Deti a covid: Na Slovensku ho už prekonali tisícky dojčiat aj predškolákov

V súvislosti s ochorením Covid -19 sa hovorí najviac o problémoch strednej a staršej generácie. Podľa ZP Union sa pritom koronavírus nevyhýba ani deťom.

02.04.2021 10:00
dieťa, bábätko, novorodenec, nemocnica,... Foto: ,
V súvislosti s ochorením COVID 19 sa popisuje u detí aj výskyt multisystémového zápalového syndrómu.
debata

„Od začiatku pandémie prekonalo Covid – 19 až 2050 našich detských poistencov vo veku od nula do troch rokov. Ďalších takmer 2600 detí boli škôlkari a predškoláci vo veku od 3–6 rokov,“ uviedla hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Podľa revíznej lekárky ZP Union, Ingrid Dúbravovej, má u detských pacientov, ochorenie väčšinou ľahký priebeh. „Veľa detí s pozitívnym sterom na Covid- 19 nemalo vôbec žiadne príznaky. Ak sa cítia zle, tak ide hlavne o prejavy nádchy, kašľa, zvracania, alebo hnačky. Nemusia mať dokonca ani len horúčku.“ Zároveň však upozorňuje, že sú aj menej šťastné prípady, kedy deti zvádzajú boj s koronavírusom dokonca v nemocnici. V súvislosti s ochorením COVID 19 sa popisuje u detí aj výskyt multisystémového zápalového syndrómu, ktorý môže mať vážny priebeh, zatiaľ však v našej poisťovni nemáme údaje o takto chorých deťoch. „V Unione evidujeme zatiaľ 15 detičiek vo veku do 6 rokov, ktoré museli byť prijaté s diagnózou Covid- 19 aj do nemocnice,“ hovorí I. Dúbravová.

A ako postupovať, keď má vaše dieťa príznaky Covid-19?

V prvom rade je potrebné telefonicky kontaktovať vášho pediatra. Vypíše vám žiadanku na test a na základe tejto žiadanky dostanete informáciu s presným časom a miestom, kde sa máte na test s dieťaťom dostaviť. „V Unione sme deťom do 6 rokov doposiaľ preplatili 1849 PCR testov,“ hovorí B.Dupaľová Ksenzsighová. Kontrolné testy sa robia po piatich až desiatich dňoch od potvrdenia pozitívneho testu.

Aj keď sú aktuálne epidemiologické nariadenia prísne, pre dobrú imunitu je dôležité, aby mali deti veľa pohybu na čerstvom vzduchu. Odolnosti detského organizmu pomôže aj podávanie D vitamínu, C vitamínu, zinku a selénu. „Samozrejmosťou by mala byť pestrá strava s dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny,“ uzatvára I. Dúbravová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #koronavírus #Covid-19