Rybacia kosť v krku? Mal by pomôcť kúsok chleba

Známy záchranár Viliam Dobiáš na tému rybacej kosti v krku tvrdí toto: "Mediálne vďačná téma prikrmujúca paniku medzi obyvateľstvom. Aj tá najväčšia kosť z rybieho mäsa nemá na dĺžku viac ako 5-7 centimetrov a priemer najviac 2 milimetre. Táto veľkosť nedokáže upchať hlasivkovú štrbinu."

24.12.2020 06:00
Plnený pečený kapor Foto:
Rybu jedzme pomaly, dôsledne oddeľujme kostičky od mäsa, prežúvajme, kým sústo prehltneme.
debata

Hlasivková štrbina je najužšie miesto v dýchacích cestách. „V krku sa obvykle na sliznicu prilepí kostička 20 × 1 milimeter a ihneď vyvolá pocit cudzieho telesa, prípadne pocit na vracanie,“ pokračuje MUDr. Dobiáš. „Tento pocit má v mozgu zotrvačnosť a pretrváva aj 30–60 minút po jej odstránení či prehltnutí. V prípade „zapichnutia“ do sliznice je hĺbka zapichnutia najviac necelý milimeter a tráviace enzýmy prítomné v slinách ju natrávia a odstránia len o pár minút pomalšie ako pri tzv. prilepení. Drobná kostička má belavú farbu a na sliznici v krku nie je väčšinou viditeľná ani pri vyšetrení špecialistom na krčné choroby,“ dodáva.

Najmä nepodľahnúť panike! Foto: www.155.sk
kost v krku, návod, Vianoce, kapor, filé Najmä nepodľahnúť panike!

Prvá pomoc:

  • pri vzniku pocitu z prehltnutia rybacej kosti zachovať pokoj
  • zjesť 2–3 sústa sústa potravy a/alebo vypiť pár hltov tekutiny
  • po takomto postupe je kosť prehltnutá a začína sa rozkladať v žalúdku
  • počkať 30–60 minút na odoznenie pocitu cudzieho telesa zo zotrvačnosti
  • nevolať hneď záchrannú službu, neutekať hneď na pohotovosť

„Ak vyhľadáte ORL ambulanciu, z vďaky za návštevu dostanete antibiotiká, ak by náhodou vznikol zápal z kosti. Ale tá kosť bola varená či pečená, takže je sterilná a sliny majú tiež dezinfekčné účinky, infekcia nehrozí,“ vysvetľuje lekár. Niektorí lekári nedokážu pustiť pacienta z ordinácie preč bez liekov, pretože vedia, že dobrá rada sa mnohým máli.

Hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová k tomu na sociálnych sieťach dodáva: „Z praxe na linke 155 si nepamätáme prípad, že by kostička v krku niekomu vážne ublížila. Zjedzme kúsok chleba. Obalí kosť v žalúdku, a potom ju rozpustia žalúdočné kyseliny. Ak však kosť uviazne spôsobom, že spôsobuje bolesť, prípadne aj pri dýchaní, dôležité je nepodľahnúť panike a dýchať nosom. Vyhľadáme odbornú pomoc, alebo voláme 155, kde operátor poradí, ako postupovať.“

Najmä – ryby jedzme opatrne a p-o-m-a-l-y! Vianoce sú aj o spomalení. Šťastné a veselé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #Vianoce #kosť #rybacia kosť #ORL