- Deti majú prerezané všetky mliečne zuby obvykle do 3 rokov veku a začínajú im vypadávať okolo 6 roku veku dieťaťa. V tom čase sa začínajú prerezávať trvalé zuby. Medzery v mliečnom chrupe sú normálne, udržujú miesto pre stále zuby. Väčšina stálych zubov sa prereže do 13. roku dieťaťa.
Kaz dojčenskej fľaše je závažný problém K vzniku kazu dojčenskej fľaše dochádza následkom častého podávania sladených nápojov v dojčenskej fľaši. Ak mu chcete zabrániť:
- v dojčenskej fľaši podávajte dieťaťu iba mlieko alebo vodu
- nedávajte dieťaťu fľašu do postieľky
Tipy, ako udržať detské zúbky zdravé a silné
0 až 6 mesiacov
- Chráňte zuby svojho dieťaťa. Po kŕmení použite buď špeciálne navrhnutú mäkkú kefku pre dojčatá, alebo ďasná utierajte gázou.
- Prvú návštevu u zubného lekára absolvujte pred dovŕšením prvého roku veku dieťaťa.
6 mesiacov až 2 roky
- Len čo si dieťa dokáže vypláchnuť ústa, začnite používať zubnú pasu s obsahom 500 až tisíc ppm fluoridu, v závislosti od miery rizika zubného kazu.
- Používajte množstvo zubnej pasty vo veľkosti hrášku. Uistite sa, že dieťa po čistení zubov pastu vypľuje.
- Začnite navštevovať zubného lekára každých 6 mesiacov.
2 až 6 rokov
- Používajte dvakrát denne zubnú pastu s obsahom 500 až 1 450 ppm fluoridu, v závislosti od miery rizika zubného kazu.
- Používajte množstvo zubnej pasty vo veľkosti hrášku.
- Pokúste sa zabezpečiť, aby si dieťa prestalo cmúľať palec a prestalo používať cumlík pred dovŕšením štvrtého roku veku.
- Vysvetlite mu, že vypadávanie mliečnych zubov je prirodzené. Týmto spôsobom im totiž narastú „dospelácke“ zuby.
- Kým deti nie sú schopné čistiť si zuby samy, rodičia by im mali pomáhať čistiť zuby dvakrát denne.
Nad 6 rokov
- Používajte dvakrát denne zubnú pastu s obsahom 1 450 ppm fluoridov (teda zubnú pastu pre dospelých).
- Sústreďte sa najmä na zadné zuby, na ktorých sa akumuluje viac plaku.
- Deti, ktoré športujú, by mali nosiť chránič zubov.
Dospievajúci
- Rodičia môžu využiť záujem dospievajúcich o svoj vzhľad a pripomínať im, že zdravý úsmev a svieži dych im pomôžu vyzerať a cítiť sa čo najlepšie.
Tipy pre deti, ktoré nosia strojček
Povzbudzujte ich, aby si čistili zuby dôkladne a používali aj medzizubné kefky. To, ako budú zuby vyzerať po odstránení strojčeka, súvisí s tým, ako sú čistené v priebehu liečby strojčekom.
Odporúčajte dospievajúcim deťom, aby si nosili zubnú kefku, pastu a niť so sebou v školskej taške, aby ich mohli kedykoľvek počas dňa použiť.
Krásne zúbky bez kazov aj vďaka strave
Vedecké štúdie dokazujú u detí pozitívny vzťah medzi príjmom voľných cukrov a zubným kazom. Ako voľné cukry definuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) všetky mono- a disacharidy pridané do stravy výrobcom, kuchárom alebo konzumentom, a takisto cukry prirodzene sa vyskytujúce v mede, sirupoch, ovocných džúsoch a v ich koncentrátoch. Medzi mono- a disacharidy patrí: glukóza, galaktóza, fruktóza, sacharóza, maltóza a laktóza.
Ako pridané cukry definujeme všetky do stravy pridané mono- a disacharidy. Týka sa to aj pridania medu a sirupov (javorový, agáve sirup a iné). Prirodzené cukry sa nachádzajú vo vnútri bunkovej štruktúry obilia, ovocia a zeleniny alebo sú v mlieku a mliečnych produktoch (mliečne cukry).
Existujú dôkazy, že výskyt zubného kazu sa zvyšuje, ak je hladina voľných cukrov v prijímanej strave vyššia ako 10 % z celkového príjmu energie. Celkový príjem energie je súhrn všetkých prijatých kalórií/kilojoulov z potravín a nápojov skonzumovaných za jeden deň.
Energia pochádza z makronutrientov, ako sú tuky, bielkoviny a sacharidy. Sacharidy zahŕňajú celkové prijaté cukry: voľné cukry, prirodzené cukry a mliečne cukry. Ak je príjem voľných cukrov nižší ako 10 % z celkového príjmu energie, výskyt zubného kazu je nižší. Tiež sa ukazuje, že v krajinách, kde je príjem cukru na obyvateľa menej ako 10 kg/hlavu/rok, čo sa rovná asi 5 % celkového energetického príjmu, je výskyt zubného kazu ešte nižší. Ďalšie zníženie pod 5 % nemá preukázateľný vplyv na zabránenie vzniku zubného kazu. Pretože neexistuje dôkaz o negatívnom vplyve prirodzených cukrov vrátane mliečnych cukrov na vznik zubného kazu, nasledujúce odporúčania redukcie príjmu cukru sa týkajú voľných cukrov.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zredukovať príjem voľných cukrov vo všetkých obdobiach života. U detí aj dospelých odporúča znížiť obsah voľných cukrov na menej ako 10 % celkového energetického príjmu, u skupín s vysokým rizikom zubného kazu na úroveň 5 %. Opiera sa to o fakt, že negatívny efekt zubného kazu sa začína v detstve, ale vyvíja sa aj v dospelosti. Zubný kaz je výsledkom celoživotnej expozície dietetickým rizikovým faktorom, takže aj malé zníženie výskytu zubného kazu v detstve má veľký význam neskôr v živote pacienta. Preto by mal byť príjem voľných cukrov čo najnižší.
Diétne odporúčania pre deti
- obmedziť jedlá a nápoje s obsahom cukru na menej ako 4 dávky denne,
- malé porcie medzi hlavnými jedlami majú byť bez cukru,
- do fľaše s cumľom nedávajte sladené nápoje, ovocné džúsy, sladené mlieko alebo sójové mlieko,
- po večernom očistení zubov dieťa nesmie piť ani jesť,
- dávajte si pozor a kontrolujte obsah skrytých cukrov v jedle,
- kontrolujte obsah kyselín v nápojoch, a tieto je dovolené piť spolu s hlavným jedlom,
- piť medzi jedlami iba čistú vodu alebo mlieko.
Koľko cukru denne?
Podľa odporúčaní z Veľkej Británie (Delivering better oral health, 2011) by pridané cukry mali tvoriť menej ako 10 % celkovej energie v diéte alebo neprekročiť 60 g na osobu a deň. Pre mladšie deti je určené okolo 30 gramov/deň. Pre zjednodušenie sa uvádza, že jedna čajová lyžička cukru sa rovná asi 5 až 6 gramom. Pre skupiny pacientov s vysokým rizikom zubného kazu by mala byť dávka cukru znížená pod 5 % z celkovej prijatej energie. Väčšina pridaného cukru v potrave je v priemyselne vyrobených a spracovaných potravinách a nápojoch.
Ako by mala vyzerať denná skladba stravy?
- Ovocie a zelenina – deti do 3 rokov 3–4 porcie denne, nad 3 roky 5–6 porcií denne. Porcia je množstvo veľkosti vlastnej päste.
- Chlieb, pečivo, obilniny, cereálie, ryža, cestoviny, zemiaky – deti do 3 rokov 2–3 porcie denne, nad 3 roky 4 porcie denne. U starších detí preferujeme celozrnné druhy.
- Mlieko a mliečne výrobky – 2–3 porcie denne, porcia je 250 ml mlieka, 150 g jogurtu, 50 g syra.
- Mäso 3 až 4-krát za týždeň, ryby 1-krát za týždeň. Preferujeme varenie, dusenie.
- Strukoviny zdroj rastlinných bielkovín – 1-krát týždenne, vajcia – 2 až 3 za týždeň.
- Sladkosti, sladené a sýtené nápoje, mäsové údenárske výrobky, slané pochutiny, kečupy a dresingy len výnimočne.
Obsah cukru v niektorých obľúbených nápojoch a potravinách: | |
---|---|
Kokakola 1 l | 27× kocka cukru |
Bageta biela 100 g | 14× kocka cukru |
100 % pomarančový džús 1 l | 19× kocka cukru |
Mliečna čokoláda 100 g | 11,5× kocka cukru |
Energetický nápoj 1 l | 30× kocka cukru |
Cestoviny varené 100 g | 5× kocka cukru |
Zmrzlina čokoládová 1 kopček | 5× kocka cukru |
Mlieko polotučné 1 l | 10× kocka cukru |
Mliečny koktail veľký | 11× kocka cukru |
Ľadový čaj 1 l | 14× kocka cukru |
Horká čokoláda 300 ml | 5,5× kocka cukru |
Ovocný jogurt 150 g | 4× kocka cukru |
Kečup 1 polievková lyžica | 4,5× kocka cukru |
Čokoládová torta 100 g | 16× kocka cukru |
Čokoládová tyčinka 100 g | 13× kocka cukru |
Arašidy, pražené, solené 100 g | 3,5× kocka cukru |
Detská výživa 200 g | 6× kocka cukru |
Knedľa 100 g (3 ks) | 10× kocka cukru |
Varené zemiaky 100 g | 1× kocka cukru |
Pozor na tzv. skryté cukry, ovocie a zelenina tiež obsahujú cukor. Obsah cukru v 100 g vybraných druhov ovocia a zeleniny:
Jablko | 2× kocka cukru |
Mrkva | 1× kocka cukru |
Banán | 4× kocka cukru |
Rajčina | 1× kocka cukru |
Hruška | 2× kocka cukru |
Hrozno | 3× kocka cukru |
Pomaranč | ,5× kocka cukru |
Sušené marhule 100 g | 8,5× kocka cukru |