Plánujete tehotenstvo? A máte vaječníkovú rezervu?

Najväčším nepriateľom plodnosti je vek. Priemerný vek rodičiek na Slovensku je v súčasnosti okolo tridsiatky. Vaječníky ženy obsahujú určitý daný počet vajíčok a s vekom táto rezerva klesá.

02.02.2021 06:00
pôrod, tehotenstvo, rodička, Foto:
Kedysi bola neplodnosť považovaná za čisto ženskú záležitosť, dnes však vieme, že ženský aj mužský faktor sa na neplodnosti páru podieľajú rovnakou mierou.
debata

Neplodnosť je dnes civilizačným ochorením. Svoju úlohu výrazne zohrávajú zmeny životného štýlu v podobe nekvalitného stravovania, stresu, nedostatku pohybu i spánku, faktory vonkajšieho prostredia ako znečistenie, ale aj žiarenie ako wifi, ktoré má veľmi negatívny vplyv najmä na deliace sa bunky, ako sú spermie. Ďalej je to posúvanie rozhodnutia mať dieťa do stále vyššieho veku.

Rok pravidelný sex a nič? Vyhľadajte odborníka

Je logické, že počet neplodných párov rastie s vekom. Zatiaľ kým do veku 30 rokov je to 7 % párov, do veku 40 rokov je to už 33 % a v štyridsiatich piatich rokoch nevie prirodzenou cestou počať dieťa 87 %. Kedysi bola neplodnosť považovaná za čisto ženskú záležitosť, dnes však vieme, že ženský aj mužský faktor sa na neplodnosti páru podieľajú rovnakou mierou – každý v 30 %. V ďalších 30 % sa problém s plodnosťou zistí u oboch partnerov a približne v 10 % sa presná príčina neplodnosti s pomocou súčasných diagnostických postupov nedá určiť.

Odborníci odporúčajú, že pár, ktorý pri pravidelnom pohlavnom styku nedospeje ku tehotenstvu v priebehu jedného roka, by mal vyhľadať pomoc odborníkov. U žien nad 35 rokov, keď už plodnosť prudko klesá, sa táto lehota stanovila na šesť mesiacov. Ženy po štyridsiatke, ktoré ešte plánujú rodiť, by mali rovno konzultovať v špecializovanom reprodukčnom centre.

Vaječníky ženy majú daný počet vajíčok

„Najväčším nepriateľom plodnosti je vek,“ konštatoval v minulosti MUDr. Ladislav Maršík, PhD., odborník v oblasti asistovanej reprodukcie z Bratislavy. Priemerný vek rodičiek na Slovensku je v súčasnosti okolo tridsiatky. Vaječníky ženy obsahujú určitý daný počet vajíčok a s vekom táto rezerva klesá.

Pokles vajíčok vo vaječníkoch urýchľujú operačné zásahy, zápaly vaječníkov, endometrióza i rodinná predispozícia. Všetky metódy asistovanej reprodukcie sú však limitované tzv. vaječníkovou rezervou. Jej hlavný pokles nastáva po 35. roku veku. 40-ročná žena má vo vaječníkoch približne 10 % vajíčok, ktoré sú geneticky v poriadku a štatisticky sa v jej prípade stretne spermia so zdravým vajíčkom raz za rok! Po tridsiatke, najmä ak nemá deti, by sa teda každá žena mala v gynekologickej ambulancii zaujímať o hodnotu tzv. Anti-Müllerovho hormónu a ak je táto hodnota nedostatočná, mala by zájsť do reprodukčného centra.

Poistka v podobe zamrazených vajíčok

Treba si uvedomiť, že bežná preventívna gynekologická prehliadka nie je zameraná na vyšetrenia skúmajúce plodnosť. U pacientok nad 30 rokov, ktoré nemajú deti, by preto k preventívnej prehliadke v ambulancii mala patriť aj otázka od gynekológa: Plánujete graviditu? Kedy? Nechcete zistiť, aká je funkčná rezerva vašich vaječníkov? Ide o veľkosť, kvalitu, potenciál vajíčok, akúsi kapacitu vaječníkov. Gynekológ by mal vedieť odhadnúť, koľko môže nechať čakať pacientku s dostatočnou ovariálnou rezervou, ktorá má partnera s dobrým spermiogramom. A kedy pár už poslať za odborníkom, aby nebolo neskoro a dalo sa im ešte pomôcť.

V súčasnosti sa hovorí o tzv. plánovanom materstve v zmysle poistky v podobe zamrazených vajíčok (kryoprezervácia). Znamená to, že žena si ešte ako mladá a zdravá dá zamraziť vajíčka. Dôležité je uvedomiť si, že ich kvalita je najlepšia možno do tridsiatky. Neskôr výrazne klesá. Na takéto veci by žena mala myslieť skôr, nie až vo veku 35 rokov.

Málo spermií s nízkou pohyblivosťou

"Najmä počet kombinovaných príčin neplodnosti stúpa,“ konštatuje doc. MUDr. Jozef Války, CSc., popredný odborník v oblasti asistovanej reprodukcie. "Aj preto je pri liečbe neplodnosti veľmi dôležitá presná diagnostika, liečebné metódy ohľaduplné voči dieťaťu v zmysle zásady prenosu jedného embrya do maternice a ohľaduplnosť voči žene využívaním šetrných protokolov.“

Podľa neho je pre súčasnosť typické to, že stúpa vek žien s požiadavkou na mimotelové oplodnenie, keď o riešenie problému neschopnosti počať dieťa žiadajú aj ženy vo veku do päťdesiatky, pričom odborníci tu narážajú na etiku a právo dieťaťa mať žijúcich rodičov. Na Slovensku na to chýbajú zákonné regulácie a kontrolné orgány. Určitú "kontrolu“ robia poisťovne, ktoré podľa platnej legislatívy hradia pri splnení indikačných kritérií tri cykly umelého oplodnenia zo zdravotného poistenia len pacientke mladšej ako 39 rokov. Podľa doc. Válkyho však veľmi stúpa mužská neplodnosť, chlapi majú nižší počet spermií nepravidelného tvaru a s menšou pohyblivosťou.

Z troch darcov spermií dnes bežne majú dvaja zlý spermiogram. Mladý, zdravo vyzerajúci muž – športovec – nemusí byť automaticky plodný. Spermie môžu mať zníženú pohyblivosť, abnormálnu morfológiu, alebo ich je jednoducho málo. Dievčatá sú gynekológmi monitorované od reprodukčného veku, pohlavné orgány chlapca naposledy skontroluje pediater (či sú zostúpené semenníky) ako u päťročného. Dnes sa už nerobia ani vyšetrenia ako kedysi pred nástupom do vojenskej služby. Mnohí mladí muži pritom trpia chronickými prostatitídami. Takisto treba myslieť na zamrazenie spermií pred prípadnou chemoterapiou. U 30–80 % prípadov mužskej neplodnosti je však príčinou oxidačný stres.

Prvé "dieťa zo skúmavky“ sa na Slovensku narodilo v roku 1992 v Bratislave. Odvtedy prešli liečba neplodnosti aj odbor asistovanej reprodukcie dlhú cestu. Slovensko však má jednu z najstarších populácií v Európe…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #vaječníky #vajíčka #gravidita #vaječníková rezerva