Atopický ekzém: Pridružené ochorenia

V tomto článku sa zameriame na ochorenia súvisiace s atopickým ekzémom a povieme si niečo o pacientských organizáciách, ktoré sú pri liečbe veľmi nápomocné.

10.12.2019 12:00
muž, kýchať, alergia Foto:
Astma je alergický stav, ktorý spôsobuje zapálenie, opuchnutie a zúženie dýchacích ciest.
debata

Pridružené ochorenia a psychika pacienta

Astma

Je alergický stav, ktorý spôsobuje zapálenie, opuchnutie a zúženie dýchacích ciest. Toto zúženie sťažuje dýchanie, čo vedie k napätosti na hrudi, ku kašľu a k dýchavičnosti. Astma sa prvýkrát objavuje v detstve a môže pokračovať počas celého života. Symptómy astmy zahŕňajú kašeľ, sipot, dýchavičnosť, napätý hrudník. Niektorí ľudia s astmou ju zažívajú len z času na čas, zatiaľ čo iní potrebujú nepretržitú liečbu, aby ju udržali pod kontrolou. Viac ako 20 % dospelých s dermatitídou má alergickú astmu.

Senná nádcha (alergická rinitída)

Ide o zápal v nose a prinosových dutinách spôsobený alergénmi ako peľ, roztoče či srsť domácich zvierat. Mnohí ľudia s dermatitídou majú sezónnu sennú nádchu, v závislosti od typu peľu, na ktorý sú alergickí, a v akom ročnom období sa tieto pele vyskytujú. Symptómy sennej nádchy zvyčajne zahŕňajú: svrbenie nosa, úst, očí, kože, upchatý nos, kýchanie, vodnaté oči, bolesť hrdla.

Potravinové alergie

Podľa štúdií má až 15 % detí vo veku od 3 do 18 mesiacov s atopickou dermatitídou alergiu na jeden alebo viac druhov potravín. Najčastejšie potravinové alergie u detí sú mlieko, vajcia, arašidy, pšenica a sója. Symptómy potravinovej alergie zahŕňajú: svrbenie úst a opuch pier, vracanie, hnačku, bolestivé žalúdočné kŕče, žihľavku, vyrážku alebo začervenanie kože, pokles krvného tlaku. Príznaky alergie na jedlo sa objavia v priebehu prvých 30 minút po jedle alebo vdýchnutí potravinového alergénu. Výskumy však naznačujú, že potravinové alergie nie sú spúšťačom ochorenia.

Infekcie

V dôsledku problémov s kožnou bariérou a nárastom baktérií na koži sú ľudia s ekzémom náchylní na kožné bakteriálne a vírusové infekcie. Symptómy kožnej infekcie zahŕňajú sčervenanie pokožky, ktorá je teplá/horúca na dotyk, vznik útvarov naplnených hnisom a vznik oparov alebo pľuzgierov.

Mentálne zdravie

Podľa štúdií zažívajú pacienti množstvo negatívnych emócií. Sú frustrovaní z ochorenia, pociťujú hanbu pre svoj vzhľad či hnev na vlastné telo. Často majú pre nočné svrbenie problémy so spánkom, zníženú výkonnosť v práci, vyhýbajú sa spoločenským aktivitám. Deti sú často terčom posmechu či šikanovania pre svoj vzhľad.

Pomáhajú aj pacientske organizácie

Pre pacientov so závažným chronickým ochorením je okrem liečby veľmi nápomocné, keď si vymieňajú svoje skúsenosti, stretávajú sa, diskutujú a navzájom sa podporujú. Na Slovensku sa pacienti s atopickou dermatitídou a ich blízki môžu obrátiť na Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR (www.spae.sk) a na OZ Bodkáčik – združenie pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením (www.bodkacik.sk).

„Ako pacienti veľmi dobre poznáme problémy, ktoré každodenný život s chronickým kožným ochorením prináša. Život atopika znamená žiť v koži, ktorá svrbí, niekedy bolí, ale aj odpudzuje okolie. Znamená to natierať sa masťami, ktoré neraz ,nevoňajú‘ alebo dokonca páchnu, užívať lieky a obávať sa odmietnutia zo strany partnerov či priateľov. Tieto ochorenia výrazne nepriaznivo vplývajú aj na psychiku postihnutého a mnohí pacienti trpia depresiami. Preto za dôležité považujeme: zvyšovať informovanosť o ochorení, mať podporu okolia, pochopenie a získať adekvátnu liečbu,“ konštatovala viceprezidentka Spoločnosti psoriatikov a atopikov SR Ľubica Bergmannová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atopický ekzém #Atopická dermatitída