Príbehy Chlebodarcu: Pomoc pre chorého otca i "predčasniatko“ Mili

Dve rodiny, dva rôzne a smutné osudy. Pán Michal z Veľkého Rovného je diabetik, invalidný dôchodca, ktorý sa stará o 11-ročného syna Jakuba. Po splatení nákladov na bývanie mu so synom ostáva 2,20 eura na deň. Malá Mili z Novohradu sa zasa svojej mame Vlaste narodila v 25. týždni tehotenstva. Potrebuje finančne náročné rehabilitácie.

03.11.2021 06:00
michal beran a deti, dobré zdravie, Foto:
Michal so svojimi deťmi. V tom čase sa ešte videl s oboma.
debata (1)

Hoci má pán Michal z obce Veľké Rovné za sebou nevydarené manželstvo, ostali mu z neho dve deti. So synom býva v spoločnej domácnosti, ale dcéru nevidel pre nezhody s manželkou už dlhé mesiace. Situáciu tohto muža navyše komplikuje cukrovka, pre ktorú je na invalidnom dôchodku.

Na roztržky medzi rodičmi doplácajú najmä deti. Taký je aj príbeh pána Michala, ktorý sa o 11-ročného syna Jakuba stará sám. Býva s ním v malom dvojizbovom dome v obci na Považí. Z manželstva, ktoré je aktuálne v rozvodovom konaní, má Michal aj 6-ročnú dcéru Lilianu. Tá však trávi všetok čas u mamy napriek tomu, že súd rodičom určil striedavú starostlivosť. Michal dcérku prakticky rok nevidel, len raz ju náhodne stretol v meste. Michalova manželka striedavú starostlivosť nedodržiava ani pri jednom z detí. Synovi Jakubkovi mama chýba a jej nezáujem nezvláda dobre. Chlapec preto to raz týždenne navštevuje aj školskú psychologičku. Pán Michal však veľmi dúfa, že po rozvode mu súd pridelí do starostlivosti obe deti.

adeli, rehabilitácia, adeli medical center, piešťany, Čítajte aj Unikátne centrum rehabilitácie: Terapiou rozvíjajú kapacitu mozgu

Žijú len z dôchodku a príspevku na stravu

Náročnú situáciu osamelého otca komplikuje aj jeho zdravotný stav. Je totiž cukrovkár, má zavedenú inzulínovú pumpu a pre chorobu je na invalidnom dôchodku. V ostatných mesiacoch musel navštevovať aj rehabilitácie, pretože ho fyzicky napadli, keď chcel vidieť svoju dcéru. Keďže mu jeho situácia nedovoľuje pracovať, so synom musia vyžiť iba z invalidného dôchodku a z príspevku na stravu zdravotne ťažko postihnutej osobe. Z celkového príjmu 345 eur mu po zaplatení nákladov na bývanie a úverov zostáva 67 eur na celý mesiac. Z toho musí uhradiť školu, stravu a oblečenie pre seba i syna. Na výživné od exmanželky ani na dávku v hmotnej núdzi nemá nárok.

„Pred pandémiou som si zvykol privyrábať na rôznych brigádach. Aj keď to nebolo veľa peňazí, vyžili sme lepšie ako teraz. Veľmi by som chcel opäť pracovať, zvládol by som polovičný úväzok,“ hovorí muž z Veľkého Rovného. Po zaplatení všetkých výdavkov nezostávajú v tejto rodine peniaze nazvyš, a tak im finančne musia pomáhať Michalovi rodičia.

Dôležité rehabilitácie pre Mili

Mili s rodinou. Do dvoch rokov bola ležiace dieťa. Foto: Billa
Mili, dobré zdravie, Mili s rodinou. Do dvoch rokov bola ležiace dieťa.

Päťročná Emília z Lučenca sa zasa narodila predčasne, v 25. týždni tehotenstva. Neskôr u nej nastalo krvácanie do mozgu, ktoré vyústilo až do mentálneho znevýhodnenia. Rodičia sa však nevzdávajú a s dcérkou absolvujú rehabilitácie, ktoré pomáhajú zlepšiť jej zdravotný stav.

Nepovedia jej inak ako Mili. Dievčatko má po detskej mozgovej obrne spomalený mentálny aj fyzický vývoj. Malej Mili pri zlepšovaní zdravotného stavu pomáhajú intenzívne rehabilitácie, s ktorými rodičia začali, keď mala štyri mesiace. Najskôr cvičili Vojtovu metódu, momentálne však Mili robí pokroky vďaka terapii Bobath, ktorá podporuje rozvoj motorického učenia. Veľmi tiež pomáha metóda Biofeedback, ktorá prispieva k zvýšenej vnímavosti a pozornosti dieťaťa. Funguje pomocou prístroja a senzorov, ktoré zaznamenávajú dýchanie, pulz či svalové napätie.

Hoci bola Mili do svojich dvoch rokov ležiace dieťa, vďaka húževnatosti rodičov u nej nastal veľký pokrok. Rehabilitácie jej pomohli aj s pohyblivosťou – ako dvojročná sa po prvýkrát dokázala prevrátiť a v štyroch rokoch sa naučila štvornožkovať. Dnes už Mili aj sedí a snaží sa postaviť. Zatiaľ nerozpráva, no postupne sa to mení k lepšiemu. V starostlivosti o mladšiu sestru rodičom pomáha aj staršia Terezka.

Keďže rehabilitácie sú finančne veľmi nákladné, s ich zabezpečením rodine pomáha CHLEBODARCA. Mili tak bude môcť absolvovať niekoľkotýždňové pobyty v Košiciach, kde bude pokračovať v terapii Biofeedback. Okrem toho rodina dostane potravinovú pomoc vo forme BILLA nákupnej karty.

Projekt CHLEBODARCA poskytuje finančný príspevok aj Michalovi a jeho synovi. Poslúži na renováciu a zariadenie jednej miestnosti, z ktorej sa stane detská izba. Zároveň im pomôže aj so splácaním úveru za dom. Rodina tiež dostane potravinovú pomoc na jeden rok vo forme nákupnej BILLA karty. Obom spomínaným rodinám pomáha aj pekárenská spoločnosť Penam.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #diabetes mellitus #predčasne narodené deti #rehabilitácie