Výsledky štúdie: Chudobné deti sú častejšie choré a umierajú skôr

Chudoba neznamená len to, že deťom chýbajú materiálne veci, chudoba spôsobuje aj choroby.

31.10.2019 06:00
deti, dieťa, dievča, zneužívanie, internet Foto:
Šesť z desiatich lekárov vo svojej praxi uvádza, že chudobné deti majú častejšie chronické choroby.
debata

Túto súvislosť zdôvodnila štúdia rakúskej organizácie Volkshilfe Österreich a viedenskej lekárskej asociácie Wiener Ärztekammer. Dnes chudobné deti sú od zajtra chronicky choré, napísal prezident asociácie Thomas Szekeres o obraze budúcnosti chudobných detí. „Deti, ktoré žijú v chudobe, ochorejú častejšie, vykazujú viac vývojových porúch, sú častejšie psychicky choré, v dôsledku zlej výživy sú náchylnejšie na obezitu a iné ochorenia ako je cukrovka alebo zlé držanie tela, zomierajú o päť až osem rokov skôr ako priemerná populácia a častejšie tiež mávajú samovražedné sklony,“ priblížil výsledky online prieskumu približne 500 lekárov na tlačovej konferencii vo Viedni.

Prekvapivé výsledky

Chudoba detí nie je okrajovou témou, potvrdil to aj Erich Fenninger, riaditeľ Volkshilfe Österreich. „Sme jednou z najbohatších krajín sveta, napriek tomu vidíme, že nerastie len bohatstvo, ale aj chudoba,“ kritizoval stav. Výsledky prieskumu ho každopádne prekvapili. V podstate ich očakával, ale nemyslel si, že by sa ukázali až tak jasne, dodal.

47 percent opýtaných lekárov si vo svojej odbornej praxi uvedomuje, že deti z rodín, ohrozených chudobou, navštevujú lekára častejšie, ako tie deti, ktoré v chudobe nežijú. Podľa pozorovaní lekárov sa deti ohrozené chudobou cítia tiež menej zdravé a menej výkonné.

Osem z desiatich respondentov uznáva, že deti z rodín ohrozených chudobou častejšie trpia zlou fyzickou zdatnosťou. Ukazujú sa tu psychosomatické príznaky ako znížená schopnosť koncentrácie, zvýšená únava, nervozita, agresivita alebo depresívne správanie. Obezita je tiež problémom, ktorý sa častejšie vyskytuje u detí v rodinách ohrozených chudobou. Okrem toho šesť z desiatich lekárov vo svojej praxi uvádza, že chudobné deti majú častejšie chronické choroby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #cukrovka #chudoba #nervozita #psychosomatika