Detské zuby by mohli byť bez kazov

Zubné kazy trápili ľudí už od kamennej doby. "Zubný červ" bol pre ľudí nočnou morou. Bolesťami zubov totiž ľudstvo trpí už odpradávna a ich liečba prešla dlhým vývojom. Aj keď starostlivosť o chrup je známa od nepamäti, pokazené zuby nie sú ani u dnešných detí výnimkou.

14.07.2019 06:00
deti, umývanie zubov, zuby, dentálna hygiena,... Foto:
Mnohí rodičia si ešte stále myslia, že mliečny chrup nie je potrebné ošetrovať.
debata

Zubný kaz je celosvetový zdravotný problém. Hlavným problémom je zvýšená konzumácia cukrov v spojení s nedostatočnou ústnou hygienou. Ako upozornila profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo, s ústnou hygienou treba začať hneď po narodení dieťaťa. „Aj keď po narodení sú ústa dieťaťa ešte bez zubov, najmä po večernom dojčení treba vytrieť ústa čistou plátennou vreckovkou, aby sme odstránili zvyšky mlieka z podnebia, líc, za okrajom pier, ako aj baktérie spôsobujúce zubný kaz,“ približuje profesorka Markovská.

Stále podľa jej slov platí, že pri správnej starostlivosti by deti vôbec nemuseli mať zubný kaz. „Platia štyri zlaté základné pravidlá, ktoré zabezpečia zdravé zuby bez zubného kazu. Je to znížený príjem cukrov v nápojoch a jedlách, správne vykonávaná ústna hygiena, lokálna aplikácia fluoridov a pravidelná preventívna prehliadka. Od narodenia by deti mali piť od smädu len čistú vodu, respektíve nesladený bylinkový či ovocný čaj alebo nesýtenú minerálnu vodu, jesť mnoho ovocia a zeleniny. Dieťa v období jedného roka by malo piť z hrnčeka, nie z dojčenskej fľaše, rovnako by nemalo používať cumeľ. Je absolútne nesprávne namáčať cumeľ do medu alebo do sirupov,“ upozorňuje zubná lekárka.

Aj napriek faktu, že slovenské deti ešte stále majú relatívne veľa kazov, podľa profesorky Markovskej sa situácia zlepšuje. „Rastie počet rodičov, ktorí svedomite dodržiavajú pravidlá. Na druhej strane, podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií je vysoký počet detí (od narodenia do 14 rokov), ktoré vôbec nenavštevujú zubného lekára, resp. takmer 40 % vôbec alebo len v prípade bolesti,“ konštatovala.

Mnohí rodičia si ešte stále myslia, že mliečny zub nie je potrebné ošetrovať. To však nie je pravda. Podľa profesorky Nedy Markovskej, ak je mliečny zub vytiahnutý skôr, ako je jeho fyziologická výmena – pre poškodenie zubným kazom – v jeho mieste dochádza k spomaleniu rastu kosti. „Uvedené sa prejaví nedostatkom miesta pre prerezanie trvalých zubov a dochádza k čeľustno-ortopedickej anomálii. Ďalej predčasná strata spôsobuje poruchu reči, deti šušlú, reč v tomto obdobím sa nevyvíja správne a dieťa sa stáva terčom výsmechu v detskom kolektíve, čo môže spôsobiť psychické následky u dieťaťa,“ dodala profesorka Markovská.

Potraviny: Ktoré sú vhodné a ktoré môžu poškodiť zuby?

Potraviny vhodné pre zuby Potraviny poškodzujúce zuby
voda bonbóny a čokoláda
mlieko sušené ovocie
čerstvé ovocie sušienky a koláče
zelenina zmrzlina
nízkotučné syry sladké obilné a cereálne tyčinky
tyčinky z chlebovej múky šumivé nápoje
nízkotučné chutné krekery ovocné džúsy a nápoje z vylisovanej šťavy
biely nesladený jogurt ovocné taštičky, sladené jogurty
  džemy, lekváry, med
  ovocné koktaily
  sirupy a sladené šťavy

Niektoré potraviny a nápoje obsahujú prírodné cukry, ktoré tiež môžu poškodzovať zuby. Snažte sa ich konzumáciu obmedziť a vyhnite sa im pred spaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #zubár #detský chrup #dentálna hygiena #mliečny chrup