Najviac pacientov s chorobami obličiek je z východu SR

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií v roku 2020 pracovalo na území SR 155 nefrologických ambulancií, ktoré ku koncu roka poskytli zdravotnú starostlivosť 168 211 pacientom. Svoju činnosť vykázalo 77 dialyzačných stacionárov s takmer tisíckou lôžok pre pacientov starších ako devätnásť rokov.

14.09.2021 06:00
obličky, zdravie Foto:
Dve veľké filtračné "fazule" umiestnené za brušnou dutinou v oblasti drieku, pričom každá váži do dvesto gramov.
debata

Najviac nefrologických pacientov bolo z Košického kraja (28 737). Dialyzačné stacionáre v Košickom kraji sa starali aj o najväčšiu skupinu dializovaných (676 osôb). Naopak, najmenej nefrologických pacientov patrilo do ambulantnej starostlivosti v Bratislavskom kraji (17 800 osôb).

U dospelých pacientov vo veľkej miere prevládali ochorenia obličiek, ktoré boli spôsobené metabolickými alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami. Na poškodenia obličiek následkom cukrovky sa v roku 2020 liečilo 33 799 pacientov.

MUDr. Martin Demeš Čítajte rozhovor Telo s chorými obličkami rýchlo starne

Obličky však poškodzuje nielen vysoká hladina cukru v krvi, ale aj vysoký krvný tlak. Poškodenie obličiek spôsobené srdcovo-cievnym ochorením – hypertenziou – bolo diagnostikované u 23 065 osôb. Medzi časté ochorenia obličiek patria aj pyelonefritídy, čiže zápaly obličiek (tzv. horných močových ciest) spôsobené bakteriálnym vyvolávateľom. Minulý rok sa na ne liečilo 15 929 dospelých, ale aj 6 327 detských pacientov.

Pri porovnávaní vývoja vo vybraných diagnózach u dospelých od roku 2009 sa zaznamenal najväčší nárast v počte pacientov, ktorí sa liečili na poškodenie obličiek spôsobeným cukrovkou. Platí teda, že toto ochorenie, ktoré mnohí podceňujú, vážne poškodzuje obličky a vedie často k dialýze. 1 560 cukrovkárov malo len v roku 2020 indikovanú dialyzačnú terapiu na základe chronického poškodenia obličiek, ktoré im spôsobil práve diabetes!

Z celkového počtu pacientov s pravidelnou dialyzačnou liečbou (4 563) v starostlivosti stacionárov, bolo ku koncu minulého roka 342 osôb zaradených na transplantačnú čakaciu listinu. Pravidelná dialyzačná liečba je postup, ktorý nahrádza funkciu obličiek. V danom roku sa podarilo transplantovať obličku 120 pacientom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #obličky #nefrológ #nefrológia #zápal obličiek