Paradox pandémie? Deti majú menej úrazov, ubudlo aj otráv alkoholom

Zatvorené školy a už dlhodobo takmer žiadny kontakt s rovesníkmi znížili štatistiku detských úrazov. Oproti roku 2019 totiž vlani poklesli počty poranení v niektorých prípadoch aj o viac ako 33 %. „Najviac sa izolácia detí prejavila pri úrazoch krku – ten si zranilo až o tretinu menej detí ako v minulom roku.

20.02.2021 06:00
deti, nemocnica, dieťa Foto:
V nemocniciach v minulom roku ošetrili lekári menej detí, ktoré sa intoxikovali alkoholom. Nastal pokles o 15 %.
debata (5)

Významne ubudlo aj zlomených nôh a predlaktí, poranení hrudníka či bedier – tie poklesy sú od 25–30 %,“ vymenúva hovorkyňa ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Zaujímavé však je, že poranenia hlavy si v nepríjemnej štatistike držia stabilné druhé miesto a počet týchto úrazov pandémia znížila skôr mierne. Lekári z tohto dôvodu museli ošetriť takmer 6-tisíc malých poistencov Unionu. K poraneniam hlavy dochádza najmä v domácom prostredí, a to u malých detí do 5 rokov. Padajú z postelí, prebaľovacích pultov, zle prisunutých stoličiek či z populárnych učiacich veží. Nie všetky totiž spĺňajú bezpečnostné požiadavky a dieťa cez veľké otvory ľahko vypadne.

Medziročný pokles úrazov počas... Foto: ZP UNION
tabuľka, úrazy, Union Medziročný pokles úrazov počas "covidu".

„Tieto úrazy sú nebezpečné v tom, že nie vždy je na prvý pohľad jasné, či ide len o malé buchnutie, alebo mohlo dôjsť k niečomu vážnejšiemu, napríklad ku otrasu mozgu či dokonca prasknutiu lebky,“ vysvetľuje Ingrid Dúbravová, revízna lekárka ZP Union. Upozorňuje, že pri úraze hlavy je lepšie, ak zdravotný stav dieťaťa posúdi lekár. „Rodičia často nevedia, či po páde treba ísť s dieťaťom k lekárovi. Platí, že čím je dieťa menšie, tým je pád rizikovejší – odporúča sa všímať si akékoľvek zmeny v správaní. Ak je príliš spavé, plače, alebo je apatické, vracia, alebo má iné nezvyčajné príznaky, tak neváhajte,“ hovorí Ingrid Dúbravová.

Zaujímavosťou tiež je, že v nemocnici v minulom roku ošetrili lekári menej detí, ktoré sa intoxikovali alkoholom. „Tu sme zaznamenali pokles o viac ako 15 %,“ uzatvára Dupaľová Ksenzsighová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zranenia #úraz #otrava alkoholom