Otázky a odpovede: O detských zuboch

S dieťaťom treba chodiť na preventívne prehliadky k zubárovi dvakrát ročne, v polročnom intervale aj v prípade, že dieťa nemá nijaké problémy. Zvykne si tak na kontakt so zubárom a z ošetrenia nebude mať strach.

05.06.2012 14:00
zub, zúbky, kefka, pasta, dieťa, kúpeľňa Foto:
Detské zuby treba čistiť, len čo sa prereže prvý zub.
debata

Tu sú ďalšie odpovede na najčastejšie otázky o detských zuboch.

Čo je vlastne zubný kaz?
Je ochorením tvrdých zubných tkanív. V súčasnosti je považovaný za infekčnú chorobu, vyvolanú činnosťou baktérií usadených na povrchu zuba v tzv. zubnom plaku. O tom, či sa vytvorí alebo nie, rozhoduje predovšetkým kvalita povrchu skloviny, zloženie slín aj skladba a prijímanie potravy.

Ako spoznám, že sa dieťaťu tvorí kaz?
Zubný kaz sa začína ako biela škvrna, a to najmä na plochách, ktoré sú bližšie k perám či tvári. Väčšinou ju nevidíme, pretože zuby sú pokryté slinami. Len čo tieto plôšky usušíme, je viditeľná. Objaviť môžeme aj plôšky sfarbené do hneda či čierna. Tie však nemusia predstavovať zubný kaz. Preto je vhodné navštíviť zubného lekára hneď, ako dieťa dosiahne jeden rok, aby boli všetky podozrivé miesta objavené ešte pred vznikom kazu.

Ako správne odstrániť zubný povlak?
Len mechanicky – zubnou kefkou a malým množstvom zubnej pasty, u starších detí aj pomocou zubnej nite. Pre deti sa vyrábajú zubné kefky, ktorých rukoväť je tvarovaná tak, aby ju dieťa mohlo dobre chytiť do rúk. Podľa toho sú kefky určené pre deti od 1 do 2 rokov, od 3 do 5 rokov a potom pre deti školského veku. Aj zubné pasty sú špeciálne upravované podľa veku dieťaťa. Od troch rokov si dieťa čistí zuby samo, treba ich však ešte „dočistiť“. Aj keď už sú školopovinné, je dobré kvalitu čistenia zubov skontrolovať. Zuby treba čistiť dvakrát denne, ráno po raňajkách a večer pred spaním. Po večernom umytí zubov by už dieťa nemalo nič jesť. Ak je smädné, malo byť piť len čistú vodu.

Je možné ovplyvniť kvalitu povrchu skloviny?
Jej zloženie a kvalitu ovplyvňuje najmä priebeh vývoja zuba a do istej miery aj dedičnosť. Čiastočne je možné ju ovplyvniť aj podávaním fluoridov. Fluoridácia spočíva v príjme fluoridov v potrave a zubnými pastami s fluórom.

Môžem zistiť, či je moje dieťa náchylné na vznik kazu?
Ak navštívite zubného lekára, ten zistí zdravie zubov nielen u vášho dieťaťa, ale aj vašich zubov. Rizikom vzniku kazu u detí je pitie sladkých nápojov z dojčenskej fľaše, príjem cukrov častejšie ako 3-krát denne, výskyt bielych škvŕn na zuboch, prítomnosť zubného povlaku, krvácanie ďasien, znížená tvorba slín a niektoré chronické ochorenia detí.

Zohráva v prípade zubov nejakú úlohu aj výživa?
Dieťa pre svoj vývoj potrebuje cukry, a tak nie je možné im príjem cukrov zakázať. Treba však dbať na to, aby bol primeraný veku. Najväčším nebezpečenstvom sú sladené nápoje. Dieťa by malo piť len obyčajnú vodu alebo nesladený čaj. Malo by aj pravidelne jesť, teda minimálne 5-krát denne a medzi jedlami by nemalo jesť sladkosti. Tie by mali byť súčasťou hlavného jedla.

Čo robiť, aby sa dieťa u zubára nebálo?
Príkladom by mali ísť rodičia. Najlepšie je, ak sa rodičia dohodnú so svojím zubným lekárom a v momente, keď sa dieťaťu prerežú prvé zúbky, začnú s ním pravidelne navštevovať zubnú ambulanciu. Dieťa je veľmi vnímavé a postupne si zvykne na čakáreň, sestričku aj lekára. Počítanie zubov s malou odmenou je prvý pozitívny dojem, ktorý dieťa získava. Navyše lekár dieťaťu vysvetlí, že si zúbky musí čistiť, pretože zdravé a čisté zúbky nebolia. Iste, aj tu platí, že každé dieťa je individuálne. Niekedy stačí jedna návšteva zubára a dieťa si vytvorí pozitívny dojem, iné na to potrebuje návštev viac.

Je pravda, že detské zuby treba čistiť, len čo sa prereže prvý zub?
Áno. Ďasná je však vhodné masírovať v miestach budúcich zúbkov už v čase pred prerezávaním zubov pomocou hryzadiel alebo prstovej kefky.

Potrebujú mliečne zuby rovnakú starostlivosť ako trvalé?
Mliečne zuby majú dôležitú úlohu nie iba pri žuvaní, pri tvorení slov, ale ovplyvňujú aj vývoj čeľuste a postavenie stálych zubov. Preto sa treba o ne starať a snažiť sa zabrániť ich predčasnej strate. Korene mliečnych zubov sa po skončení vývoja začínajú skracovať, pretože na ich miesto sa začínajú tlačiť zuby stále. Keď mliečny zub vypadne, alebo ho odstráni zubný lekár, má krátky alebo žiadny koreň. Mliečne zuby sa z čeľuste prirodzene uvoľňujú, a to najprv rezáky (medzi 5 až 8 rokom), potom špicáky (medzi 10 až 12 rokom) a naposledy stoličky(medzi 10 až 12 rokom). Mliečne zuby teda nielen umožňujú potravu dobre rozžuť, ale aj udržiavajú miesto pre stále zuby a sú dôležité aj pre správnu výslovnosť.

Časový prehľad prerezávania dočasných zubov v hornej čeľusti
typ zuba obdobie prerezávania
Prvé rezáky (jednotky) 6 až 8 mesiac
Druhé rezáky (dvojky) 9 mesiac
Očné (trojky) 16 až 20 mesiac
Prvé stoličky (štvorky) 12 až 16 mesiac
Druhé stoličky (päťky) 20 až 30 mesiac
Časový prehľad prerezávania dočasných zubov v dolnej čeľusti
typ zuba obdobie prerezávania
Prvé rezáky (jednotky) 6 mesiac
Druhé rezáky (dvojky) 9 mesiac
Očné (trojky) 16 až 20 mesiac
Prvé stoličky (štvorky) 12 až 16 mesiac
Druhé stoličky (päťky) 20 až 30 mesiac

Zdroj: zdravedasna.sk

debata chyba