Stres v tehotenstve vedie k problémom s potenciou u synov

Stresujúce udalosti v ranom štádiu tehotenstva majú podľa výsledkov štúdie závažný vplyv na neskoršiu potenciu a počet spermií v ejakuláte u synov.

18.06.2019 06:00
spermia, spermie, vajíčko Foto:
Štúdia ukázala, že stres ovplyvňuje nielen naše črevá a výzor, ale aj bábätká v brušku.
debata

Zo stresu chorľavieme

Stres spôsobuje choroby, to je jasné už dávno. Nedávny vyskum však ukázal, že ovplyvňuje nielen naše črevá alebo výzor, ale aj bábätká v brušku. Ako ukázala jedna štúdia, zverejnená len prednedávnom v odbornom časopise Human Reproduction, stavom matky počas tehotenstva trpia najmä chlapci. Sledovaných bolo viac ako 2800 žien a výsledky štúdie ukázali, ako ovplyvňuje stres v ranom štádiu tehotenstva potenciu synov. Pod drobnohľadom bol počet spermií a ich pohyblivosť. Ukázalo sa, že mladí muži, matky ktorých v časovom období od roku 1989 – 1991 pozorovali a boli pod stresom, mali nízku koncentráciu testosterónu.

Čo chápu výskumníci pod stresom?

Ženy informovali o udalostiach počas tehotenstva. Pod pojmom stresujúce situácie rozumeli vedci smrť blízkych či známych, rozchod, manželské nezhody alebo problémy spojené s výchovou detí. Výskumníci však tvrdia, že stresujúce udalosti môžu mať negatívny vplyv na deti len v skorej fáze tehotenstva. Netreba zabúdať na to, že na potenciu má vplyv aj životný štýl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #tehotenstvo #rozchod #potencia #stres #testosterón