Zaujímavosti: Najväčšie chodidlo meralo 47 cm

Z viacerých kníh Guinnessových rekordov sme pre vás vybrali zaujímavosti o chodidlách, či už ide o rôzne anatomické odchýlky, niekdajší čínsky barbarský zvyk, najväčšie množstvo ponožiek, aké si niekto natiahol na jednu nohu alebo roztriedil v priebehu jedinej minúty - nohou. A skúste uhádnuť, koľko pivných fliaš dokázala hadia žena otvoriť svojimi chodidlami za 60 sekúnd - s nohami za hlavou!

08.01.2021 06:00
ponožky, chodidlá, nohy Foto:
Dievčenské chodidlá rastú priemerne do veku 13 rokov, chlapčenské do veku cca 15 rokov.
debata

Najväčšie chodidlo v minulosti: Robert Wadlov (USA, 1918–1940), najvyšší človek na svete, mal číslo topánok 37 AA (Veľká Británia) alebo 36 (USA). Jedno jeho chodidlo malo dĺžku 47 cm.

Najväčšie chodidlo dnes: Má Jeison Orlando Rodríguez Hernándes (Venezuela), ktorý si pre veľkosť svojich nôh musí špeciálne objednávať topánky z Nemecka. Jeho pravé chodidlo má 40,1 cm a ľavé 39,6 cm.

Najvyššie percento žien so skrátenými chodidlami: Je z Číny, pretože odtiaľ tento barbarský zvyk pochádza. Štúdia z roku 1997 na 193 ženách (93 malo nad 80 rokov, sto malo 70 až 79 rokov) z Pekingu, ktorú realizovala Kalifornská univerzita zo San Francisca (USA) konštatovala, že 38 % žien v skupine nad 80 rokov a 18 % v skupine mladších žien malo chodidlá zdeformované zväzovaním.

Lotosové nôžky: Zväzovanie chodidiel sa objavilo v 10. storočí v Číne a pretrvalo až do roku 1911, keď ho zakázali. Zabraňovalo, aby ženám narástlo chodidlo dlhšie ako 10 cm. Zväzovanie nôh sa stalo populárnym za dynastie Sung a takto zdeformované chodidlá symbolom krásy a istotou, že žena si nájde bohatého manžela. Nohy sa zväzovali medzi druhým a piatym rokom života, než sa chodidlo začalo plne vyvíjať. Kosti sa pritom často zlomili a celé roky sa nehojili. Symbolika čo najdrobnejšieho chodidla je čiastočne naznačená aj v rozprávke o Popoluške.

Najmenej prstov na nohe: Hanhartov syndróm (syndróm zrastenia dvoch prstov), ktorý sa objavil u niektorých príslušníkov kmeňa Wadamo v údolí rieky Zambezi (Zimbabwe) a u kmeňa Kalanga vo východnej časti púšte Kalahari (Botswana), sa dedí prostredníctvom jedného zmutovaného génu.

Najviac ponožiek na jednej nohe: Alistair Galpin (Nový Zéland) si 7. novembra 2006 počas Guinness World Records Day v Aucklande (Nový Zéland) navliekol na jedno chodidlo 74 ponožiek.

Najviac roztriedených ponožiek za jednu minútu: Kristina Ilieva (Bulharsko) roztriedila 24. novembra 2008 v pavilóne Guinness World Records v Global Village (Dubaj, Spojené arabské emiráty) ponožky do 16 správnych párov.

Najväčšie ponožky: Nylonové ponožky dlhé 114 cm od prstov po päty a široké 25 cm vyrobil Michael Roy Layne (USA) v októbri 1986 a vystavil ich z vonkajšej strany radnice v Bostone (USA) na počesť bejzbalového tímu Red Sox, ktorý sa prebojoval do World Series.

Najväčšia rotácia chodidla: Maxwell Day (Veľká Británia) dokáže otočiť svoje pravé chodidlo o 157 stupňov, ako bolo overené 23. 9. 2015 v Londýne. Maxwella objavili na stretnutí Minecraft Minecon 2015 – videl fotografiu predchádzajúceho rekordu a oslovil člena tímu Guinness World Records s tým, že by chcel rekord skúsiť prekonať. Maxwell dokáže otočiť obe chodidlá, ale ľavé iba o 143 stupňov.

Najviac fliaš piva otvorených chodidlami: Hadia žena Zlata alias Julia Gunthelová (Nemecko) odstránila uzávery z ôsmich pivných fliaš svojimi chodidlami za jednu minútu na akcii v tureckom Istanbule, dňa 5. 6. 2013. Tým prekonala vlastný dva roky starý rekord v počte siedmich fliaš. Zlata predviedla tento výkon v haďom postoji opretá na lakťoch rúk s nohami za hlavou.

Video
Podologička Milada Nádašiová: Máme tri základné typy chodidiel. Aký je ten váš?

Rast chodidiel: Dievčenské chodidlá rastú priemerne do veku 13 rokov, chlapčenské do veku cca 15 rokov.

Najviac prstov na nohe aj ruke: Devendra Suthar (India) sa narodil s poruchou známou ako polydaktilizmus. Celkom mal 28 prstov, 14 na ruke a 14 na nohe. Táto anomália bola overená 11. 11. 2014 v Himatnagare v indickom štáte Gudžarát. Pokrývač Devendra tvrdí, že množstvo prstov ho v práci nijako zvlášť neobmedzuje.

Ponožky roztriedené nohou za minútu: Yui Okada z Japonska dokázal jednou nohou vybrať jedenásť párov ponožiek, zdvihnúť ich a uložiť do koša za jednu minútu. Rekord bol potvrdený na akcii v Tokiu v Japonsku dňa 3. 6. 2012.

Syndaktýlia nôh: Takto sa označuje stav, keď sú jednotlivé prsty alebo články prstov zrastené, a to buď kožou, alebo kosťami. Tento stav sa dokonca často dedí v niektorých rodinách. Mal ich napríklad herec Ashton Kutcher.

Estetické operácie chodidla: Skrátenie prstov na nohách patrí medzi pomerne časté estetické operácie nohy. Niektoré prsty na nohách sú už na pohľad príliš dlhé a nevyzerajú normálne. Ľudia, ktorí majú na nohách jeden či viacero dlhých prstov, môžu z estetických dôvodov potrebovať korekciu. Príliš dlhé prsty na nohách možno jednoducho skrátiť až o 1,5 cm. Pri zákroku dokonca nie je potrebná celková anestézia, píše sa na stránke istého slovenského estetického centra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #rekord #ponožky #chodidlá #Guinnessova kniha rekordov