Čím viac sexu, tým plodnejší pár?

Mám ovuláciu, musíme mať sex - toto podľa odborníkov nie je dobrý nápad, ako otehotnieť. Lepší je pravidelný pohlavný styk.

03.03.2020 06:00
erekcia, sex, posteľ Foto:
Nenaplnená túžba po deťoch prináša do partnerstva napätie a negatívne ovplyvňuje sexuálny život.
debata (1)

Nenaplnená túžba po deťoch prináša do partnerstva nepokoj a napätie a okrem iného negatívne ovplyvňuje sexuálny život. Veľa lekárov odporúča svojim pacientom plánovaný sex krátko pred ovuláciou. Avšak zvyšuje to plodnosť? Môže sa ukázať, že práve opak je pravdou.

Plánovaný sex počas plodných dní?

„U párov, ktoré majú často sex mimo plodných dní, bol pozorovaný pozitívny efekt na imunitný systém. Častejší kontakt s partnerom spôsobuje, že ženské telo je "otvorenejšie“ pre spermie a embryo, predovšetkým v druhej polovici cyklu, kedy sa uhniezďuje. Okrem toho sa u sexuálne aktívnych žien zistili vyššie hodnoty progesterónu, čo je hormón, ktorý umožňuje embryu uhniezdiť sa. Pre rakúsky časopis Woman to povedal vedúci doktor Michael Feichtinger z kliniky Wunschbaby-Institut Feichtinger. To znamená, že z dlhodobého hľadiska je lepšie mať sex častejšie ako pod tlakom v danom čase, ako je napríklad ovulácia.

Častejší sex zvyšuje plodnosť – u žien, aj u mužov

Z častého sexu profitujú aj muži. „Príliš dlhý čas bez ejakulácie môže mať na kvalitu spermií negatívny vplyv, ale aj krátky odstup ovplyvňuje mierne túto kvalitu,“ tvrdí Feichtinger.

Ako často…?

Odborníci zisťovali, že vyššia plodnosť je u párov, ktoré majú sex každý deň, resp. každý druhý deň, v porovnaní s pármi, ktoré majú pohlavný styk len raz týždenne.

Páry často uvádzajú, že „sex podľa hodiniek“ je pre nich obrovskou záťažou. Cielený sex môže samozrejme uľahčiť tehotenstvo párom, ktoré spolu nežijú, alebo sa často nevidia z pracovných dôvodov. Avšak u tých, ktorí zdieľajú posteľ, by malo byť spúšťačom spontánne rozhodnutie, nie ovulácia. Predovšetkým preto, že sa tým zvyšuje túžba a plodnosť. Nemalo by to prerásť do extrému a sex by sa nemal plánovať pod tlakom. „Našim klientom, ktoré si želajú otehotnieť, odporúčame psychologickú pomoc aj v prípade, že tlak a zúfalstvo sú príliš veľké,“ uzavrel expert.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #plodnosť #embryo #ovulácia #pohlavný styk #ejakulát