Detská obezita: Porazí ju správna životospráva

Detská nadváha a obezita nie sú len kozmetickým problémom. Je to choroba, ktorá je navyše s príchodom pandémie koronavírusu ešte vypuklejšia. Dlhodobý pobyt doma spôsobil, že deti priberajú. Navyše, psychické vypätie, ktoré izolácia spôsobuje, má na svedomí, že konzumujú viac jednoduchých cukrov.

06.05.2021 06:00
dieťa, šišky, donut, nadváha, obezita,... Foto:
Základným pravidlom sú raňajky. Je dôležité, aby rodičia deťom vštepovali potrebu prvého denného jedla.
debata

Deti síce netrápi toľko ochorení spojených s nadváhou a obezitou ako dospelých, ale aj ich orgány začína obaľovať tuk, ktorý zaťažuje správne fungovanie organizmu, a existuje tak predpoklad, že ich oveľa skôr začnú trápiť problémy s krvným obehom, zažívaním či ochorenia srdca alebo cukrovka. Navyše čím majú väčšiu nadváhu, tým častejšie sú obeťami šikany a posmeškov. A s týmto problémom ide ruka v ruke depresia, stres a nízke sebavedomie, čo výrazne ovplyvňuje ich budúci život.

V detskom veku sú tri kritické obdobia vzniku obezity. Prvý rok života je rizikový, pretože rodičia dieťa často prekrmujú, druhým takým obdobím je začiatok školskej dochádzky. Ten je spájaný s obmedzením pohybu a tretím je obdobie prepuberty, hlavne u dievčat. Liečba obezity je veľmi zložitá a ukázalo sa, že redukovanú hmotnosť si udrží len 15 až 20 percent ľudí. Preto sa čoraz väčší dôraz kladie na prevenciu – celkovú životosprávu, výživu, pohyb. Zdravie svojich detí tak majú plne v rukách rodičia.

So správnou voľbou potravín a zmenou stravovacích návykov môže byť nadváha či obezita detí minulosťou. Ako to urobiť správne? "Základným pravidlom sú raňajky. Je dôležité, aby rodičia deťom vštepovali potrebu prvého denného jedla. Iste si pamätáte ranné kakao a rožok s maslom,“ hovorí Katarína Chomová, výživová špecialistka Nutriadapt.

"Deti sa počas noci aktívne nepohybujú, no napriek tomu aj počas spánku spotrebujú veľké množstvo energie, potrebnej pre zachovanie funkcie vnútorných orgánov. Tiež sústredenie, udržanie pozornosti či učenie vyžadujú nemalé množstvo energie. Raňajky sú hlavným zdrojom energie pre mozog, „nakopnú“ celý organizmus. Pravidelne by preto mali raňajkovať všetky vekové kategórie,“ vraví Chomová. Ideálnymi raňajkami sú jedlá z kvalitných obilnín, dostatočným množstvom bielkovín a kvalitných tukov.

Chomová odporúča nezanedbať ani prípravu desiatej. "Mnohí rodičia si nelámu hlavu prípravou desiatového boxu. Školákov vyzbroja financiami. Mnohokrát sa tak súčasťou ich desiatej stáva sladké pečivo či kus pizze poriadne zaliatej sladeným nápojom. A to je len krôčik od budúcej nadváhy detí,“ varuje.

"Desiata by mala obsahovať kvalitné obilniny, ovocie a zeleninu, vhodný nápoj a občas pre radosť aj zdravú sladkosť,“ uvádza. Z obilnín vyberajte chlieb a pečivo vyrobené z vhodného druhu obilniny, napríklad špaldový či ražný. Možností, čo do chleba naplniť, existuje hneď niekoľko. Zvoľte čerstvé syry, strukovinové nátierky, občas kvalitnú hydinovú šunku či syr s nie príliš vysokým podielom tuku v sušine, alebo rozmanité domáce nátierky.

"Zeleninu a ovocie upravte tak, aby boli ľahko uchopiteľné do ruky a dali sa okamžite konzumovať.“ Samozrejme, dôležitý je aj pitný režim. Namiesto sladkých malinoviek by to ale mala byť voda alebo nesladený čaj. A dostatok pohybu navyše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #zdravý životný štýl #detská obezita #sedavý spôsob života