Toxikologička Silvia Plačková: Deti sa najčastejšie otrávia liekmi

Na bratislavské telefónne číslo 5477 4166 Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice Bratislava volajú odborníci aj laici 24 hodín denne. Viac ako polovicu všetkých telefonátov tvoria konzultácie týkajúce sa otráv detí.

18.08.2019 06:00
dieťa, tabletka, lieky, otrava Foto:
Malé deti sú veľmi zvedavé. Snoria, dávajú si všetko do úst.
debata (5)

Práve prázdniny sú obdobím ich snorenia po domoch, záhradných kôlňach či pivniciach. Starí rodičia často nemyslia na to, že pri návšteve vnúčat treba odložiť lieky a chemikálie na bezpečné miesto. Hovorí o tom PharmDr. Silvia Plačková, PhD., vedúca Národného toxikologického informačného centra v Bratislave.

Domácnosť je v zásade veľmi nebezpečné miesto. A špeciálne počas prázdnin, však?

Keď si uvedomíme, že 80 % detských otráv sa stane v domácnosti, tak áno, domácnosť je najnebezpečnejšie miesto. Najohrozenejšou skupinou sú batoľatá do troch rokov, pretože malé deti sú veľmi zvedavé. Snoria, dávajú si všetko do úst. Veľmi nebezpečnou môže byť domácnosť starých rodičov, ktorí si neuvedomia riziko a majú voľne položené často veľmi toxické lieky – proti bolesti, „na srdce“, antidepresíva a podobne. Z mnohých stačia aj dve-tri tabletky na závažnú otravu, ktorá sa u maličkého dieťaťa môže skončiť smrťou.

Stalo sa nebodaj niečo takéto v poslednom období?

V posledných rokoch, chvalabohu, nijaké dieťa na náhodnú otravu liekmi ani chemikáliami nezomrelo. Samozrejme, nehovorím o samovražedných pokusoch detí a mladistvých. K náhodným otravám liekmi a následnému úmrtiu malého dieťaťa však už, bohužiaľ, na Slovensku v minulosti došlo viackrát. Šesť smrteľných otráv liekmi u detí, ktoré dosiaľ u nás eviduje Národné toxikologické informačné centrum, spôsobili vo troch prípadoch liečivá na terapiu porúch srdcového rytmu, v ďalších to bolo antireumatikum, antimalarikum a dermatologikum – liečivo používané pri kožných ochoreniach. Jedno štvorročné dieťatko raz vypilo podofylínový roztok na bradavice, liek, ktorý by sa mal používať výlučne v nemocnici a v lekárni by ho nemali ani vydať. Mamička si ho však zohnala prostredníctvom internetu. Dieťa prežilo, ale má závažné zdravotné následky do konca života.

Spomínam si, že jedným z dôvodov vzniku veľkej preventívnej kampane proti náhodným otravám liekmi v domácnosti bol v minulosti prípad dieťatka, ktoré ako dvojročné zjedlo dve tablety antimalarika s 200 mg účinnej látky a do štyroch hodín zomrelo.

Ak zoberieme do úvahy len samotné deti, požitie liekov v ich prípade tvorí 36 % všetkých otráv. Najčastejšie ide o voľnopredajné lieky proti bolesti ako paracetamol, ibuprofén, potom rôzne liečivá na spanie, upokojenie, proti alergii. Nebezpečné sú silné lieky ako antireumatiká, lieky ovplyvňujúce centrálnu nervovú sústavu, na poruchy srdcového rytmu… Také sa často vyskytujú najmä v domácnostiach u starých rodičov. V mladých rodinách figurujú skôr vitamíny, voľnopredajné doplnky výživy, hormonálna antikoncepcia… Chcem preto apelovať na rodičov a starých rodičov, najmä počas prázdnin, aby v domácnosti zabezpečili lieky aj chemikálie. Nudiace sa deti a vnúčatá neúnavne snoria po šuplíkoch, škatuliach, skrinkách. Deti často olížu alebo zjedia aj rôzne nástrahy na škodce pre ich zaujímavý tvar a farbu – rôzne zelené či ružové granuly, kryštáliky, šúľky.

Takisto sa uskutočnila kampaň o zvyšovaní povedomia na tému skladovania pracích prostriedkov a iných chemikálií v domácnostiach. Aby neskladovali tekuté pracie kapsuly, ktoré sú lákavé a farebné, v dosahu detí.

Áno, aj na tom sme sa spolupodieľali. Zistilo sa, že napriek tomu, že viac ako 97 % opýtaných rodičov považuje svoju domácnosť za bezpečnú, takmer tretina opýtaných nevedomky skladuje pracie prostriedky v dosahu detí. Dôvodom boli priestorové obmedzenia alebo praktickosť uloženia, čiže rodičia chceli mať prípravky na pranie poruke. Hneď po liekoch sú otravy chemikáliami, predovšetkým chemikáliami v domácnosti, na druhom mieste v rebríčku štatistiky intoxikácií.

Keď hovoríme o chemikáliách, pracie gélové kapsuly môžu po požití vyvolať opakované vracanie a vdýchnutie zvratkov následne komplikácie. Ktoré chemikálie sú však najnebezpečnejšie?

Sú to predovšetkým prípravky na odstraňovanie usadenín z odpadu s leptavými účinkami. Veľmi nebezpečné sú však aj pesticídy. Ide o prípravky, ktoré sú určené na ničenie rastlinných aj živočíšnych škodcov – burín, hlodavcov, hmyzu. Do poslednej menovanej skupiny patria organofosfáty, ktoré sa veľmi rýchlo vstrebávajú cez pľúca, očné spojivky, po poliatí aj cez neporušenú kožu! Takže mimoriadne rizikové sú rôzne záhradkárske postreky. Ak sa takýmto prípravkom polejete, môžete mať príznaky, ako keby ste ho vypili. Raz jedno dieťa nalialo takýto prípravok druhému do malinovky. Obe museli hospitalizovať v nemocnici v ťažkom stave. Stalo sa aj to, že do prípravku tohto druhu vyliateho na zemi šliapli šteniatka a zahynuli. Vieme aj o týchto prípadoch, pretože s nami konzultujú nielen lekári a laici, ale aj veterinári a farmaceuti.

A kto vám volá najčastejšie? Počet telefonátov na linke Národného toxikologického informačného centra vystúpal až na vyše 5-tisíc ročne.

Áno, zatiaľ čo koncom 80. rokov sme mali okolo 280 telefonických konzílií za rok, počas niekoľkých posledných rokov sa toto číslo pohybuje už okolo 5 600. Najčas­tejšie, vo vyše polovici prípadov, sú volajúcimi lekári. Na druhom mieste sú laici a počet telefonátov stále narastá. Určité malé percento tvoria farmaceuti a veterinári.

Máte podozrenie na otravu?

Volajte NONSTOP 02/5477 4166, www.ntic.sk

24-hodinová konzultačná služba Národného toxikologického informačného centra (NTIC)

uložte si toto telefónne číslo do mobilu, samozrejme, môžete volať aj na tiesňové linky 155 a 112 (najmä ak predpokladáte potrebu technickej pomoci, hasičov), v prípade potreby sa operátor tiesňovej linky s konzultačnou službou NTIC spojí

Komunikujte konštruktívne:

  • komu sa nehoda stala (vek, hmotnosť)
  • kedy niečo prehltol, inhaloval
  • čo postihnutý prehltol, inhaloval
  • aké má príznaky (vracal, je malátny…)
  • aké opatrenia už boli urobené

Nezabudnite so sebou do nemocnice zobrať na ukážku zvyšky liekov, obaly z chemikálií, časti jedovatých rastlín, húb, ktorými sa dieťa/dospelý priotrávili, prípadne aj zvratky (pre potrebu identifikácie jedovatých látok)

Ľudia opakovane robia jednu zásadnú chybu, na ktorú dookola upozorňujete. Zvyšky rôznych čistiacich a dezinfekčných prostriedkov prelievajú do fliaš od nápojov, z ktorých sa neskôr môže niekto omylom napiť. Môže to byť osudné?

Také prípady sú na Slovensku známe. Sestra sa počas návštevy u svojho brata napila v kuchyni z pivovej fľaše prípravku na ničenie hmyzu. Zomrela. Dokonca z dôvodu takejto zámeny omylom hosťovi naliali chemikáliu v reštaurácii. A čo je neodpustiteľné, štvorročné dieťa takto v minulosti vypilo benzín z umelohmotnej farebnej fľaštičky od Jupíka.

Napriek tomu, že viac ako 97 % opýtaných... Foto: SHUTTERSTOCK
macík, hračka, tabletky, lieky, otrava Napriek tomu, že viac ako 97 % opýtaných rodičov považuje svoju domácnosť za bezpečnú, takmer tretina opýtaných nevedomky skladuje pracie prostriedky v dosahu detí.

Základnou otázkou je, čo v takýchto prípadoch robiť? Vyvolávať vracanie, nevyvolávať vracanie?

Aby sme ľudí nepoplietli, vo všeobecnosti by som radila, nevyvolávajte vracanie vôbec. A už rozhodne nie po vypití látok, ktoré sú penivé, pre riziko vdýchnutia a vzniku chemického zápalu pľúc. Takisto leptavé látky pri vracaní poleptajú sliznicu vlastne dvakrát. Neriešte dilemu „vracať či nevracať“, ale radšej volajte 155 alebo 24-hodinovú linku nášho centra. Nepodávajte žiadne jedlo ani tekutiny! Ani mlieko, ani slanú vodu! Tuk urýchľuje vstrebávanie niektorých tukov a slaná voda môže organizmus takisto závažne poškodiť. Kontakt na nás si ľudia môžu uložiť aj do mobilu.

A čo lieky? Nie je lepšie dostať liečivá zo žalúdka dieťaťa von čo najrýchlejšie?

O tom by sa dalo diskutovať. Pretože ak nečakane nájdete len prázdny blister od liečiva a neviete, kedy dieťa tabletky prehltlo, môže vám počas vracania upadnúť do bezvedomia a vdýchnuť zvratky. Začne sa dusiť. Radšej sa riaďte tým, čo vám povedia odborníci na tiesňovej linke. Aj oni s nami konzultujú, ak je to potrebné. Informácia pre mamičky – rôzne adsorbenty vlhkosti, guľôčky v papierových vrecúškach, ktoré nájdete v novozakúpenej obuvi alebo sú vo vrchnáku od šumivého vitamínu C, nie sú nebezpečné. Netoxické sú aj svietiace náramky, tyčinky či hlavičky zápaliek. Podobne nie je nebezpečných ani pár glgov z bublifuku. Po vypití penivej látky nikdy nevyvolávajte vracanie! Pozor však na zjedenie ohorkov z cigarety či na tekutinu do elektronických cigariet – obsahujú nikotín, čo je droga.

Aké rastliny najčastejšie konzultujete? Pri ktorých obyčajne dochádza k zámene?

Z rastlín najčastejšie dochádza ku zámene v prípade bazy čiernej za bazu chabzdu, cesnaku medvedieho za listy konvalinky, čučoriedok za ľuľkovec zlomocný. Okrem toho je jedovatá chránená drevina tis obyčajný, takisto rastlina imela alebo izbová rastlina difenbachia. Difenbachiu v poslednom období nahradila nenáročná a obľúbená izbová rastlina Zamioculcas zamiifolia, ktorej sa hovorí rastlina peňazí a šťastia. Sú to však sezónne záležitosti podobne ako otravy hubami, kde asi nemusím hovoriť o nebezpečnej muchotrávke zelenej. Na našej stránke www.ntic.sk si v časti pre verejnosť možno otvoriť v pdf formáte práve dvojstranu z Dobrého zdravia, kde sú aj fotografie takýchto najčastejších zá­men.

Aké sú momentálne „módne“ otravy?

Stretli sme sa už s predávkovaním vitamínom B17, ktorý obsahujú jadrá marhúľ. Takisto v rámci módy raw potravín pozor na inak veľmi zdravé strukoviny, ktoré môžu byť v surovom stave jedovaté, ten jed ničí až var. Medzi aktuálne informácie patrí aj toxicita semien plodu čerimoja, tmavé semená majú dráždivé účinky na tráviaci trakt. Pred prípravou smoothies treba semená odstrániť. Takisto opakovane upozorňujeme na nebezpečenstvo „zázračného“ prípravku MMS, ktorý sa predáva prostredníctvom internetu ako výživový doplnok. Obsahuje nepovolenú chemickú formu chloritan sodný, ľudia po ňom opakovane vracali, dokonca jednému mladému mužovi začali zlyhávať obličky. Ľudia čoraz častejšie chovajú aj rôzne jedovaté zvieratá – pavúky, hady. Bohužiaľ, na Slovensku chovatelia exotických plazov nemajú legislatívnu povinnosť mať k dispozícii aj antisérum. Uhryznutie hadom či pavúkom vo voľnej prírode je zriedkavejšia záležitosť (obyčajne je to do nohy), na Slovensku je jedovatá vretenica, pričom antisérum, o ktorého podaní rozhoduje lekár, je súčasťou povinnej výbavy nemocníc. Z pavúkov je to pradiarka pestrá, vyskytuje sa zriedkavo a bolo popísaných niekoľko prípadov uhryznutia, ktoré spôsobili bolesť a opuch.

PharmDr. Silvia Plačková, PhD., MPH.

PharmDr. Silvia Plačková Foto: archív S. Plačkovej
PharmDr. Silvia Plačková, NEPOUZIVAT PharmDr. Silvia Plačková

Absolventka Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave, členka Európskej asociácie toxikologických centier a klinických toxikológov, autorka a spoluautorka domácich a zahraničných odborných publikácií. Prednáša na Farmaceutickej fakulte UK a Slovenskej zdravotníckej univerzite. Okrem iného je spoluautorkou monografie Intoxikácie hubami, rastlinami a živočíšnymi toxínmi a knihy Neotrávte sa! vydavateľstva Ikar. V roku 1992 sa stala vedúcou Národného toxikologického informačného centra (NTIC) v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #otrava #prázdniny #chemikálie #PharmDr. Silvia Plačková