Majú poškodené zdravie a jedného rodiča. Pomôže im Chlebodarca

Na Slovensku je až 200-tisíc detí, ktoré vyrastajú v neúplnej rodine. Domácnosti s jedným rodičom sú pre chýbajúci príjem partnera dvakrát viac ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením.

10.12.2020 16:00
otec, syn, rodina, Foto:
Nezisková organizácia JEDEN RODIČ vznikla v roku 2019 a jej cieľom je zlepšiť kvalitu života jednorodičovských domácností.
debata

Na Slovensku sú desaťtisíce domácností, kde na všetko zostal iba jeden z rodičov. Neúplné rodiny postihujú viaceré problémy súčasne, preto sú dvakrát viac ohrozené sociálnym vylúčením a chudobou.

Rodičov, ktorí sú na všetko sami, je na Slovensku až 150-tisíc. V neúplných rodinách pritom žije 200-tisíc detí. To hovoria čísla zo Štatistického úradu a z Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR z roku 2019. Keďže neúplným rodinám chýba komplexná a systematická pomoc zo strany štátu a spoločnosti, sú tieto rodiny dvakrát viac ohrozené sociálnym vylúčením, chudobou, ale aj následnými závažnými zdravotnými problémami.

Situácia sa tento rok zhoršila aj vplyvom pandémie koronavírusu, keď mnohí jednorodičia úplne prišli o prácu, alebo sa im výrazne znížil príjem. Projekt CHLEBODARCA občianskeho združenia BILLA ľuďom sa preto rozhodol nadviazať spoluprácu s neziskovou organizáciou JEDEN RODIČ. Tá pomáha rodinám, v ktorých deti vychováva iba jeden rodič.

Nezisková organizácia JEDEN RODIČ vznikla v roku 2019 a jej cieľom je zlepšiť kvalitu života jednorodičovských domácností, či už odbornou a humanitárnou pomocou, finančnými zbierkami alebo šírením osvety. „Nájsť si zamestnanie, ktoré by pokrylo všetky potreby rodiny a zároveň plnohodnotne vychovávať deti a starať sa o domácnosť, je pre jednorodičov extrémne náročné po psychickej, ale aj fyzickej stránke,“ hovorí Eva Marková, spoluzakladateľka a štatutárka neziskovej tejto organizácie. „Verím, že spoločne pomôžeme rodinám, v ktorých deti vyrastajú buď bez otca, alebo bez mamy.“

Jedným z nich je napríklad 18-ročný Michal z Varína, ktorého vychováva otec. Michal si po nešťastnom skoku do bazéna zlomil stavec a vážne poškodil miechu. V rámci spomínaného projektu dostal Miško okrem potravinovej pomoci aj príspevok na rehabilitácie, ktoré sú nevyhnutné na zlepšenie chlapcovho zdravotného stavu. Ďalším obdarovaným je 9-ročný Peťko, ktorý na jar tohto roka ochorel na akútnu leukémiu. Jeho mama je po mozgovej obrne, preto s výchovou pomáha stará mama Serafína. Peťkov otec platí výživné, ale inak neprejavuje žiadny záujem.

Projekt CHLEBODARCA, ktorý zastrešuje občianske združenie BILLA ľuďom, funguje od decembra 2018. Jeden cent z každého chleba, ktorý si zákazníci zakúpia v predajniach BILLA, ide na pomoc rodinám v núdzi, zo sociálne slabšieho prostredia či rodinám, ktoré sa starajú o zdravotne znevýhodneného člena. Kým v prvom ročníku projekt pomohol siedmim rodinám, v aktuálne sa končiacom druhom ročníku zlepšil CHLEBODARCA životné podmienky šestnástim rodinám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #rodina #projekt #Billa #nezisková organizácia #Chlebodarca #Jeden rodič