Erózia zubov, ekzém či potrat? Mnohí netušia, čo je za tým

Celiakia je geneticky podmienená, celoživotná a nevyliečiteľná precitlivenosť na lepok (glutén) na autoimunitnom podklade. Neadekvátna reakcia imunitného systému vedie k chronickému zápalu sliznice tenkého čreva. Stále existuje množstvo celiatikov, ktorí o svojej diagnóze nevedia, liečia sa na iné diagnózy a roky sa zbytočne trápia. Pritom stačí tak málo - navštíviť lekára alebo si ešte pred návštevou odborníka urobiť domáci test na celiakiu z lekárne. Dôležité je neprechádzať na bezlepkovú diétu bez konzultácie s lekárom!

01.06.2022 06:00
celiakia, lepok, príznaky celiakie Foto:
Patria sem aj bolesti v oblasti žalúdka a nevoľnosť, u žien neplodnosť, potrat či skorá menopauza, anémia, závraty, migréna, depresia a podobne.
debata

Obilniny sú základnou zložkou našej potravy. Ich šľachtením a mutáciami vznikli druhy s väčším počtom zŕn v klase, ale zároveň sa v nich postupne zvýšil obsah lepku z desiatich približne na 50 %. Po dlhoročnom šľachtení má súčasná pšenica päťkrát viac genetických informácií ako človek. „Tenké črevo niektorých ľudí to nie je schopné tolerovať, zmenila sa genetická informácia súvisiaca s funkciou tohto orgánu ľudského tela, v dôsledku čoho zlyhávajú kontrolné mechanizmy, imunitný systém uvoľňuje veľké množstvo protilátok. To je základ každého autoimunitného ochorenia,“ píše známa odborníčka na celiakiu MUDr. Jarmila Kabátová, PhD., v odbornej knihe „Celiakia a iné ochorenia vyvolané lepkom“ (vyd. Raabe).

Černosi celiakiu nemajú

Výskyt ochorenia je podľa nej celosvetový a postihuje ženy aj mužov (pomer 2 ku 1) v ktoromkoľvek veku s výraznými geografickými rozdielmi. Záleží totiž na množstve lepku v potrave v jednotlivých častiach sveta. V poslednom období došlo napríklad k päťnásobnému nárastu počtu celiatikov v USA, v Škótsku až 6,4-násobnému nárastu, vo Fínsku k dvojnásobnému, v Holandsku 1,5-násobnému a podobne. „Zaujímavé sú pritom niektoré regionálne rozdiely, ktorých dôvod sa nepodarilo objasniť,“ podotýka známa detská gastroenterolo­gička. „Vyššie percentá sa napríklad týkajú severnej Európy, predovšetkým Fínska a Švédska, naproti tomu v Nemecku počet celiatikov tvorí len 0,2 percenta populácie. Tento rozdiel zatiaľ nie je vysvetlený, pretože uvedené oblasti sa prakticky zhodujú v miere prijímaného lepku v populácii, ale takisto v miere genetickej záťaže.“

V Afrike a Ázii sa toto ochorenie vyskytuje zriedkavo, pričom niektoré krajiny s prevahou potravy obsahujúcej ryžu toto ochorenie takmer nepoznajú. Výskyt súvisí aj s rasou, častejšie sa vyskytuje u belochov, zatiaľ čo u černochov sa nevyskytuje vôbec!

vyšetrenie, brucho, ultrazvuk Čítajte aj Dá sa celiakia zistiť na ultrazvuku?

Tiché formy celiakie či mimočrevné príznaky

Na základe sčítania pacientov s celiakiou na začiatku roka 2020, ktoré sa vykonáva každé štyri roky, na Slovensku trpí týmto ochorením približne 23-tisíc ľudí. Ak však platí predpoklad, že celiakia postihuje celosvetovo 0,5 až 1 percento populácie, znamená to, že na Slovensku by malo mať stanovenú túto diagnózu asi 50-tisíc pacientov. „Aj preto sa hovorí o tzv. celiakálnom ľadovci. Jeho veľká časť sa nachádza pod vodou, a to sú vlastne nediagnostikovaní pacienti,“ upozorňuje osvetová kampaň, ktorá sa minulý týždeň uskutočnila aj na Slovensku pri príležitosti májového Medzinárodného dňa celiakie (16. máj).

Navyše treba dodať, že neliečená alebo neskoro diagnostikovaná celiakia (vek nad 50 rokov) je považovaná za prekancerózu (predstupeň rakoviny)! Výskyt výskytu onkologických ochorení u pacientov s touto diagnózou sa uvádza v rozsahu 8–10 % (karcinómy tenkého čreva, sliznice úst a pažeráka, non-Hodgkinov lymfóm). „Pacienti s celiakiou majú zvýšené aj riziko ďalších autoimunitných ochorení ako cukrovka 1. typu alebo ochorenie štítnej žľazy,“ píše sa na webe bezlepku.sk.

„V praxi zaznamenávame zvýšenie výskytu atypickej formy celiakie s prejavmi ochorenia mimo tráviaceho traktu, ale aj výskytu tichej formy celiakie (čiže bez príznakov), a to vďaka aktívnemu vyhľadávaniu pacientov v rizikových skupinách,“ dodáva MUDr. Kabátová v knihe na tému bezlepkovej diéty. Okrem štandardných príznakov ako bolesti brucha, nadúvanie, mastná, lepivá či sivá stolica plávajúca na vode, striedanie hnačky a zápchy patria medzi symptómy mimo tráviaceho traktu kostné a svalové prejavy (rednutie kostí, zápaly kĺbov, poruchy skloviny na trvalých zuboch, svalová slabosť), kožné a slizničné prejavy ako vypadávanie vlasov, aftózne stomatitídy, vitiligo, dokonca prejavy v oblasti reprodukcie ako vynechávanie menštruácie až neplodnosť a takisto neurologické a psychické poruchy (epilepsia nereagujúca na liečbu, depresie, migrény, demencie, nesústredenosť).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok #glutén #bez gluténu