COVID-19 a tehotenstvo: Aké nebezpečné je ochorenie?

Do rizikovej skupiny nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, tehotné ženy nepatria.

24.03.2020 06:00
tehotn´a žena, lekár, preventívna prehliadka Foto:
"Deti v maternici nie sú ohrozené," tvrdí gynekológ.
debata (1)

Ľudia v ohrození

Vo všeobecnosti sa za rizikových pre COVID-19 považujú ľudia nad 60 rokov a pacienti s vysokým krvným tlakom, cukrovkou, srdcovo-cievnymi ochoreniami, chronickými ochoreniami dýchacích ciest, autoimunitnými ochoreniami a rakovinou. Ale čo tehotné ženy? Hoci informácie v súčasnosti ešte stále chýbajú, tehotné ženy nie sú v ohrození. Pre rakúsky časopis Woman to potvrdil univerzitný profesor z viedenskej kliniky, prof. Peter Husslein, vedúci univerzitnej kliniky pre pôrodníctvo.

Nebezpečný pre nenarodené dieťa?

„Deti v maternici nie sú ohrozené,“ tvrdí gynekológ. Tiež by sa ochorenie neprenieslo na nenarodené dieťa. Znamená to, že ak by bola tehotná žena infikovaná koronavírusom, nebola by vystavená väčšiemu riziku ani počas tehotenstva (k tomu ale ešte chýbajú informácie) a vírus by sa na dieťa nepreniesol. Ukazujú to aj najnovšie prípady z Číny.

Aká liečba sa odporúča počas tehotenstva?

„V súčasnosti neexistuje žiadna kauzálna liečba. Liečiť možno len symptómy a ťažkosti,“ uviedol ďalej doktor Husslein. Rovnako, ako ostatní pacienti s koronavírusom, je možné užívať antipyretiká a liečiť sprievodné príznaky ochorenia.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #maternica #koronavírus #Covid-19 #antipyretiká