Mýty a fakty o atopickom ekzéme

Ako to už pri menej známych ochoreniach býva, aj o atopickom ekzéme respektíve dermatitíde kolujú rôzne mýty. Poďme si vyjasniť, čo je pravda a čo nie.

07.11.2019 12:00
puzzle, ruka Foto:
Atopická dermatitída môže trvať desiatky rokov, lézie môžu pokrývať viac ako 50 % povrchu tela, u pacientov je zvýšené riziko infekcie kože.
debata

Mýty:

Je to len povrchové ochorenie kože.
Atopická dermatitída má viacero rozmerov a zahŕňa kožné lézie, infekcie, svrbenie kože a bolesť, poruchy spánku, izoláciu, symptómy úzkosti a depresie, komorbidity, zníženú produktivitu v práci.

Je len detským ochorením.
Zvyčajne sa diagnostikuje u detí. Môže však pretrvať do dospelosti alebo sa môže v niektorých prípadoch objaviť až v dospelosti, alebo recidivovať.

Ľahko sa lieči pomocou krémov.
Veľa pacientov so stredne ťažkou a ťažkou atopickou dermatitídou uvádza závažné svrbenie i napriek užívaniu lokálnej alebo dokonca systémovej liečby, čo dokazuje, že stále existuje nenaplnená potreba ďalších možností liečby.

Ochorenie je možné vždy a ľahko kontrolovať.
Aktuálny spôsob liečby má vysoké percento zlyhania. U väčšiny ľudí so stredne ťažkou až s ťažkou dermatitídou sa ani napriek liečbe nedostaví významné zlepšenie stavu.

Ide o nákazlivé ochorenie.
V žiadnom prípade nejde o nákazlivé ochorenie. Nie je možné ho od niekoho dostať alebo ním niekoho nakaziť.

Ďalšie mýty kolujúce medzi ľuďmi:
Atopickú dermatitídu vyvolávajú mydlá, pracie prostriedky a prášky; najlepší liek na atopický ekzém je med; proti atopii sa dá očkovať; kokosový olej je všeliek a vylieči aj atopický ekzém…

Fakty:

  • Atopická dermatitída môže trvať desiatky rokov, lézie môžu pokrývať viac ako 50 % povrchu tela, u pacientov je zvýšené riziko infekcie kože
  • 60 % dospelých uvádza závažné alebo neznesiteľné svrbenie pokožky
  • Viac ako 50 % pacientov uvádza bolesť v súvislosti so škriabaním
  • Viac ako 50 % pacientov uvádza, že svrbenie narúša ich spánok až 5 až 7 nocí v týždni
  • Pacienti majú 1,7-krát vyššiu pravdepodobnosť absencie v práci oproti zdravým ľuďom
  • Zhoršenie alebo vzplanutie ochorenia sa u 31 až 53 % pacientov objavuje 8– až 11-krát ročne
  • U 72 % pacientov sa vyskytujú atopické komorbidity – pridružené ochorenia ako astma, nosové polypy, chronická rinosinusitída.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atopický ekzém #Atopická dermatitída