Na svet príde predčasne každé 11. dieťa. Dnes majú svetový deň

Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, ročne je to viac ako 5-tisíc detí. Iba za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o viac ako 30 percent.

17.11.2021 10:00
predčasne narodené dieťa, novorodenec,... Foto:
Vďaka špičkovej starostlivosti v perinatologických centrách sa dnes už dá zachrániť väčšina nedonosených detí.
debata

„Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý sa nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti často vážia menej ako kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné,“ opisuje Ľubica Kaiserová, predsedníčka a zakladateľka OZ Malíček.

dieťa, novorodenec, pôrodnica, inkubátor Čítajte rozhovor Sestra z novorodeneckej kliniky: Ja som si syna privinúť nemohla

Dôvodov, prečo sa deti ponáhľajú na svet čoraz častejšie, je viacero. Zvyšuje sa vek žien, ktoré sa rozhodnú pre materstvo, narastá aj počet chronicky chorých žien, ktoré vďaka kvalite zdravotnej starostlivosti môžu otehotnieť. Sú to ženy s cukrovkou, vysokým krvným tlakom, onkologickými, hematologickými či autoimunitnými ochoreniami, ktoré sa dnes stávajú matkami aj vďaka pomoci centier asistovanej reprodukcie.

Za predčasne narodené dieťa sa podľa Svetovej... Foto: OZ Malíček
nezrelé dieťa, novorodenec, predčasniatko Za predčasne narodené dieťa sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie považuje každé dieťa, ktoré sa narodí pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva.

Práve OZ Malíček poskytuje pomoc a podporu rodinám predčasniatok na Slovensku už desať rokov a pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí každoročne organizuje viaceré podporné podujatia naprieč celou republikou. Tento rok sú „bohatšie“, pretože sú súčasťou osláv 10. výročia združenia. „Chceme naše výročie osláviť s rodinami predčasne narodených detí, nemocnicami a odborníkmi, ktorí sa o najkrehkejšie bábätká starajú, našimi priateľmi a podporovateľmi a pripravili sme pre nich aj dary v rôznych podobách,“ dopĺňa Ľ. Kaiserová.

Tento rok sa do purpurovej, farby predčasniatok, zahalí najviac slovenských dominánt od vzniku OZ Malíček v roku 2011, odkedy sa oslavy Svetového dňa stali súčasťou slovenského kalendára. Pripravené sú dary pre nemocnice i rodiny s predčasne narodenými deťmi, výzvy a súťaže, ale aj osobné odkazy rodičom, ktorí sú so svojimi predčasne narodenými deťmi na začiatku ich neľahkej cesty, od rodičov, ktorí si ňou už prešli. Začína sa nová tradícia v podobe vydávania časopisu pre svet predčasne narodených detí, ktorý sa v týchto dňoch distribuuje do perinatologických centier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasne narodené deti #nezrelý novorodenec #predčasniatka