Aký šport vybrať pre dieťa? Odborník odporúča zapojiť celé telo

Pravidelný pohyb je u detí dôležitý. Ako však vybrať taký šport, aby dieťa cvičenie bavilo, no zároveň bol pre neho fyzicky vhodný? Odborník na funkčnú kondíciu Vladimír Zlatoš tvrdí, že pri výbere vhodného športu pre deti by mali rodičia klásť dôraz na to, aby pri ňom dieťa zapájalo celé telo. Všestranná pohybová zdatnosť je dôležitým aspektom, použiteľným pri budúcom výbere športu.

01.06.2019 19:15
debata

VIDEO: Pozrite si rozhovor s odborníkom na funkčnú kondíciu Vladimírom Zlatošom, ktorý sa dlhodobo venuje športu a zdravému stravovaniu.

Video

"Čím všestrannejší je pohyb, o to lepšie,“ povedal Zlatoš. Podotkol, že deti si potrebujú osvojiť koordináciu, mobilitu, silu či rýchlosť. "Tieto elementy sú nevyhnutné pre konkrétny šport, o ktorom sa deti rozhodujú neskôr, zväčša po 12. či 13. roku života,“ dodal. Všestranná fyzická príprava by mala byť vedená formou hry. Deti sa najradšej učia pomocou hry a ľahšie si zapamätajú jednotlivé cviky alebo pohyby. "Je pre ne lepšie vytvoriť určitý zážitok, pri ktorom sa učia všetky pohybové kompetencie, zužitkovateľné neskôr v danom športe,“ doplnil Zlatoš.

Základný stupeň fyzickej zdatnosti by mal byť samozrejmosťou. "Bohužiaľ dnešná doba je nastavená tak, že stupeň fyzickej zdatnosti je nízky,“ skonštatoval Zlatoš. Čo sa týka stravy, tá je nevyhnutnou súčasťou zdravého vývinu. Každé dieťa je individuálne, ale existujú isté typy potravín, ktoré sú všeobecne prospešné a ľahko dostupné. "Jednou z najlepších alternatív je vývar. Tradičný vývar zo špikových kostí je ideálny. Doplniť ho môžeme o písmenká alebo slíže. Vývar je v skratke najlepším zdrojom aminokyselín a živín, potrebných na regeneráciu malého i veľkého telíčka,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šport #deti a šport