Top 10 detských úrazov. Kde sa deti najčastejšie zrania? Na čo pozor?

Najčastejšie sa deti zrania v mesiacoch jún, júl, august. Zvyšujúci sa počet návštev maloletých na urgentoch a v nemocniciach teda presne kopíruje obdobie letných školských prázdnin.

29.06.2022 11:00
dieťa, pieskovisko, hra, leto, ihrisko Foto:
Detské ihriská sú bezpečnejšie ako v minulosti, ale...
debata

Podľa štatistík Union zdravotnej poisťovne sú na prvom mieste poranenia hlavy, nasledujú zranenia rúk a do tretice sú to poranené nohy. Keby sme sa na túto štatistiku pozreli z hľadiska veku, najviac zranení sa eviduje u detí vo veku 10–16 rokov. Najmenej u 4–6 ročných. „Z hľadiska počtu návštev u lekára však „vyhrávajú“ malé deti vo veku jedného roka. Rodičia nechcú rôzne pády a udretia u tak malých detí podceniť, a tak idú k lekárovi aj v prípadoch, kedy by už staršie dieťa len pozorovali v domácom prostredí,“ vysvetľuje revízna lekárka Unionu Ingrid Dúbravová.

Prvá pomoc v praxi, záchranár, záchranka, 155, kniha, prvá pomoc Čítajte aj Odstraňovať postihnutému pred oživovaním protézu? Záchranári napísali pútavú knihu

TOP 10 detských úrazov

  1. Poranenia hlavy
  2. Poranenia zápästia a ruky
  3. Poranenia členka a nohy
  4. Poranenia lakťa a predlaktia
  5. Poranenia kolena a predkolenia
  6. Poranenia pleca a ramena
  7. Účinky cudzieho telesa, ktoré vniklo prirodzeným telesným otvorom
  8. Poranenia brucha, drieku, driekovej chrbtice a panvy
  9. Popáleniny alebo poleptania
  10. Poranenia hrudníka
hlava, úraz, dieťa, zranenie, prvá pomoc, obväz, lekárnička Čítajte aj Poranenia hlavy: Z ranky na koreni nosa otras mozgu

Detský úraz neprináša len bolesť pre dieťa a stres pre rodičov, ale aj nečakané finančné náklady pre rodičov. „Zdravotné poistenie síce pokryje náklady na ošetrenie, či lekársky zákrok, ale s úrazmi je spojený hlavne výpadok príjmu rodiča, ktorý sa doma stará o doliečenie dieťaťa. Peňaženku môžu zaťažiť aj výdavky na lieky, rehabilitáciu, či ďalšie zdravotné pomôcky,“ vyratúva hovorkyňa Unionu Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Navyše, ťažké úrazy majú trvalý dopad na rodinný rozpočet. Je preto namieste zvážiť úrazové poistenie. Malo by obsahovať, bez ohľadu na zvolenú poistnú dobu, vždy poistenie trvalých následkov úrazu s rastúcim plnením, poistenie denného odškodného za dobu liečenia úrazu, poistenie hospitalizácie následkom úrazu, poistenie pre prípad zlomenín a pre prípad popálenín, prípadne aj poistenie pre prípad smrti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #úrazy #deti a choroby #detské úrazy