Vidí vaše dieťa dobre?

Zdravé oči už v škôlke je projekt, v rámci ktorého sa s pomocou špeciálneho prístroja nazývaného refraktometer kontrolujú zrakové parametre škôlkarom na celom Slovensku. Minulý rok zrakoví terapeuti navštívili 447 škôlok a fotoskríningové prístroje poukázali na zrakové odchýlky u 15 % škôlkarov.

15.12.2019 13:00
skríning v škôlke Foto:
Skríning, čiže vyhľadávanie, sa zameriava na odhalenie refrakčných porúch zraku ako ďalekozrakosť, krátkozrakosť, anizometropia.
debata

Tento projekt sa uskutočňuje už štvrtý rok a podporuje ho občianske združenie BILLA v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Tento rok sú k dispozícii financie na návštevu škôlok a skríning zraku u 20-tisíc detí v SR.

Asi 10 % detí do desiatich rokov veku trpí ďalekozrakosťou. Dieťa to často netuší, pretože dokáže vykompenzovať aj niekoľko dioptrií vlastnými technikami. Problémom je to, že ak sa to nerieši, dieťa začne škúliť. Ďalekozrakosť je vhodné odhaliť čo najskôr, ideálne už od jedného roka veku, aby nevnikla tzv. tupozrakosť a následne už spomínané „zabiehanie očiek“. Ak sa ročne na Slovensku narodí cca 50-tisíc detí, z nich bude škúliť 6–7 %.

„Škôlkar väčšinou nevie sám povedať, že vidí horšie alebo inak, preto si poruchu zraku nemusí všimnúť ani rodič. Zrak dieťaťa však možno otestovať aj v domácom prostredí, napríklad sa zahrať na piráta a prekrytím jedného a následne druhého oka zistiť, či dieťa oboma očami vidí rovnako, či rozpoznáva detaily a farby,“ vysvetľuje MUDr. Beáta Bušányová, primárka Kliniky detskej oftalmológie Národného ústavu detských chorôb na bratislavských Kramároch.

Tupozrakosť treba riešiť včas

Najjednoduchšie je sledovať a všímať si reakcie dieťaťa pri hre alebo pri bežných činnostiach. Ak si dieťa dáva predmety blízko k očiam, vykrúca hlavičku alebo priviera jedno oko, pravdepodobne má nejaký problém so zrakom.

Tupozrakosť vlastne znamená, že jedno alebo obe oči majú zníženú schopnosť vidieť. Optická dráha, ktorá prenáša zrakové podnety z oka do mozgu, nie je dostatočne vyvinutá. Niekedy je problém taký vážny, že dieťa po zakrytí jedného oka vidí predmety len do vzdialenosti jedného metra! Samozrejme, čím neskôr sa tupozrakosť začne riešiť, tým horšie až trvalé môžu byť následky. Navyše, ak by sa v budúcnosti čokoľvek stalo so zdravým okom (napr. úraz), s ťažko tupozrakým okom sa človek dokáže len minimálne orientovať v priestore. V budúcnosti to môže výrazne ovplyvniť aj voľbu profesie.

Skríning, čiže vyhľadávanie, sa zameriava na odhalenie refrakčných porúch zraku ako ďalekozrakosť, krátkozrakosť, anizometropia (jav, keď obe oči nemajú rovnakú hodnotu refrakcie), tupozrakosť a škúlenie. Každá z týchto očných porúch znamená zníženie zrakovej ostrosti a je potrebné riešiť ju pomocou okuliarov. Vekový rozptyl detí v škôlkarskom veku od 3 do 6 rokov v tomto prípade nie je náhodný. Do šiesteho roku života sa deťom ešte rozvíja videnie a je možné ovplyvniť ho včasnou liečbou.

Školení pracovníci „fotia očká“

V minulom roku vďaka tomuto projektu odhalili veľké odchýlky aj u Dianky z Ivanky pri Dunaji. Vďaka včasnému záchytu zrakového problému dievčatko nosí už rok okuliare. „Vôbec sme to netušili, že Dianka zle vidí,“ hovorí jej mama. „Autorefraktometer, prístroj, ktorým zrakový terapeut akoby ,fotografuje‘ deťom očká, meria do dioptrie číslo 5 a ona mala dokonca vyššie hodnoty. Mysleli sme si, že je to chyba prístroja. Nakoniec jej namerali na pravom oku päť a pol a na ľavom štyri dioptrie. Keď si dala na oči prvýkrát okuliare, povedala mi, ako je na svete krásne! Každé jedno ročné obdobie, ktoré prežíva, má pre ňu odrazu úplne iný rozmer,“ dodáva jej mama Pavlína. Aj dcére moderátora Matúša Krnčoka takto meraním zrakových parametrov v škôlke odhalili menšie odchýlky a astigmatizmus, ktorý potvrdil očný lekár.

Školení pracovníci deti vyšetrujú priamo v známom prostredí, v triedach, pričom im z jedného metra „fotia očká“ – ide teda o neinvazívne bezdotykové meranie. Obe oči sa merajú súčasne a trvá to iba niekoľko sekúnd. Prístroj navyše vydáva zvukové a svetelné efekty, aby upútal pozornosť dieťaťa. Do projektu sa materské školy môžu prihlásiť prostredníctvom formulára na webe zdraveocivskol­ke.sk. Rodičia detí, u ktorých je podozrenie na zrakovú chybu, dostanú odporúčanie k oftalmológovi. Potrebujú však výmenný lístok od pediatra.

Varovné signály u detí

  • Dieťa rozoznáva predmety v diaľke len veľmi pomaly (resp. ich nevidí).
  • Knihy alebo hračky si kladie blízko pred oči.
  • Sťažuje sa na bolesti hlavy, pálenie očí.
  • Nevydrží byť dlho sústredené na hru do blízka, rýchlo ho to unaví.
  • Často žmurká alebo drží hlavu šikmo.
  • Oči sú začervenané a slzia.
  • Dieťa má problém s koordináciou v línii ruka – oko, často siahne vedľa, potkýna sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak dieťaťa #ďalekozrakosť #tupozrakosť #oftalmológ