Ako naučiť škôlkara zdravo jesť? Rozprávkou

Nedostatok pohybu, živín, príliš veľa sladených nápojov. To sú už priam notoricky známe prehrešky voči zdravej výžive, ktorých sa nedopúšťajú len dospelí, ale aj deti, a to dokonca v predškolskom veku. Hoci sú riziká spojené s nevhodným stravovaním známe, rodičia často nedokážu ustriehnuť, čo si deti kladú na tanier. Preto im na pomoc prichádzajú aj niektorí výrobcovia potravín.

08.11.2021 00:00
hyza, PR, nepouzivat

Organizmus škôlkarov má na výživu vysoké nároky. Deti sú v tomto veku veľmi aktívne, takmer nepretržite v pohybe a ich energetická spotreba je vysoká. Pritom stále rastú a tiež začínajú navštevovať predškolské zariadenia. To všetko je veľký nápor na malý organizmus. Dieťa potrebuje v tomto období nielen vyváženú nutrične bohatú stravu, ale aj dostatok tekutín a pravidelnosť v jedle. Keď sa mu niečoho nedostáva, vznikajú problémy. „Najzávažnejším rizikom spojeným s nevhodným stravovaním je obezita,“ vysvetľuje docentka Jana Hamade, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva SR. „Z obezity plynú v dospelom veku ďalšie ochorenia ako diabetes alebo choroby tráviacej sústavy.“

Neurobte z dieťaťa čiernu ovcu kolektívu

To, že deti kopírujú správanie rodičov, platí aj v stravovaní. Preto by sa mali rodičia snažiť ísť príkladom už najmenším ratolestiam. Dobré je, keď si rodina sadá spoločne k stolu aspoň raz za deň a naje sa bez náhlenia, pričom môžu rodičia deťom nenásilne vštepovať zásady správneho stravovania. Pre škôlkara je dôležitý príjem celozrnných výrobkov aj zemiakov, ktoré telu dodajú zdravé sacharidy. Keď ich dieťa nemá, cíti sa unavené a jeho pozornosť sa znižuje. „Nepravidelnosť v strave a jej nevhodné zloženie spôsobuje, že organizmus zle reaguje na rozlične veľké prísuny jedla, a tak si po čase začne energiu ukladať,“ dopĺňa docentka Hamade. „Dochádza k zvyšovaniu hmotnosti, vzniku nadváhy a obezity, ktorá môže viesť aj ku sťaženej socializácii dieťaťa.“

hyza2, PR, nepouzivat

Čo ešte detský organizmus potrebuje?

Aj škôlkari ešte stále potrebujú dostatok mlieka, aspoň štvrť litra za deň, prípadne im môžeme ponúknuť mliečne výrobky. Deti z nich získavajú vápnik potrebný pre zdravý rast kostí, zubov aj silnú imunitu. Takisto by sme nemali ich jedálniček ochudobňovať o mäso. Je zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo. Vhodné sú i kvalitné mäsové výrobky. Tu prichádzajú rodičom na pomoc aj výrobcovia potravín. „Špeciálne pre deti sme vytvorili rad výrobkov Dobrotkovo. Ide o kvalitné šunky a párky vyrobené z mäsa zo slovenských fariem,“ hovorí Marta Matúšová, Trade marketing specialist spoločnosti Hyza. „Deťom chceme tieto výrobky priblížiť cez rozprávkové postavičky, preto sme stvorili šunkoodenca Rolanda alebo párkonosičov Párajkov. Pripravili sme aj veľkú súťaž, v ktorej môžete nákupom výrobku Dobrotkovo podporiť konkrétnu zaregistrovanú škôlku, teda napríklad aj tú, ktorú navštevuje vaše dieťa. Stačí nakúpiť produkty od spoločnosti Hyza, na ktorých sa nachádza kód súťaže, následne navštíviť web hyza.sk/dobrot­kovo/sutaz a hlasovať. Hlasovanie potrvá do 24.11.2021. Škôlka môže následne získať peknú finančnú odmenu až do výšky tritisíc eur a deti spolu s rodičmi zasa veľa vecných cien, od plyšových postavičiek z rozprávkovej krajiny Dobrotkovo až po rodinný pobyt v štvorhviezdič­kovom hoteli Permon.“

Škôlkarom tuky neobmedzujeme

Vo výžive detí v predškolskom veku majú svoje pevné miesto tuky. Určite ich neredukujeme ako u dospelých. Dieťa tuky potrebuje, pretože mu dodávajú potrebnú energiu na pohyb, rast aj vývin. Pokiaľ by kvalitné tuky nemali v strave dieťaťa dostatočné zastúpenie, škôlkar by si ich nedostatok kompenzoval väčšími objemami jedla. Nezabúdame, že súčasťou zdravého jedálnička škôlkara by mal byť aj dostatok zeleniny, ovocia, strukovín a orechov.

Dieťa by malo začať deň raňajkami, ktoré dodajú organizmu energiu po nočnom hladovaní. Ráno sú vhodné cereálie, ovsené vločky, ovocie alebo jogurt. Aj pestrá desiata má v jedálničku malého predškoláka svoje miesto, pričom by mala tvoriť asi 15 percent denného príjmu energie. Či už na raňajky alebo na desiatu môžeme deťom ponúknuť aj mliečny nápoj, celozrnné pečivo, maslo, syr, nátierku, vajíčko alebo kvalitnú šunku.

Mnohí rodičia sa ráno ponáhľajú do práce a rodina raňajky nestíha. To je chyba. „Vynechaním raňajok klesá výkonnosť dieťaťa,“ upozorňuje MUDr. Adela Penesová, PhD., lekárka a vedkyňa Biomedicínskeho centra SAV a prezidentka Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu. Pod zníženú výkonnosť a nesústredenosť sa môže podpísať aj zlý režim dňa a spánku.

Medzi hlavnými jedlami žiadne pozobkávanie

Deti by mali jesť pravidelne, päťkrát denne. Hlavným jedlom dňa je obed, ktorý by mal predstavovať približne 30 percent celkového denného príjmu energie. Jedlo má obsahovať všetky živiny, teda sacharidy, tuky a bielkoviny v správnom pomere. Množstvo prijatej energie nezávisí len od veku dieťaťa, ale aj od jeho energetického výdaja. Iné nároky má škôlkar, ktorý sa cez deň venuje bežným aktivitám a iné zasa ten, ktorý už v tomto veku športuje. Medzi jedlami by deti nemali pozobkávať rôzne pochutiny. Pri všetkých jedlách platí, že deťom by sme mali klásť na tanier kvalitnú a vyváženú stravu.

Nezabúdame na tekutiny

Jednou z najdôležitejších zásad zdravého životného štýlu je dodržiavanie pitného režimu. Platí to pre všetky vekové kategórie, teda aj pre deti. Ideálna je voda alebo nápoj bez pridaného cukru, vyhýbať sa treba bublinkovým sladeným nápojom, energetickým aj kolovým nápojom. Pre deti je vhodná tiež riedená čerstvá ovocná šťava alebo bylinkový čaj ochutený medom a citrónom. Voľnou číslo jeden by však mala byť jednoznačne čistá pitná voda, samozrejme nezávadná, z kvalitných prírodných prameňov. Úplne nevhodné sú nápoje s kofeínom, chinínom, cukrom a umelými sladidlami.

odkaz
Hyza, PR, nepouzivat

Hlasujte a vyhrajte! Zadajte kód z výrobku Hyza a môžete získať finančnú odmenu pre svoju škôlku, 101 vecných cien každý týždeň alebo hlavnú cenu, štvordňový rodinný pobyt vo wellness hoteli. Registrovať súťažné kódy a hlasovať za dobré škôlky môže široká verejnosť do 24.11.2021 na hyza.sk/dobrot­kovo/sutaz.

chyba