Atopický ekzém: Pri pokožke to nekončí

Chronickým, imunitne sprostredkovaným a nevyliečiteľným ochorením - atopickou dermatitídou trpí dva až desať percent svetovej populácie. Nevyvolávajú ju mydlá či pracie prostriedky a najlepším liekom nie je med. Rovnako sa proti atopii nedá očkovať a nevylieči ju ani kokosový olej. O ochorení koluje mnoho mýtov a laická verejnosť ho často zľahčuje.

03.11.2019 06:00
dievča, škriabať sa Foto:
Vytrvalé škriabanie postihnutých častí tela môže poškodiť kožu a zvyšuje riziko infekcie.
debata

Časté aj menej časté ochorenia, s ktorými súčasná populácia zápasí, vznikajú z rôznych príčin. Niektoré sú dedičné, iné získané ako dôsledok životného štýlu, v niektorých prípadoch je to kombinácia viacerých faktorov. Atopická dermatitída je neinfekčné, autoimunitné, chronické zápalové ochorenie, pri ktorom sa striedajú lepšie a horšie obdobia.

Prejavuje sa ako červená, svrbivá vyrážka, ale pri pokožke to nekončí. Prejavy, ktoré sú zreteľné na povrchu, sú iba viditeľnými príznakmi hlbšieho zápalového procesu. Je to ochorenie spôsobené nadmernou aktiváciou prirodzeného obranného systému tela, pri ktorom veľmi citlivý imunitný systém reaguje aj na tie najmenšie alergény alebo dráždivé látky a táto reakcia spôsobuje spustenie zápalových procesov.

"Atopická dermatitída je v súčasnosti najčastejším chronickým zápalovým kožným ochorením detského veku. Postihuje 12 až 16 % detskej populácie a jeho výskyt stúpol za posledných 30 rokov až 3-násobne. I keď vekom môžu príznaky ustupovať, u časti pacientov pretrvávajú do dospelosti,“ uviedla dermatoalergo­logička Jana Nemšovská.

Najčastejšie postihuje oblasti ako sú kolená, lakte, krk, dlane a líca. „Je to u každého iné, môže sa vyskytnúť na ktorejkoľvek časti tela. Avšak aj v období, keď je pokožka čistá, teda bez lézií, a pacient práve netrpí svrbením, môže byť zápal pod povrchom kože stále aktívny a je len otázkou času, kedy sa prejavy opäť objavia. To je dôvod, prečo sa pri atopickej dermatitíde opakovane striedajú obdobia zlepšenia a zhoršenia,“ približuje nevyspytateľnosť ochorenia prednostka Dermatovenero­logickej kliniky LF UK profesorka Mária Šimaljaková.

Intenzita, frekvencia a rozsah exacerbácií sú u každého pacienta rôzne a môžu sa objaviť kdekoľvek na tele. Okrem toho sa u pacientov často vyskytujú aj ďalšie pridružené atopické či alergické ochorenia, napríklad astma, potravinové alergie, alergická nádcha, nosové polypy, chronické zápaly prinosových dutín či alergické konjuktivitídy.

„Stredne ťažká až ťažká dermatitída je charakterizovaná bolestivými léziami na veľkých alebo citlivých častiach tela, a môžu pokrývať viac ako 50 % povrchu tela. Symptómy zahŕňajú vytrvalé intenzívne svrbenie, suchosť kože, praskanie, začervenanie, tvorbu chrást a mokvanie. Vytrvalé škriabanie postihnutých častí môže poškodiť kožu a zvyšuje riziko infekcie,“ uviedol docent Dušan Buchvald, prezident Slovenskej dermatovenero­logickej spoločnosti.

Nejde však len o podráždenie kože, ochorenie významne ovplyvňuje aj psychiku pacienta. Podľa štúdií zažívajú teda pacienti množstvo negatívnych emócií. Často majú pre nočné svrbenie problémy so spánkom, poukazujú na zníženú výkonnosť v práci, vyhýbajú sa spoločenským aktivitám.

„Atopická dermatitída je náročné ochorenie nielen pre pacientov, ale aj pre rodiny. Čo môžu zdraví ľudia v spoločnosti urobiť, je vyjadriť pochopenie a podporu pacientom s chorobou, ktorú nie je možné úplne vyliečiť. Pocit spolupatričnosti a pochopenia môže pacientom pomôcť ochorenie zvládať a uľahčiť ich emocionálnu záťaž,“ dodala psychologička Silvia Schmidtmayerová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atopický ekzém