Najproblematickejšie hračky sú z plastu

Ochrancovia životného prostredia a spotrebiteľov varujú pred neoznačenými hračkami z Číny. Často obsahujú škodlivé chemikálie.

04.12.2019 06:00
matka, dieťa, hračky, Foto:
Otázkou ostáva, koľko toxických hračiek vstúpilo na trh Európskej únie bez povšimnutia.
debata

Na začiatku predvianočného času varujú ochrancovia životného prostredia pred nebezpečnými hračkami v Európe. „Najproblematic­kejšie hračky sú z plastu,“ povedala Tatiana Santos z Európskeho úradu pre životné prostredie. Najmä z Číny by prišla veľká časť hračiek so škodlivými chemikáliami. „Dovozcovia čínskeho tovaru musia vyvíjať oveľa väčší tlak na svojich dodávateľov.“

Podľa Rady pre životné prostredie bolo v priebehu roka z trhu stiahnutých približne 250 modelov hračiek, a to na základe informácií poskytnutých európskym systémom včasného varovania pred nebezpečenstvom, po testovaní odhalili nezákonné koncentrácie chemikálií. Štyri z piatich prišli z Číny. Okrem škodlivých chemikálií hrali rolu predovšetkým hračky predstavujúce riziko zadusenia.

„Ak inšpektori získajú zdroje, ktoré potrebujú, odvedú skvelú prácu,“ povedala odborníčka na chemikálie Santos ďalej. Otázkou ostáva, koľko toxických hračiek vstúpilo na trh Európskej únie bez povšimnutia.

Európske spotrebiteľské združenie Beuc v tejto súvislosti varuje pred neopatrnými nákupmi online. Zákazníkom odporúča vyhnúť sa neoznačeným produktom. Hovorca spoločnosti Laurens Rutten uviedol, že sa tiež treba vyhýbať aj nákupu elektronických zariadení, oblečeniu a hračkám, ktoré sú neprimerane lacné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chemikálie #plášť #hračky #zadusenie