Všetko o atopickej dermatitíde

Trpíte vy alebo niekto vo vašom okolí atopickou dermatitídou? Prečítajte si, ako toto ochorenie vzniká, ako sa prejavuje a čo treba ďalej robiť.

11.11.2019 13:00
doktor, fonendoskop Foto:
U dospelých sa ochorenie najčastejšie objavuje v záhyboch kože a v okolí očí.
debata

Čo spôsobuje atopickú dermatitídu?

  • Presnú príčinu vzniku ochorenia nepoznáme. Vedci vedia, že ide o kombináciu genetiky a iných faktorov. Keď látka zvnútra alebo zvonka tela narúša imunitný systém, telo nadmerne reaguje a vyvoláva zápal. Ide o zápal, ktorý spôsobuje, že koža sa stane červenou, podráždenou a svrbivou.
  • Dlhodobo bola považovaná za alergické ochorenie kože, až kým nebola dokázaná vrodená porucha kožnej bariéry, mutácie génu filagrínu a porucha zloženia spektra ceramidov. Mutácie génu filagrínu sa prejavia zníženou hydratáciou kože a zvýšenými stratami vody. Bez dostatočného množstva filagrínu na vybudovanie silnej kožnej bariéry môže vlhkosť uniknúť a do kože môžu vstúpiť baktérie, vírusy atď. To je dôvod, prečo má mnoho pacientov suchú pokožku.
  • Vyskytuje sa v rodinách, ale nie je známy presný spôsob prenosu z rodičov na deti. Ak má jeden z rodičov atopickú dermatitídu, astmu alebo alergickú nádchu, existuje asi 50 % šanca, že ich dieťa bude mať aspoň jedno z týchto ochorení.
  • Predpokladá sa, že zvyšujúca sa miera výskytu súvisí predovšetkým s ľuďmi žijúcimi v mestách a rozvinutých krajinách. Choroba však nie je nákazlivá. Nie je možné ju od niekoho dostať alebo ňou niekoho nakaziť.

Ako sa prejavuje

  • ako intenzívny pocit svrbenia
  • s nástupom svrbenia postupne dochádza k ďalším prejavom ochorenia – koža sčervenie a opuchne, môžu sa na nej objaviť pľuzgiere, šupiny, praskliny alebo chrasty,
  • svrbenie sa v noci stupňuje, čo vedie k poruchám spánku, dôsledkom čoho nastupuje chronická vyčerpanosť, znížená koncentrácia na pracovný výkon v škole alebo v práci
  • podľa výsledkov štúdie kvality života dermatologických pacientov ochorenie ovplyvňuje najmä sociálne vzťahy, obmedzuje denné aktivity chorých a bráni normálnemu sociálnemu vývoju atopických detí. U dospelých sa ochorenie najčastejšie objavuje v záhyboch kože a v okolí očí. Tieto prejavy ochorenia vedú u pacientov k určitým charakteristickým psychologickým črtám, ktoré nie sú vykazované pri žiadnom inom kožnom ochorení. Atopici trpia úzkosťou, depresiami, bývajú často neurotickí, vykazujú známky hypochondrie a zvyknú mať problémy s ovládaním hnevu a otvorených prejavov nepriateľstva. Dospelí pacienti sa v dôsledku ochorenia cítia zahanbení, majú nízke sebavedomie a často sú odrezaní od sociálnych a rekreačných aktivít.

Diagnostika: Nie je známy žiaden špecifický test pre stanovenie diagnózy

Diagnostické kritéria:

Veľké znaky:

1. Svrbenie s odreninami alebo bez odrenín.

2. Typická morfológia – rozmiestnenie príznakov podľa fázy ochorenia.

3. Chronický alebo chronicko-recidivujúci priebeh.

4. Osobný alebo rodinný výskyt atopie (AD astma, alergická nádcha, kontaktná žihľavka, migréna).

Malé znaky:

  • Suchosť kože, nešpecifická dermatitída rúk/nôh, ekzém prsníkových dvorcov, cheilitída.
  • Morganova ryha, tvárové vyblednutia, alebo začervenania, horizontálne záhyby na krku, vírus herpes simplex, papiloma vírus, ovčie kiahne, opakujúci sa zápal spojoviek, problémy s rohovkou, svrbenie po spotení, neznášanlivosť vlny a tukových rozpúšťadiel, neznášanlivosť niektorých potravín, vplyv vonkajších a vnútorných faktorov, biely dermografizmus (po podráždení kože vzniká biela stopa), pozitívne včasné reakcie kožných testov a mnoho ďalších.
  • Nekomplikovaná atopická dermatitída s typickými klinickými prejavmi obyčajne nevyžaduje špeciálne diagnostické testy.

Čo ochorenie zhoršuje?

Pri identifikovaní spúšťačov choroby je dôležité povedať, že spúšťače sa môžu líšiť a byť u každého pacienta rôzne. Medzi najbežnejšie patrí:

  • Suchá koža – ktorá sa môže stať ľahko krehkou, šupinatou či drsnou.
  • Chemické dráždivé látky – každodenné výrobky alebo látky (mydlo na ruky, saponát na riad, prací prostriedok, šampón, perličkové kúpele a mycie prostriedky na telo alebo čistiace dezinfekčné prostriedky), ktoré môžu spôsobiť popálenú, svrbivú, začervenanú pokožku.
  • Stres – môže zapríčiniť, že choroba sa môže zhoršiť alebo vzplanúť.
  • Teplotné zmeny – teplo, chlad a potenie môžu viesť k svrbeniu pokožky a veľmi suchá koža sa môže prejaviť najmä počas chladných zimných mesiacov.
  • Infekcia baktériami a vírusmi – ako napríklad herpes, plesne, stafylokoky…
  • Alergény – v životnom prostredí, ako sú sezónny peľ, roztoče, plesne.
  • Hormóny – najmä u žien, keď sa množstvo určitých hormónov v tele zvyšuje alebo znižuje.

10 vecí, ktoré sa neodporúča hovoriť ľuďom s atopickou dermatitídou:

1. Som si istý, že to jednoducho odíde samo.

2. Možno by si mal skúsiť zlepšiť svoju stravu.

3. Je to nákazlivé?

4. Môj kamarát mal ekzém a toto mu pomohlo.

5. Možno si príliš vystresovaný a potrebuješ si oddýchnuť.

6. Možno by si mal používať viac hydratačného krému.

7. Prečo je tvoj nos/krk taký červený?

8. Skús na to proste nemyslieť.

9. Pi viac vody.

10. Mal by si používať viac opaľovacích krémov.

Liečba? Náročná

Liečba musí byť komplexná s ohľadom na osobitosti každého pacienta – vek, rozsah postihnutia, intenzitu zápalu atď. Celková liečba je zameraná na obnovenie funkcií pokožky, ovplyvnenie zápalových zmien, úpravu imunitného systému. Účinné ovplyvnenie celého povrchu tela predstavujú kúpele, najmä očistný kúpeľ, ktorý vedie k odstráneniu nečistôt a baktérií. Dôležitou súčasťou starostlivosti o pokožku sú aj krémy – v zime mastné, v lete suché. Najvhodnejšie sú s mierne kyslým pH.

V lokálnej liečbe akútneho vzplanutia sa uplatňujú najmä obklady a lokálne kortikosteroidy. Ako prevencia opakovaných vzplanutí dermatitídy je protizápalová liečba. V terapii chronických ekzémových zmien majú svoje miesto nesteroidné protizápalové prípravky. Kortikosteroidy sú pri liečbe ordinované len vo výnimočných prípadoch mimoriadne ťažkého priebehu ochorenia a nepatria do štandardnej liečebnej schémy, keďže z dlhodobého hľadiska je ich použitie limitované.

Pokrok v štúdiu podstaty atopickej dermatitídy so sebou prináša vývoj nových liekov, ktoré cielene zasahujú do zápalového procesu. Prvou takouto liečbou je biologická liečba, ktorá významne redukuje svrbenie. Následne redukuje lézie s pretrvávajúcou dlhodobou kontrolou ochorenia po dobu viac ako 52 týždňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dermatitída #atopický ekzém