Datle urýchľujú a uľahčujú pôrod. Mýtus či pravda?

Datle sú považované za zázračný prostriedok na uľahčenie a urýchlenie pôrodu. Ide však o mýtus alebo je to skutočne pravda?

16.06.2020 06:00
datle, datľa, ovocie, sušené Foto:
Datle. V období tehotenstva poskytujú tehotnej žene a jej dieťatku bielkoviny, vitamíny a minerály.
debata

Čo je na nich také úžasné?

Datle sú skutočne zdravé. Predovšetkým v období tehotenstva poskytujú tehotnej žene a jej dieťatku bielkoviny, vitamíny a minerály. Tieto živiny môžu významne ovplyvniť vývoj nenarodeného dieťaťa. Navyše sú tieto malé scvrknuté plody podobné slivkám dobrým dodávateľom energie. Tú potrebuje každá tehotná žena, predovšetkým v treťom trimestri a počas pôrodu.

Uľahčia a urýchlia pôrod?

Vedci sú presvedčení o tom, že áno. Porovnávali skupinu žien, ktoré datle počas tehotenstva nekonzumovali so skupinou žien, ktoré robili pravý opak. Zistili, že pôrody v druhej skupine mali skutočne ľahší priebeh. V niekoľkých výsledkoch štúdií na túto tému sa uvádza, že tropické ovocie môže nielen pôrod uľahčiť, ale ho tiež skrátiť. Ženy, ktoré pár týždňov pred pôrodom do svojho jedálnička zaradili datle, majú totiž pri pôrode mäkší a rozšírenejší krčok maternice v porovnaní so ženami, ktoré datle nekonzumovali. Na dosiahnutie tohto účinku sa odporúča jesť datle od 36. týždňa tehotenstva, a to 6–7 kúskov denne.

Na datliach je nebezpečné…

Datle majú vysoký obsah vlákniny, čo je úžasné pre naše trávenie a hladinu cholesterolu. Keďže však majú vysoký obsah kalórií a cukru, nemali by ste denne zjesť viac ako odporúčané denné množstvo – sedem.

Ďalšie zaujímavé fakty o datliach

Existuje tiež súvislosť medzi konzumáciou datlí a znížením rizika popôrodnej depresie. Ak chcete jesť viac vitamínov a menej cukru, voľte čerstvé, nie sušené. Nájsť ich je komplikovanejšie, pre vaše zdravie sú však rozhodne lepšou voľbou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #kalórie #daťle #krčok maternice