nemocnici Orlando Health Winnie Palmer Hospital.

Ženy potrebujú podporu aj po pôrode

„Štvrtý trimester môže byť pre ženy náročný, pretože telo ženy prechádza určitými fyzickými a emocionálnymi zmenami,“ hovorí lekárka a vedkyňa, Dr. Mega Gray. Matky by v tomto čase podľa jej slov potrebovali rovnakú podporu a pozornosť ako počas prvých troch trimestrov tehotenstva. Aj po pôrode by mali hovoriť so svojím lekárom o svojich obavách a pochmúrnych myšlienkach – je to totiž jediný spôsob, ako zabezpečiť, aby dostali potrebnú starostlivosť a liečbu.

Môže to byť v poriadku

„Mnohým ženám pomáha už to, že o svojich problémoch rozprávajú. Uvedomujú si, že nie sú samy – a že sú ich pocity úplne v poriadku!“ hovorí ďalej Gray. Pre mladé mamičky je obzvlášť dôležité pochopiť, že nie každé dieťa sa ľahko dojčí, nespí každý deň rovnako dlho alebo nepije rovnaké množstvo – a stále to môže byť v poriadku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #depresie #štvrtý trimester