Každý rok u nás pribudne 180 detí s rakovinou. 80 % sa vylieči

September je Medzinárodným mesiacom povedomia o detskej rakovine. Najlepšou prevenciou detskej rakoviny je včasná diagnostika a liečba, ktoré sú pre záchranu detských životov kľúčové. Rakovina je hlavnou príčinou úmrtí detí a adolescentov na celom svete.

19.09.2020 10:00
detska onkológia, Mesiac povedomia o detskej... Foto:
Odovzdávanie certifikátov vyliečeným detským pacientom v rámci Mesiaca povedomia o detskej rakovine.
debata

Odhaduje sa, že v roku 2020 pribudne na celom svete asi 413-tisíc prípadov rakoviny u detí. Šancu na úspešné vyliečenie zvyšuje včasná diagnostika. Upozorniť na ňu má aj globálna kampaň Mesiac povedomia o detskej rakovine, ktorej symbolom je zlatá stužka. Zlatá farba symbolizuje kov, ktorý prechádza ohňom, aby sa stal tvrdším, silnejším. Deti, ktoré prekonali rakovinu, tiež prechádzajú skúškou a stávajú sa tak odolnejšími. Zlato je vzácny kov, deti najcennejší poklad.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie lekári každý rok diagnostikujú rakovinu približne 300-tisíc deťom vo veku od 0 do 19 rokov. V Európe je to asi 35-tisíc detí a na Slovensku asi 180 malých pacientov. Úspešne sa u nás darí liečiť a vrátiť do života niečo vyše 80 % z nich. Skupina úspešne vyliečených pacientov stále rastie.

Deti, ktoré sa na Slovensku po náročnej liečbe podarilo úspešne vrátiť naspäť do života, sa každoročne stretávajú na slávnostnom podujatí, ktoré má v tomto roku symbolický názov „Sme zlatí“. Nosením zlatej stužky Mesiac povedomia o detskej rakovine podporila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Pri príležitosti Mesiaca povedomia o detskej rakovine sa už po štvrtýkrát stretli odborné autority, vyliečení pacienti, rodičia pacientov a podporovatelia združenia. Rodičov vyliečených pacientov zaujímajú v súvislosti s ochorením ich detí rôzne témy týkajúce sa ďalšieho života. Tento rok rezonovali témy ako prevencia komplikácií liečby vďaka ochrane proti infekčným ochoreniam, očkovanie či psychologické aspekty liečby, ale aj obavy z návratu choroby po vyliečení.

„Význam konferencie má viacero aspektov. Pre deti je dôležité, aby cítili spolupatričnosť a stretli sa s ostatnými deťmi, ktoré si prešli rovnako náročnou skúškou. Pre rodičov sú určené odborné prednášky, ktoré informujú a pomáhajú zvládať náročné životné obdobie po návrate detí do bežného života,“ povedala prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave doc. MUDr. Alexandra Kolenová.

Na symboliku zlatej stužky nadväzuje aj tohtoročná výzva „Buďme zlatí, pomáhajme“, ktorej iniciátorom je nezisková organizácia Deťom s rakovinou. Podporu jej vyjadrilo viacero známych tvárí, ako Fero Joke, Veronika Ostrihoňová, GOGO a iní. Počas svojej existencie pomohlo združenie modernizovať detskú herňu, vybudovať dennú kliniku, priniesť materiálnu pomoc rodinám, ale aj vybudovať špičkovú telekonziliárnu miestnosť, ktorá umožňuje konzultácie medzinárodných tímov odborníkov online. Šetrí tak slovenským pacientom čas i peniaze, pričom zároveň poskytuje možnosť „druhého názoru“ z krajín, kde je liečba rakoviny na najvyššej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkologické ochorenia #detská onkológia